Битва за Пустомити: система проти реформ. Блог Тараса Баранецького

92519496

Цього тижня апогею набув скандал щодо «добровільного» об’єднання органів місцевого самоврядування Пустомитівського району в одну громаду з адміністративним центром у місті Пустомити.

 

Чому скандал? Бо далеко не всі мешканці Пустомитівщини бачать своє майбутнє та майбутнє своїх сіл у складі «великої» громади. При цьому дуже часто позиція, озвучена жителями відрізняється від позицій частини сільських голів та депутатів сільських рад. «Звичайні» люди банально бояться, що їхні обранці у вирішальний момент проголосують «за» об’єднання з Пустомитами.

Як (по)ділили Пустомитівщину

Пустомитівський район – не лише один з найбільших районів на Львівщині, він має важливе географічне розташування, оточуючи обласний центр – місто Львів та де-факто творячи з останнім Львівську агломерацію. Саме тому, адміністративно-територіальний поділ Пустомитівщини має вирішальне значення для регіонального розвитку цілої області. В цьому питанні лише за один рік відбулися кардинальні зміни: з 15 громад до 1.

У червні-липні 2015 року при формуванні перспективного плану у Пустомитівському районі спочатку «планували» 12 громад: Пустомитівську, Щирецьку, Верхньобілківську, Давидівську, Зимновідську, Зубрянську, Лисиничівську, Оброшинську, Сокільницьку, Солонківську, Сороки-Львівську, Чишківську. А до фінальної версії документу ввійшло 15 громад – додатково «запланували» ще Лапаївську,  Звенигородську, Раківецьку громади. Більше громад передбачалося лише у Жовківському районі – 17.

У листопаді-грудні 2015 року Кабінет Міністрів на Пустомитівщині затвердив лише 2 громади – Пустомитівську та Щирецьку. Зрозуміло, що після цього «поділ» потрібно було доопрацьовувати.

25 травня 2016 року у приміщенні Львівської ОДА відбулося обговорення 3 варіантів формування територій спроможних громад Пустомитівського району. Відповідно ці варіанти передбачали:

1 варіант – «1 громада» - Пустомитівська громада;

2 варіант – «2 громади» - Пустомитівська та Давидівська громади;

3 варіант – «6 громад» - Пустомитівська, Щирецька, Давидівська, Солонківська, Чижиківська та Сороки-Львівська громади.

Участь в обговоренні взяли перший заступник голови Львівської ОДА, народний депутат України від округу, депутати-мажоритарники обласної ради від Пустомитівщини, очільники Пустомитівської районної ради та державної адміністрації, а також деякі сільські голови. Зі слів одного сільського голови – про захід він дізнався випадково, прочитавши у Фейсбуці.

Під час обговорення наголошувалось на необхідності забезпечення фінансової спроможності майбутніх громад, збереження існуючої соціальної інфраструктури та залучення додаткових коштів. При цьому, у варіантах «2 громади» та «6 громад» були потенційні громади з дефіцитними бюджетами. Через це реально обговорювався варіант «1 громада» та усі його переваги.

15 червня 2016 року на позачерговій сесії Пустомитівська міська рада ініціювала процес об’єднання 40 органів місцевого самоврядування району (всіх) в одну громаду з центром в місті Пустомити. Після чого почався етап громадських обговорень даної ініціативи.

Як об’єднували(ся)  Пустомитівщину

Першими, ще у 2015 році, завершили процес добровільного об’єднання Пасіки-Зубрицька та Кротошинська сільські ради, які об’єдналися в громаду з центром в с. Пасіки-Зубрицькі. Розпорядження Голови ОДА про затвердження відповідного висновку датується 27 жовтня 2015 року. Перші вибори в цій громаді не були призначені.

Протягом першого півріччя 2016 року в районі ініційовано ряд обговорень щодо добровільного об’єднання громад, зокрема навколо міста Пустомити, сіл Давидів, Сороки-Львівські, Сокільники, Зимна Вода та інших. А також завершений процес об’єднання Пустомитівської міської ради з Містківською сільською радою (відповідно до діючого перспективного плану) – висновку щодо якого ОДА не було надано.

Після ініціювання «великого» об’єднання в районі відбувалося ще ряд паралельних процесів:

  • 20 червня в смт Щирець відбулися громадські обговорення, на яких були розглянуті два варіанти об’єднання – пропозицію Пустомитівської міської ради та формування громади у складі Щирецької селищної, Гуменецької, Дмитрівської, Пісківської, Семенівської, Соколівської сільських рад з центром у смт Щирець. За другу пропозицію проголосувало 456 з 470 присутніх мешканців. А 23 червня Щирецька селищна рада ініціювала процес формування об’єднаної громади з центром в смт Щирець
  • 22 липня завершила процедуру об’єднання Давидівська громада, яка об’єднала Давидівську, Кротошинську, Чишківську та Пасіки-Зубрицьку сільські ради (10,1 тис. осіб, 9 населених пунктів)
  • триває обговорення Лапаївської, Сокільницької та Сороки-Львівської громад.

Чому не хочуть у «велику» Пустомитівську громаду?

Причин цьому, крім суто емоційних, є кілька:

  1. доступність. При форматі «1 громада» майже 60% населених пунктів району (61 зі 104) знаходитимуться на відстані більше 20 км. від адміністративного центру - міста Пустомити. А це 50,0 тис. осіб (майже кожен другий житель району);
  2. інфраструктура. Багато сіл Путомитівського району добре забезпечені освітньою, медичною та культурною інфраструктурою, мешканці звикли отримувати більшість послуг у своєму селі або у місті Львові, але не у Пустомитах;
  3. «фактор Львова». Особливістю Пустомитівського району є те, що його адміністративний центр не є його географічним та економічним центром, як це характерно для інших районів. Таким центром для більшості населених пунктів є місто Львів, де працює чи вчиться більшість жителів Пустомитівщини працездатного віку (т. зв. денне населення Львова). До речі, у випадку об’єднання у «велику» Пустомитівську громаду майже 70 населених пунктів (77 тис. осіб – 70% населення району) знаходитимуться на більшій відстані від адміністративного центру громади, ніж від адміністративного центру області;
  4. відсутність аргументів на користь «великої» громади. Ті самі люди, в т.ч. сільські голови, які у 2015 році «поділили» район на 15 громад зараз переконують в необхідності створення однієї мега-громади. При цьому розрахунків фінансової спроможності громад у інших форматах (скажімо «4 громади») не надають 

Кому вигідна «одна велика» громада?

Важливо відзначити переваги створення єдиної Пустомитівської громади. Вони досить очевидні:

  1. потужний кадровий ресурс – частина досвідчених працівників РДА та апарату районної ради зможуть суттєво посилити виконавчі органи об’єднаної громади. Досвід об’єднаних громад Львівщини чітко говорить, що кадрове питання є одним з найважливіших на початку господарювання в нових умовах;
  2. концентрація фінансових та організаційних ресурсів – велика громада – потенційно спроможніша забезпечити кращу динаміку розвитку та залучити більше фінансових та інвестиційних ресурсів з різних джерел. А також забезпечити «вирівнювання» бідніших територій;
  3. збереження мережі закладів та установ соціальної інфраструктури.

Ризиками «великої» громади є певне «замороження» діючих на сьогодні районних структур – структур, як правило, неефективних. Багато установ просто змінять вивіску та підпорядкування з «районна рада» чи «районна державна адміністрація» на «об’єднана громада», не змінившись по своїй суті. Не даремно, на сайті Пустомитівської РДА у рубриці «Перспективний план формування спроможних громад району» є інформація лише про один варіант об’єднання під назвою «Створення єдиної Пустомитівської об`єднаної територіальної громади».

Замість висновку

Швидше за все, на Пустомитівщині не буде створена «велика» громада, а Давидівська громада у жовтні проведе перші вибори та почне 2017 рік з новими повноваженнями. І тут дуже важливим є створення Пустомитівської громади у «меншому» форматі ще у 2016 році. Для цього зроблено багато і зусилля не повинні бути втрачені. Нестворення «великої» громади не повинно завадити формуванню інших громад на Пустомитівщині.

Баранецький ТТарас БАРАНЕЦЬКИЙ, аналітик ГО «Європейський діалог». Сфери досліджень: фінансова децентралізація, реформа місцевого самоврядування та регіональна політика.

Інші блоги автора:

Чому Новому Калинову вдається?

А скільки ж громад має бути на Львівщині?

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: