Коли запрацює безвіз і як ним скористатись (інфографіка)

49040003_m-1-1-e1486067117686

6 квітня Європейський парламент більшістю голосів підтримав запровадження безвізового режиму з Україною. Для його повноцінного запровадження залишилося ще кілька кроків. Якщо «український безвіз» подолає їх успішно, то він запрацює вже з червня.

6 квітня Європейський парламент більшістю голосів підтримав запровадження безвізового режиму з Україною. Для його повноцінного запровадження залишилося ще кілька кроків. Якщо «український безвіз» подолає їх успішно, то він запрацює вже з червня.

Європейський парламент проголосував за надання безвізового режиму з ЄС для громадян України.

За затвердження проекту законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги, проголосував 521 депутат Європарламенту. Натомість 75 депутатів проголосували проти, 36 утрималися.

Що далі?

Тепер питання безвізового режиму для України ще має 26 квітня проголосувати Комітет постійних представників (COREPER) і пізніше ухвалити Рада міністрів ЄС. Після схвалення Радою ЄС документ підпишуть та опублікують в офіційному журналі ЄС. Від моменту публікації безвізовий режим запрацює за 20 днів, а це – орієнтовно з 11 червня.

Що буде потрібне для перетину кордону?

Із запровадженням безвізового режиму, у першу чергу, зміняться правила перетину кордону. Відтак, українці повинні брати з собою такі документи:

  • Біометричний паспорт для виїзду закордон
  • Підтвердження наявності коштів (зазвичай це доводять випискою з банківського рахунку чи пред'явленням готівки у розрахунку 50 доларів на добу перебування)
  • Документи про мету поїздки (запрошення від родичів, знайомих або, наприклад, на конференцію) чи про місце проживання (бронювання готелю)
  • Поліс медичного страхування
  • Поліс страхування цивільної відповідальності автовласника (у випадку подорожі автомобілем)
  • Підтвердження планів повернутися в Україну (зворотний квиток)

Всі ці документи прикордонники країн ЄС іноді просять показати і зараз за наявності шенгенської візи.

Скільки українців вже можуть їхати до Шенгену без віз?

Близько трьох мільйонів українців вже мають біометричні паспорти і можуть скористатися безвізовим режимом для подорожей до країн Шенгенської зони, як тільки він буде запроваджений.

За даними міграційної служби, за останній рік кількість біометричних паспортів, отриманих українцями, збільшилася удвічі.

Зараз по всій Україні працює близько 600 офісів, уповноважених державою на видачу біометричних паспортів.

Подорожувати без права на роботу, не більше ніж 90 днів, щопівроку можна буде до всіх країн ЄС, за винятком Великої Британії та Ірландії. Українці зможуть їздити без віз до чотирьох країн, що не входять до ЄС, проте є учасниками шенгенської зони - Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: