Громади Львівщини навчилися розвивати свої території, – керівник Центру розвитку місцевого самоврядування

ter-gromada_environment

Львівська область входить до п’ятірки регіонів, що найшвидше провадять реформу місцевого самоврядування в Україні. Тут створено 22 об’єднані територіальні громади.

Із якими проблемами вони зіштовхуються, як можна допомогти новим утворенням в інтерв’ю ІА «Дивись.іnfo» розповів керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Львівської області Андрій Бринь.

Центр розвитку місцевого самоврядування – результат підтримки програмою U-LEAD децентралізації в Україні. Коли ми спілкувалися з Андрієм Бринем попереднього разу, установа ще навіть не мала власного офісного приміщення. Тепер на вулиці Вітвера у Львові для неї відведені два поверхи із просторими кімнатами.

Андрій Бринь хоче створити абсолютно прозору організацію, яка звітуватиме за будь-які витрачені ресурси та виконану роботу, у діяльності якої зможуть брати участь представники громад. Він певен, що діючи так можна вповні допомогти органам місцевого самоврядування щонайшвидше пройти етап теперішніх реформ і стати агентами розвитку територій України.

– Ви працюєте у Львівській області від серпня 2016 року. Що за цей час змінилося у Вашій роботі?

– Програма U-LEAD розрахована на тривалий період. Тому потрібно було достатньо багато часу, щоби спланувати такий масштабний проект. Планувалося відкриття 24 регіональних центрів по всій Україні, а також головного офісу у Києві – там, ну вулиці Великій Житомирській у The House of Decentralization під одним дахом зібралися керівники програми та донори.

У березні у Києві проводили співбесіди експертів із децентралізації. Так головний офіс програми створює загальноукраїнський експертний пул: Центри розвитку місцевого самоврядування в областях матимуть змогу першочергово користуватися послугами цих експертів. Скоро мають оголосити про обрання експерта із децентралізації та експерта із регіонального розвитку. Також триває конкурс на посади для фахівців: спеціалістів із комунікацій та із формування місцевих бюджетів. Невдовзі повідомлять про конкурс на посади експертів із просторового планування та із адміністративних послуг. Це будуть ті шість осіб, які консультуватимуть нас у нашій роботі у регіонах.

Але все ж «кінцевим бенефіціаром» нашої роботи є Міністерство регіонального розвитку.

Офіційного відкриття Центру розвитку місцевого самоврядування ще не відбулося. Про нього оголосимо пізніше: запросимо представників медіа, громадських організацій, територіальних громад. Очікуємо на візит послів іноземних держав. Ми вже відібрали до Центру розвитку місцевого самоврядування офіс-менеджера, бухгалтера та юриста.

Але ми вже почали практичну діяльність у Центрі. До нас з офіційним візитом вже приїздили програмний директор U-LEAD Бастіан Файгель, делегація ЄС на чолі із Берендом де Гроотом, представниці програми Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) Іванна Богосавлєвіч-Чікіч та Амра Яганьяц. До нас також приїздив посол ЄС в Україні Хьюґ Мінґареллі. Ми провели круглий стіл із керівництвом Львівської обласної державної адміністрації та представниками об’єднаних територіальних громад. Центр розвитку місцевого самоврядування передав до ЛОДА операційний план, щоби разом з органами влади коригувати проведення децентралізації у регіоні. Ми вже запланували близько 50 заходів на 2017 рік і майже 100 виїздів експертів із місцевого самоврядування до громад.

decentralization.gov.ua

– У попередньому інтерв’ю я представляв вас як керівника Офісу реформ. Зараз установа, якою Ви керуєте, має назву Центру розвитку місцевого самоврядування. У чому різниця?

– Це не переформатування. Офіс реформ – це назва команди, яка однією із перших займалася децентралізацією на Львівщині. Тоді проект фінансувався із боку США, у ньому брала участь Асоціація міст України. Наш проект – абсолютно інший. Із самого початку повна назва моєї посади звучала «Координатор регіонального офісу реформ із питань децентралізації та розвитку». Тобто від старту своєї роботи я не мав жодного відношення до попереднього Офісу реформ. Центр розвитку місцевого самоврядування має зовсім інших донорів, є іншою юридичною особою.

– Ви сказали, що «кінцевим бенефіціаром» роботи усієї програми буде Мінрегіон. Яким чином вони використовуватимуть вашу роботу?

– Передусім центри були заплановані як містки між органами державної влади на місцях, об’єднаними територіальними громадами (вже створеними та потенційними), представниками ЄС, експертами із децентралізації, громадськими організаціями та медіа. Це значно ширше, ніж експертно-консультативна структура, бо представники Центрів розвитку місцевого самоврядування беруть участь у селекторних нарадах Кабінету міністрів і міністерств, у робочих зустрічах в обласних державних адміністраціях. Це допоміжний інструмент у провадженні реформи місцевого самоврядування.

Спілкуючись із представником європейської делегації Берендтом де Гроотом, я зрозумів, що в ЄС бачить наші Центри як свої неформальні представництва в Україні. Вони розуміють, що ці Центри можуть стати місцями, куди можуть прийти наступні проекти, що фінансуватиме Об’єднана Європа. Це може бути першим місцем, де можна буде зібрати людей, що спеціалізуються на децентралізації, обговорити плани на майбутнє.

Тому на офіційне відкриття Центру розвитку місцевого самоврядування ми хочемо запросити послів ряду європейських країн.

Ми маємо операційний план того, чим займатиметься Центр цього року. Насамперед, це буде ряд тренінгів, майстер-класів, круглих столів для представників місцевого самоврядування. Також ми організуємо для них навчальні виїзди для вивчення найкращих практик децентралізації у Тернопільській, Хмельницькій та Вінницькій області. Можливо будуть навіть навчальні візити до країн ЄС. Відбуватимуться ярмарки добросусідства між ОТГ Львівської області. Ми проводитимемо прес-тури для медіа, щоби знайомити громадськість із результатами створення громад. Зрештою, це будуть прес-конференції експертів із децентралізації: вони окреслюватимуть тенденції проведення реформи.

– Ви згадали про візит делегації ЄС на чолі із Берендтом Гроотом до об’єднаних територіальних громад Львівщини на початку березня. Як Ви можете резюмувати їхні враження від результату реформи місцевого самоврядування в області?

– Ми виїздили до Давидівської та Грабовецької територіальних громад. У першій ми відвідали адмінбудівлі та народний дім, спілкувалися із керівництвом і мешканцями громади, які розповіли нам про плани на майбутнє.

Цікавим вийшов виїзд до Грабовецької громади: ми отримали можливість подивитися на один з об’єктів – колишній військовий аеродром «Львів-2», що у період Холодної війни приймав стратегічні бомбардувальники. Громада бачить, що цей об’єкт, що на балансі Міністерства оборони, перебуває у жахливому стані. Вони вважають, що ці 400 гектарів землі можуть бути використані для створення транспортного логістичного центру в громаді. Уже тривалий час між громадою і керівництвом області та держави тривають обговорення можливостей передачі цього об’єкту на баланс органів місцевого самоврядування. Адже він дозволив би значно розширити пропозиції громади для інвесторів.

Представники ЄС були вражені тим, як ефективно громади шукають можливості для розвитку. На підсумковій прес-конференції вони заявили, що їм важливо бачити повну картину реформи, важливо на практиці зрозуміти, яка різниця між різними громадами може бути, яких рішень потребують органи місцевого самоврядування в Україні. У делегації ЄС вважають, що такі візити мають бути регулярними. Вони чекають на візити до інших громад Львівської області.

Візит посла ЄС в Україні Хьюґа Мінґареллі до Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області / Центр розвитку місцевого самоврядування у Львівській області

– На Львівщині вже певний час працює ряд об’єднаних територіальних громад. Із 1 січня 2017 року до них додалися нові. Які зміни у принципах роботи місцевого самоврядування за час реформи ви побачили? Які зміни у ставленні населення до децентралізації?

– Підкреслю, що зміни відбуваються значно швидше, ніж ми очікували. І перед громадами постала проблема відсутності кадрових ресурсів. Обраним головам громад потрібен був час, щоби сформувати команди для роботи у нових умовах. У селах не було достатньо відповідних спеціалістів. Але там працюють над залученням нового персоналу.

Зацікавлення, які голови ОТГ проявляють до наших тренінгів свідчить, що ми швидко вирішимо цю проблему. Але також ми певні, що навчання потрібно проводити для всього кадрового резерву громад. Ефективна робота там буде тоді, коли керівництво буде грамотно розподіляти функції управління. У громадах це розуміють.

Тепер уже нові об’єднання більш впевнені у власних силах. Адже спершу їм було важко перейти на нові умови та вимоги роботи. Сьогодні вони стають на ноги, отримують нові ресурси. Голови ОТГ із Львівської області їздять навчати колег з інших областей. Це доводить, що громади Львівщини навчилися розвивати свої території.

Хоча, звісно, є ще дуже багато роботи. Адже паралельно із великою зміною у роботі органів місцевого самоврядування відбуваються секторальні реформи, що стосуються децентралізації: охорона здоров’я, освіта, культура. Ми всі, певною мірою, ще вчимося. Поки працюємо, відбуваються нові процеси. Тому ми повинні швидко реагувати на нові виклики.

– З якими основними проблемами зараз стикаються громади?

– Перша проблема, про яку нам говорять, коли ми приїздимо до ОТГ – передача їм земель, що лежать у межах громади, але поза населеними пунктами. Це перше, що надасть громадам можливості для розвитку. Потрібно це питання щонайшвидше вирішувати на законодавчому рівні. Тим паче, що у більшості ОТГ вже знають, як розпоряджатися такою землею, багато хто вже створив зональний поділ своїх земель.

Також важливо донести до громад ті законопроекти щодо децентралізації, що нещодавно були прийняті Верховною Радою. Це нормативний акт про повноваження старост, Щоби на місцях не виникало питань, де знаходиться печатка, як надати нотаріальні послуги та інше.

Михайло Драпак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: