«Най би шляк трафив ту лісову мафію!»

14456691_1205239192848496_1249764165_o

Львівщина опинилась на межі вибуху проти лісорубів. Місцеві, котрі спостерігали, як безбожно ріжуть їхній ліс декілька років поспіль, нарешті оговтались. Селяни готові брати ситуацію під свій контроль.

Ще трохи, і люди застосують останній аргумент – пряму дію. Якщо громаду не почують – чекаймо локальних конфліктів з лісгоспами та навіть «лісового» Майдану.

Ось чергове підтвердження передчуття. Жителі сіл Вільхівці та Заріччя, що у Жидачівському районі, підготували колективне звернення до правоохоронців, екологів та нардепів. Люди закликають «повністю припинити вирубку у Держівському лісництві Стрийського лісгоспу». Це десятки гектарів зелених масивів.

Вже підписались близько сотні місцевих, збір на підтримку звернення триває досі.

Суть проста: довкола Вільхівців та Заріччя колись були густі ліси. За останні 5-7 років вони різко «полисіли». Це помітно на супутникових фото. Хоча й тут не видно усього масштабу руйнувань.

yyy

Повз їхні вікна майже щодня курсують вантажівки, напхані різносортною деревиною.  Але на початку вересня цього року людям увірвався терпець. Старші мужики і молоді парубки зібрались в гурт і пішли з‘ясувати, скільки й де рубають їхній ліс.

Спершу вони зупинили вантажівки, поцікавились документами. Виявилось: увесь кругляк - то дрова.

yy

Наступного дня група перевірила одну з ділянок. Тоді довелось побувати серед обурених. «Най би шляк трафив ту «лісову» мафію!», «Що вони наробили з нашим лісом?», «Вже й грибам ніде рости!»,  «Куди я внуків поведу?»  - це лише окремі, найбільш лагідні фрази з тих, які вимовляли обурені селяни.

Напруга зросла неймовірно,  та так, що розгнівані місцеві прагли з усім розібратись «тут і зараз». Добре, що поблизу не було лісничого чи якось дроворуба.

mmm

На тій лісосіці ми помітили достатню купу ймовірних порушень. Викорчувані та приховані пеньки, зруйнований вщент ґрунтовий покрив і лісовий підріст, залишки полуденної пиятики лісорубів – порожні пляшки з-під алкоголю.

fff

ii

… За тиждень місцева прокуратура розповідала на публічних зборах про «успіхи» в цій справі. Львівське високе паньство, Синютка і Загарія, що саме заїхало з візитом у Жидачів, вдоволено погойдувало головою.

Відтоді минуло 2 тижні. Ані сантиметру змін. Тож селяни ще раз зібрались докупи і написали звернення. Швидше - останнє попередження.  Серед адресатів – нардепи О. Єднак та Є. Соболєв, міністр екології – О. Семерак, керівники правоохоронних структур.  Люди поставили чіткі вимоги: «оперативно розслідувати виявлені факти», «знайти порушників і змусити компенсувати збитки», «розпочати аудит діяльності Стрийсього лісгоспу та «Галсільлісу», «скасувати усі лісорубні квитки на цій території»,  «запровадити практику попереднього «громадського узгодження» діяльності лісгоспів».

На виконання цих вимог люди дали два тижні. Тобто до середини жовтня.

Це не схоже на жарти. Громада налаштована серйозно стояти за свій ліс. Чого б це не коштувало.

Наскільки мені відомо, подібні настрої панують в багатьох районах області. Майже всюди, де ще є залишки лісу.

Місцевим пропонують хіба що змиритись і мовчки спостерігати, як сотні вагонів з українським лісом мчать за кордон, як гине їхнє багатство під сокирою ненажер. Але люди, схоже, обирають інший варіант – боротись за своє до останнього.

matviiv-150x150

 

Тарас МАТВІЇВ,

журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: