Секрети політичного звільнення Дворянин. Як все було насправді

17797295_1177100702412073_490688280_o

Колонка Мар'яни Ткаченко спеціально для Дивись.info.

Позачергова сесія Львівської обласної ради сьогодні звершилась тим, для чого вона в принципі й була скликана. Першого заступника голови облради представника Самопомочі Парасковію Дворянин таки звільнили з посади, перед тим визнавши її роботу незадовільною.

Цьому передували майже півтори години звіту опальної заступниці та виступів «з приводу» депутатів облради – як у підтримку так і з критикою. Слід одразу зауважити, що весь цей процес звітування, голосування та обговорення був абсолютно формальним, адже усі без виключення заслуги, які зарахувала собі Парасковія Ярославівна до свого доробку, з тим же успіхом міг назвати будь-який депутат облради. І для того, щоб «робити прозорішими та ефективнішими рішення депкорпусу» абсолютно не потрібно мати статус першого заступника обласної ради. Більшість претензій, які висували ініціатори заслуховування звіту стосувались не безпосереднього виконання нечітких та розмитих обов’язків першого заступника, а мали на увазі лише відмову фракції Самопоміч голосувати в унісон з більшістю обласного парламенту, до якої формально входять представники партії Садового. Аргументи на захист депутатки з боку її соратників по партії були ще більш сміховинними, адже не можна всерйоз сприймати як аргументи заяви про неприпустимість таких дій «перед Паскою», «в великий піст» чи фройдистські алюзії на тему «кохання-зґвалтування». Пояснення депутатів від Самопомочі, що звільнення Дворянин  - це помста за небажання підписувати протоколи засідань конкурсної комісії по відбору проектів ДФРР також не зовсім відображають реальність, оскільки навіть будучи співголовою цієї комісії Дворянин виконувала роль весільного генерала, не маючи можливості реально впливати на результати.

Зрештою, усі натхненники та виконавці сьогоднішнього дійства не сумнівались в такому результаті, адже цей результат був заздалегідь математично детермінований і вписувався в політичну стратегію всіх гравців в облраді. Більше того, усі окрім звичайно, самої екс-заступниці прагнули саме такого результату.

За визнання звіту Парасковії Дворянин незадовільним проголосували 53 депутати. Судячи з реакції як соратників уже екс-заступника, так і провладної більшості, результати не стали несподіванкою ні для кого.

Врешті, Ганущин вніс пропозицію про обрання Андрія Білоуса першим заступником.  Отримали бюлетені та взяли участь у голосуванні 62 депутати. «За» проголосували – 55 обранців, проти – 0, утрималися – 6. До початку процедури голосування депутати «Самопомочі вийшли з сесійної зали.

Опозиційні «ВО Свобода» та «Батьківщина» продемонстрували своїм виборцям, що влада в Львівській області без їхньої конструктивної участі не спроможна  організувати роботу обласної ради. Під час обговорення звіту Парасковії Дворянин фракція «Батьківщина» заявила, що не голосуватиме за її відставку: ««Самопоміч» увійшла в коаліцію з БПП, і ви маєте нести цей тягар відповідальності до кінця», – заявив голова фракції Юрій Гудима. Подібну позицію зайняли і націоналісти. «Те, що сьогодні відбувається у сесійній залі – це навіть не цирк, а шапіто. Ми в цьому участі не беремо. «Самопоміч» і БПП створювали коаліцію і тиснули одне одному руки, але вже тоді не довіряли один одному і тримали камінь за пазухою», – заявив голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський.

Вигідний такий розклад керівництву обласної ради. «Громадянська позиція» залишилась «при своїх», лише зміцнивши свої  позиції, підтвердивши статус Володимира Гірняка як правої руки Ганущина. Загалом же явище «Громадянської позиції» у Львівській області є унікальним. Ця партія є жорстко опозиційною до влади на загальноукраїнському рівні, при цьому перебуває у більші ніж партнерських стосунках одночасно з БПП на рівні області і з Андрієм Садовим на рівні міста.

Зі здобутками залишилась фракція «Народного контролю», чий представник Андрій Білоус отримав посаду заступника голови облради, на яку за жодних інших обставин не міг би розраховувати.

Вигідна така рокіровка, безумовно, голові Львівської обласної ради Олександру Ганущину. Адже через централізоване рішення партії «Самопоміч» про перехід в опозицію на всіх рівнях влади, фракція припинила голосувати за важливі рішення, дестабілізуючи ситуацію в обласній раді. Формально, залишаючись в депутатській більшості, «Самопоміч» перетворилась на найбільш послідовного та жорсткого критика керівництва обласної ради, використовуючи для цього ще й посаду першого заступника. Відтак, змінивши Дворянин на лояльного Андрія Білоуса, Ганущин зберігає повний контроль над президією.

Парадоксально, але найбільшим бенефіціаром від скандального звільнення Дворянин є лідер «Самопомочі» Андрій Садовий. Слід пригадати, що партія Садового послідовно та цілеспрямовано підвищувала градус протистояння з представниками провладної БПП на всіх рівнях урядування – від парламенту до місцевих рад. Дуже часто ці спроби були очевидно надуманими та штучними. Цілей такої поведінки «Самопомочі» є кілька: перша з них – вихід на можливі позачергові, а то й чергові парламентські та президентські вибори в статусі непримиримої опозиції, що традиційно, вигідніше аніж відповідати за дії влади. Друга ціль – підготовка своїх прихильників, що  анонсуванні кримінальні підозри, що будуть висунуті Андрію Садовому  - це банальна помста влади за політичну позицію влади.

Однак ще один – додатковий але дуже приємний бонус для Андрія Садового полягає в тому, що особисто він зовсім не втрачає своїх впливів в обласній раді. Адже новообраний перший заступник голова Львівської обласної ради Андрій Білоус є його кумом. Білоус з Садовим перебувають в близьких стосунках з часів «Галицьких інвестицій» - задовго до «Самопомочі», і пов’язують їх не лише родинні але й давні бізнесові зв’язки. Відтак, впливати на рішення обласної ради через заступника Білоуса Садовому стане набагато простіше. Особливо, якщо цей розмін відбувався за домовленістю з головою облради Ганущиним. Таким чином, Андрій Садовий задля загальної стратегічної мети – створення іміджу жертви для себе особисто і партії, пожертвував лише Парасковією Дворянин, поставивши, однак, на її місце не менш близьку до себе людину.

Єдиною, хто справді програв сьогодні, виявилась Парасковія Дворянин, яка стала заручником «багатоходівок» свого політичного патрона і втратила посаду з «неприємним» записом в трудовій книжці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: