Шана померлим: у Добромилі мацейви, які слугували бруківкою, повернуться туди, де їм місце

13346696_10154239559702421_6675329873114222987_n

Завтра на єврейському цвинтарі у Добромилі відкриють Стіну Пам’яті, споруджену зі 150-ти мацейв (надгробних каменів з єврейських поховань).

Завтра на єврейському цвинтарі у Добромилі  відкриють Стіну Пам’яті, споруджену зі 150-ти мацейв (надгробних каменів з єврейських поховань). Про це Дивись.info розповів голова Львівського волонтерського центру Олександр Назар.

Мацейви пролежали на подвір’ї приватного будинку за адресою вулиця Міцкевича, 8 аж 70 років.

«Під час Другої світової війни у цьому будинку жив начальник гестапо. Ось тоді все подвір’я і вкрили єврейськими надгробними плитами. Пізніше, після війни, там оселився прокурор, адже раніше Добромиль був районним центром, а вже згодом у будинку оселилися звичайні люди. І десь 2012 року історія з мацейвами, які використали замість бруківки, набрала розголосу», – розповів Олександр Назар.

Тоді виникло питання, що треба якось проблему розв’язати по-людськи і повернути надгробки туди, де їм і місце.  Олександр Назар брав активну участь у перемовинах, однак попередній мер не дуже поспішав віддати належне мертвим. Після останніх виборів ситуація зрушила з місця, бо до вирішення проблеми підключився не лише новобраний мер, а й частина депутатів. Так само долучилися й євреї – вихідці із Добромиля.

Відкриття Стіни Пам’яті відбудеться завтра, 9 червня, о 16.00, у Добромилі на єврейському цвинтарі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: