Тих можливостей, що зараз отримала Тернопільщина, вона не мала за всю історію держави, - Степан Барна

img_3376

Тернопільщина – та область України, яку донедавна не вважали перспективною. Втім, останні роки дещо змінили і тепер ця область стала прикладом у плані децентралізаційних процесів і, як наслідок, користувачем чималого бюджету на розвиток регіону. Водночас, область (як і решта країни) потерпає від корупції, бореться за своє місце на інвестиційній мапі України та шукає шляхи до розвитку.

Чинний голова ОДА, Степан Брана, якого звинувачували у браку управлінського досвіду, як зізнається сам, мав зовсім іншу амбіцію, аніж керувати областю. ІА Дивись.info вирішила розпитати обласного очільника про основні проблеми і досягнення Тернопільщини.

Властиво, журналісти Дивись.info відправились на цю розмову у Тернопіль. Втім, на бесіду довелося чекати майже три години – Барна запізнювався повернутись з відрядження до Вінниці. Після кількох перенесень часу зустрічі, обміну квитків на пізніший час і кіл центром Тернополя, остаточний час зустрічі таки був призначений.

img_1880

Степан Барна зустрів нас практично на бігу. Часу на привітальні розмови не було, тож почали відразу по суті.

—Ви говорили у червні, що інвестиційний клімат області покращився і що прямі іноземні інвестиції інвестиції зросли. Але, здається, це зростання складає близько 1,5 відсотка порівняно з 2015 роком. То Ви вважаєте, що це вже тенденція, чи, може висновки передчасні?

Тенденція. Якщо я вам скажу, наприклад, що підприємство Sumitomo, яке прийшло і купило приміщення колишнього заводу «Агромаш» і підписало угоду купівлі-продажу у березні, а в 20 числах вересня вже запустить першу чергу виробництва. І там буде працювати близько 500 людей уже в цьому році. А в наступному році буде друга черга і буде працювати 2 тисячі людей. Це що? Це тенденція. Ви можете похвалитись підприємством Fujikura в цьому році, а ми похвалимось Sumitomo. Я вважаю, що це добрий знак і сигнал для всіх українців, особливо Західної України, що інвестиційний клімат є відповідний. І це є елементом нашої стратегії. Ви уявіть, що коштувало здоров’я голові ОДА, щоб будівництво почалось, умовно кажучи, через місяць після укладання угоди купівлі-продажу зруйнованих приміщень. За півроку збудований завод.

Голова ОДА перепитує, чи не страшно, якщо він буде під час розмови підписувати папери. Ціла гірка розпоряджень та інших документів уже підготовлена на столі. Барна підписує кожен папірчик, і ми, тим часом, продовжуємо розмову.

— А які галузі Ви вбачаєте перспективними для інвестування?

Промисловість. У Тернопільській області достатньо серйозною сферою є сільське господарство. Воно формує близько 70% ВВП. Саме тому інвестиції в сільське господарство, переробну промисловість можуть бути такими, які будуть найбільш ефективними з точки зору розвитку області.

[dyvys_blockqoute text="Ми не претендуємо на роль сировинного придатку і так само не претендуємо на те, щоб бути тільки аграрною областю. Нас цікавить промисловість" author=""]

Але одночасно ми не претендуємо на роль сировинного придатку і так само не претендуємо на те, щоб бути тільки аграрною областю. Нас цікавить промисловість. Коли ми говоримо про промисловість, в першу чергу говоримо про переробну галузь: цукрові заводи (в минулому році в Тернопільській області працювало 2 цукрових заводи, у цьому буде працювати 4), в минулому році працював 1 спиртзавод, у цьому році працює 5. Ми відчуваємо добру позитивну динаміку у відновленні роботи підприємств.

img_3385

Так, є проблеми. Якщо ми говоримо про спиртзаводи (вони у свій час формували левову часту ВВП області), то ми розуміємо, що проблема – збут спирту. У зв’язку із втратою російського ринку підприємства змушені будуть переорієнтовуватись. Головна моя ідея – це повернути назад керівників, які б мали доступ до ринків збуту Грузії, Казахстану, Угорщини, Польщі і так далі. Я думаю, це може нам допомогти витягнути ситуацію в цій сфері з дна.

З іншого боку, ми є свідками того, що величезні інвестиції вкладаються у тваринництво, в садівництво, ми маємо приклади підприємств, наприклад «Бучачхлібпром», на якому вже висаджено більше як 700 га садів. Це підприємство тільки в сезон дає роботу майже тисячі людей. Перспектива наша за створенням підприємств не тих, які набирають величезну кількість землі (агрохолдинги), перспектива нашої області за підприємствами, які орієнтовні на різнопрофільний розвиток і працюють не лише у напрямку вирощування зернових, а й переробки і формування так званої доданої вартості, яка і дозволяє залучити до роботи якомога більше людей.

[dyvys_blockqoute text="Перспектива нашої області за підприємствами, які орієнтовні на різнопрофільний розвиток і працюють не лише у напрямку вирощування зернових, а й переробки і формування так званої доданої вартості" author=""]

— Раніше ви говорили про те, що на початку року китайські делегації дуже цікавились інвестиційними проектами в області. Розкажіть, чим саме і на якому етапі переговори?

Китайці, як і всі, цікавляться всім: починаючи від будівництва доріг і закінчуючи переробкою сміття. Щодо конкретних інвестиційних проектів з китайською стороною в Тернопільській області не було домовлено, але хочу сказати, що досить серйозна динаміка у нас почалася з боку роботи з європейськими потенційними інвесторами.

Кабінет у голови Тернопільської ОДА не надто вишуканий. Немає традиційного золоченого дерева (чи ми просто не встигли його помітити під час швидкого знайомства), звичайний стіл для нарад, засипаний численними паперами. Як потім нам показує Барна, це проекти, які можна профінансувати в області. Таким чином ОДА визначає пріоритетні.

img_3376

 

— Маю питання щодо тернопільського аеропорту. Є думки щодо того, аби відновити його роботу. Чи є інвестиційні пропозиції щодо нього і взагалі чи запрацює це летовище?

Перша позиція по аеропорту, щоб ми розуміли, це оформлення землі. Я, ставши головою адміністрації, із жахом дізнався, що, по-перше, на 8га площа летовища скоротилася. І друга проблема – аеропорт, як комунальне підприємство, не має жодного документа і оформленої на нього землі. Відповідно, який інвестор може прийти на це підприємство? Тому зараз перше, чим ми займаємось – виготовлення документації, яка дасть можливість оформити акт права власності на землю за нашим летовищем і КП Тернопільської обласної ради з тим, щоб уже не було моментів, коли хтось прийшов і відчужив чергову сотку, дві, три землі.

[dyvys_blockqoute text="Перше, чим ми займаємось – виготовлення документації, яка дасть можливість оформити акт права власності на землю за нашим летовищем і КП Тернопільської обласної ради з тим, щоб уже не було моментів, коли хтось прийшов і відчужив чергову сотку, дві, три землі" author=""]

— Або гектар…

Або гектар! Це очевидно, що цими речами займались. Тепер щодо моєї стратегії. Мої великі сподівання і очікування покладаються на відкриття повітряного простору, що дасть можливість повернутися лоу-костам, я вважаю, що наш аеропорт буде конкурентним і з точки зору логістики, і доступності, і з точки зору вартості надання послуг для потенційних лоу-костів. Ми з цього приводу спілкуємося з компаніями і, я сподіваюсь, у найближчому часі це дасть результат для Тернопільської області.

— Про який ближчий час йдеться?

Тут від багатьох обставин залежить. Хоча, я скажу щиро, що спілкуюся не тільки з лоу-костерами, а й з нашими вітчизняними авіалініями. Але перше питання – це питання акту права власності на землю, технічної відповідності, сертифікації на здійснення авіаперельотів. Щодо дат, то я готовий сказати, що ми вже на завершенні оформлення землі. Тобто, це буде десь в межах місяця часу аеропорт отримає акт права власності на землю.

img_3394

 

— А щодо тих відчужених гектарів. Це вже втрачені землі?

По одних позиціях ведуться кримінальні провадження, по інших уже все втрачене. Бо вони забудовані людьми і вже безперспективні.

img_3384

— Ні для кого не секрет, що Ваша область є лідером з децентралізації. Що конкретно цей процес уже дав об’єднаним громадам?

Перше: дав відповідальність. Друге: це вміння заробляти гроші. Третє: реальні повноваження. Чому я це говорю? Тому що громада – це не просто декларація, це реальна можливість формування бюджетів не лише на рівні балаканини, а й конкретно. Ми проаналізували бюджети усіх громад і перевиконання по громадах пішло від 150 до 250% по місцевих бюджетах. Вперше за всю історію Тернопільської області перевиконання по місцевих бюджетах склало майже 300 мільйонів гривень.

А тепер щодо громад. От беремо одну з громад, наприклад, Шумську територіальну громаду. Шумський район був одним із депресивних районів області, який згадували два рази: коли виганяли УПА, і коли виганяли радянський союз. Це, щоб ви розуміли, що на нього ніколи ніхто не звертав увагу. Сьогодні Шумська територіальна громада, по-перше, отримала субвенцію з боку держави у сумі майже 16 мільйонів гривень, сьогодні громада робить дороги, робить ЦНАП, здійснює реконструкцію шкіл, забезпечує освітлення вулиць. Вперше за всю історію громади і тих сіл, які там є, почали засипати ями по дорогах. Тому я думаю, що це є головним здобутком, що громади сьогодні самі мають думати не тільки про те, як просити постійно гроші, а як заробити гроші. Сьогодні громада має повноваження, які дають їй можливість відрахування до місцевого бюджету 100% сплати акцизу, 100% сплати земельного податку, 60% ПДФО. Тобто, сам староста громади зацікавлений у тому, щоб легалізовувати оренду землі, робочу силу (тому що 60% податків на доходи фізичних осіб залишаються в громаді) і вони зацікавлені в тому, щоб в кожному магазині була ліцензія на продаж акцизних товарів. Я вважаю, що це серйозний здобуток. Я вважаю, що успіх області, яка вважалась постійно депресивною, якраз полягає в децентралізації, в тому, щоб передати людям повноваження і потім їх заставити виконувати делеговані повноваження. Дати гроші і взяти з них відповідальність.

[dyvys_blockqoute text="Сам староста громади зацікавлений у тому, щоб легалізовувати оренду землі, робочу силу (тому що 60% податків на доходи фізичних осіб залишаються в громаді) і вони зацікавлені в тому, щоб в кожному магазині була ліцензія на продаж акцизних товарів" author=""]

— А Ви не вважаєте, що це послабить Ваші позиції як голови ОДА?

Це частково послабить позиції вертикалі, але це буде рівно до тих пір, поки не буде прийнятий відповідний закон. Те, що буде прийнятий відповідний закон, який закріпить контролюючі функції за представниками державної влади, має бути. Тому що багато повноважень у громадах можуть також породити і зловживання. І в громадах є певні проблеми. Треба розуміти, що є певні чиновники в громадах, котрі думають, як вкрасти. Корупціонери. Інші є, хто боїться. Але боїться настільки, що боїться навіть освоїти кошти, котрі вже є на рахунках. І, наприклад, замість того, щоб спрямувати кошти на ремонт доріг або на виготовлення проектної документації чи заміну освітлення, він настільки всього боїться, що нічого не робить. Є і такі, і це вже питання кваліфікаційної відповідальності. І якщо держава не буде мати механізмів здійснення цих функцій, то громади стануть заручниками свого вибору, який вони зробили один раз, обравши голову громад, який боїться всього.

img_3442

Саме тому я заохочую голів громад працювати, частково ризикуючи, але мені цікаві ті голови громад, які дають результат, які ризикують. Хочу сказати, що процес децентралізації у нас відбувався дуже складно. Громади народжувалися з боями, ви знаєте, що обласна рада попереднього скликання не хотіла голосувати. Але процес відбувався у нас добровільно. І сьогодні до будь-якого голови громади подзвоните і спитаєте, чи Барна заставляв їх об’єднуватись, то всі скажуть, що зробили це добровільно. В цьому році ми очікуємо ще 8 таких громад і близько десяти малих, тобто укрупнення на рівні 3-4 сіл.

Ми розуміємо, що цей вибір зробив весь світ. Таким шляхом маємо йти і ми. От такі кроки і дадуть результат для Тернопільської області. Тим більше, нас у цьому напрямку стимулюють міжнародні інституції. Я був на презентації у Вінниці проекту «U-LEAD з Європою» - загальний бюджет програми становить 102 млн євро, програма реалізуватиметься протягом 2016-2020 років. І Тернопільщина, як лідер з децентралізації, отримує шанс взяти участь у грантах та тренінгах.

Також в Тернопільській області було буквально днями презентовано проект DOBRE, що реалізовується за підтримки USAID, із загальним обсягом фінансування в 50 мільйонів доларів. І мені приємно констатувати, що Тернопіль став регіональним центром проекту DOBRE.

Сама динаміка, яка має місце в Тернопільській області, вона мене приємно вражає. З точки зору фінансових можливостей, наприклад, порівняємо Фонд регіонального розвитку. У 2014 році він складав 12,5 мільйонів гривень. В 2015 році це було приблизно 99 мільйонів, плюс 50 мільйонів капітальних вкладень. Тобто, 149 мільйонів державних інвестицій. В 2016 році Фонд регіонального розвитку – 93,6 мільйони гривень, держсубвенція на територіальні громади – 141,55 мільйона, субвенція на соціально-економічний розвиток – 38 мільйонів гривень і ми вже вийшли на суму понад 273 мільйони. Тобто, для порівняння за два роки: що собою являють інвестиції на 12 мільйонів і на майже 300 мільйонів?!

Враховуючи, що ще є перевиконання по бюджету на майже 300 мільйонів гривень, і в цьому році ми плануємо вкласти в дороги майже 300 мільйонів, то ми вийдемо на суму майже в мільярд. У такий спосіб ми ще плануємо відремонтувати дорогу Львів-Тернопіль і продовжити ремонт з Тернополя на Хмельницький. Я вірю в те, що це можливо, бо динаміка від 12,5 мільйонів до майже мільярда для розвитку області – для нас це відчутно. Так, є одна біда, що є ті, хто хоче на цьому нажитись і ті, хто недобросовісвно ставиться до цього, але є очевидні факти, що ми можемо щось змінити. Що таких можливостей, які зараз отримала область, вона не мала за всю історію держави.

— Якраз збиралась у Вас питати про людей, які хочуть нажитись. По Львівщині активізувались антикорупційні рухи, як із цим на Тернопільщині?

Аналогічно. Можете промоніторити інтернет-видання: незалежно, чи це керівник держгеокадастру, чи це керівник ДАБІ, чи це посадовець ТОДА, будь-якого органу місцевого самоврядування чи депутат…

[dyvys_blockqoute text="Мене цікавить кінцевий результат і я борюся з двома речами: якщо впіймали злочинця, то він має або бути притягнутий до відповідальності, або виправданий. Але ми маємо розуміти, що є факти зловживання і з боку правоохоронних органів" author=""]

Головна на сьогодні проблема, по суті, це доведення справ до суду. Мене цікавить кінцевий результат і я борюся з двома речами: якщо впіймали злочинця, то він має або бути притягнутий до відповідальності, або виправданий. Але ми маємо розуміти, що є факти зловживання і з боку правоохоронних органів. Наполягаю на недопущенні тиску на підприємців, які здійснюють свою діяльність у правовому полі. За січень-серпень 2016 року, у порівнянні з таким же періодом минулого року, вдвічі зменшилася кількість розпочатих кримінальних проваджень (51 проти 102). Кількість розпочатих проваджень за ст. 212 ККУ зменшилася втричі (14 проти 41).

img_3431

— Відкриття справи ще ні про що не говорить.

У випадку з підприємствами це підстава для того, аби тягнути хабарі. Тому моя позиція: якщо кримінальна справа триває більше як пів року, то вона має бути або закрита, або передана в суд. Якщо ні те, й ні інше, то я ставлю питання перед правоохоронцями і це означає, що, по-перше, вони намагаються витягнути хабарі; друге, вони неефективні працівники.

— А Ви хіба якось можете вплинути на правоохоронців? У Вас же немає таких повноважень.

Офіційно впливати я не можу, в тому є проблема. Згідно із законом голова ОДА здійснює лише координацію силового блоку області, але не призначає керівників блоку й не може втручатись у процесуальні речі.

— Відповідно й зняти керівника Ви не можете.

І не маю функцій загального нагляду. Хоча, коли ви піднімаєте питання повноважень, то я вважаю, що за головою адміністрації треба закріпити функції загального нагляду для того, щоб була інституція, яка буде здійснювати цивільний нагляд за правоохоронним блоком. Сьогодні в правоохоронному блоці структури одна з іншою конкурують, це вже очевидно: НАБУ з прокуратурою, поліція зі Службою безпеки. Але немає цивільного нагляду за ними. Я вважаю, що голова ОДА, чи адміністрація спокійно би з цими функціями могли би справитись. Тим більше, якщо враховувати, що в першу чергу, коли люди скаржаться на порушення закону, вони приходять не в міліцію, вони приходять сюди і такі зустрічі у мене регулярні. А ми в цих умовах не маємо жодних повноважень.

[dyvys_blockqoute text="Я вважаю, що за головою адміністрації треба закріпити функції загального нагляду для того, щоб була інституція, яка буде здійснювати цивільний нагляд за правоохоронним блоком" author=""]

— Зрештою, Ви представник президента, Ви не думаєте, що якщо функції нагляду за правоохоронцями передати на Вас, то це буде сприйматись як певний тиск з боку президента, важіль впливу на користь президента?

Ми говоримо про те, що треба комусь здійснювати контроль. Політичну відповідальність за те, що відбувається в області, несу я. Погоджуєтесь? Але я не маю жодних повноважень для того, щоб забезпечити цю відповідальність як голова адміністрації. Тому що ми всі функції забрали від голів адміністрацій: я не призначаю керівників територіальних органів, я не впливаю на їхнє звільнення. Я, наприклад, не призначаю керівника Держгеокадастру, його призначає Київ. Але якщо його беруть на корупції, то кажуть що? «Він носив голові адміністрації хабарі». Правильно? Так само ДАБІ, вже третього керівника за останній квартал взяли на хабарі. Єдине, щодо чого до мене прислуховуються, це те, що їх звільняють. Зі мною ніхто не погоджував призначення, але коли вже взяли на хабарі, кажу, звільните? То вже звільняють, уже бояться.

— Якщо я не помиляюсь, 19 серпня у Тернопільській міській раді було змінено формат більшості і подейкують (я посилаюсь зараз на колег з місцевих ЗМІ) що ця більшість стане опозицією меру Надалу і що це переформатування відбулось з Вашого, скажімо так, благословіння. Чи це є правда?

Перше: не може бути депутат міської ради в опозиції до мера. Поясню чому: тому що ми маємо розуміти, що відповідальність лежить на всіх. Тому най вони не займаються там дурницями, а думають, як вирішити проблеми. От сьогодні в Тернополі перевиконання по бюджету склало майже 140 мільйонів гривень. Я думаю, що зараз треба думати над тим, що зробити у місті, а не тягати канат. І міська рада – це не той орган, де можна будувати велику політику. Так само, як я вважаю, і обласна рада. Бо сьогодні у багатьох обставинах неправильна поведінка депутатів може більше нашкодити, аніж дати користі. От це я демонструю на прикладі позиції обласної ради попереднього скликання, коли вона не затверджувала перспективний план об’єднання громад і внаслідок чого 9 територіальних громад не пішло на вибори 25 жовтня минулого року. І у нас було би сьогодні не 26 громад, а 35. І ми би отримали субвенцію не 141 мільйон, а, наприклад, 220 чи 230 мільйонів гривень.

[dyvys_blockqoute text="Міська рада – це не той орган, де можна будувати велику політику. Так само, як я вважаю, і обласна рада. Тому у голови ОДА достатньо завдань, з якими він має справитись, а не займатись якимись там коаліціядами і переворотами" author=""]

І внаслідок такої безвідповідальної, непотрібної позиції, яку займали депутати, область втратила величезний ресурс. Тому у голови ОДА достатньо завдань, з якими він має справитись, а не займатись якимись там коаліціядами і переворотами. У мене добра комунікація і з міським головою, і з депутатським корпусом.

img_3414

— То Ви все ж відчуваєте напруження між більшістю в міській раді і мером Надалом?

Не відчуваю. А якщо таке матиме місце, я готовий стати посередником, містком для комунікації і між мерами, і між депутатами. Повірте, мені доводиться багатьох зводити докупи, починаючи від підприємців, по яких були відкриті кримінальні провадження. Зводити їх у цьому кабінеті, зводити правоохоронний блок і знаходити якісь порозуміння. Ми сьогодні маємо десятки закритих кримінальних справ по підприємствах по області. Кримінальні справи, наприклад, по польських інвестиціях, підприємство у Шумському районі, Мікоген-Україна, тривало більше 5 років. Тому що не могли встановити вид діяльності, яким воно займається: чи це сільське господарство, чи промисловість. 5 років тероризували підприємство, яке, по суті, є бюджетоутворюючим в районі. Буквально місяць тому закрили кримінальну справу.

Друге підприємство – спиртзавод Зарубинський. Тільки у нас держава нищить свої підприємства. Коли на підприємство, яке дає роботу 150 людям, є серйозним платником податку (більше як 1 мільйон в місяць) було накладено штрафні санкції на 20 чи на 30 мільйонів гривень. Тільки тому, що вони виробляють біоетанол, єдине підприємство, яке виробляє біоетанол. Для мене було справою честі захистити це підприємство і на сьогодні справа закрита. Ви розумієте, що допоки буде цей ринок, ринок пального, будуть ті, хто не хоче поступитись ані міліметром цього ринку. Особливо нафтові і заправочні королі, бо ж вони не поступляться ніколи.

Другу частину інтерв’ю із очільником Тернопільської ОДА Степаном Барною читайте завтра.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: