У міжвоєнному Львові було 15 стадіонів. Чи всі збереглись

14207794_681731775311156_2994620059964374910_o

З них 11 належали польським товариствам і клубам, зокрема два - військовим частинам. Про це повідомляють в спільноті «Шкіряний м'яч» у соціальній мережі Facebook.

 З них 11 належали польським товариствам і клубам, зокрема два - військовим частинам. Про це повідомляють в спільноті «Шкіряний м'яч» у соціальній мережі Facebook.

 Ще два перебувало у власності чи оренді в українців, по одному - в євреїв і німців. Що з цими спорудами тепер? Давайте подивимося.

Стадіон 19-го піхотного полку, він же «Цитадель». Не зберігся, зараз тут гаражі, автосервіси та інший трешняк.

Стадіон 22-го піхотного полку. В радянські часи на його місці розбудовано велетенський спорткомплекс СКА, що існує дотепер.

Стадіон «Великий Луг», він же «Луговий Город». Не зберігся, територія забудована житлом.

Стадіон «Віс». Належав однойменному спортивному клубу німецької громади міста. Існує дотепер під назвою «Гарт».

Стадіон «Гасмонея». У радянські часи перейменований на «Торпедо». У 1990-х тут був ринок. Зараз базару немає, але комплекс виглядає бідовенько.

Стадіон «Лєхія». Зараз називається «Юний школяр». Поле без трави, трибуни страшні, але дитячі команди ганяють м'яча тут регулярно.

Стадіон «Поґонь» - носив пафосну назву «Спортивний парк імені маршалка Польщі Едварда Сміґлого-Ридза». Тут виступала найсильніша команда міста «Поґонь» - чотириразовий чемпіон Польщі. У перші повоєнні роки на цьому місці розбито військову частину.

Стадіон РКС - Робітничного спортивного клубу. Зараз тут стадіон «Динамо». Якщо не помиляюся, в наші дні тут регулярно виступає регбійна команда.

Стадіон «Світезь» - тепер це стадіон «Сільмаш».

Стадіон «Сокіл-Батько», він же «Український Город». Центр українського спортивного життя міжвоєнної Галичини. Ще 1911 року розпочато збір коштів на викуп цієї території у міста. Але до 1938 року потрібну суму так і не зібрали. Стадіон відібрала влада - начебто на військові цілі. Тепер тут - станція «Сонячна» дитячої залізниці.

Стадіон «Сокул-Мацєж». Найстаріший спортивний комплекс Львова, збудований аж 1903 року. Зараз належить інституту фізкультури. Капітально відремонтований напередодні Євро-2012. Попри це досі не використовується жодною футбольною командою.

Стадіон «Стшелєц». До 1932 року перебував у власності «Гасмонеї». Після підпалу єврейська команда переїхала на теперішній «Торпедо». Не зберігся, територія забудована житлом.

Стадіон ТЗР - Товариства рухомих забав. Разом зі стадіоном «Поґоні» поглинутий військовою частиною.

Стадіон ТШЛ - Товариства народних шкіл, що мало свою футбольну команду. Не зберігся, на цьому місці тепер - Левандівський став.

Стадіон «Чарні». Після війни перейменований на «Динамо» (не плутати з «Динамо» на місці РКС). Знищений наприкінці 1970-х для спорудження гігантського будинку обкому ЦК КПРС, він же податкова адміністрація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: