Як вберегтись від ризиків при вагітності. Розмова з акушером-гінекологом Вальдемаром Надіжко (фото)

IMG_9696
Вальдемар Надіжко: як вберегтись від ризиків при вагітності

До дня матері редакція Дивись.info вирішила приділити більше уваги питанню здоров’я жінок, адже здоров’я новонародженого малюка у великій мірі залежить саме від того, як проходила вагітність і чи достатньо батьки підготувались до народження дитини з медичної точки зору.

До дня матері редакція Дивись.info вирішила приділити більше уваги питанню здоров’я жінок, адже здоров’я новонародженого малюка у великій мірі залежить саме від того, як проходила вагітність і чи достатньо батьки підготувались до народження дитини з медичної точки зору.

Про підготовку до вагітності, запоруку вдалого перебігу пологів та якості медичних послуг в сучасній Україні говоримо із завідувачем відділенням жіночої консультації  Медичного центру  «Інтерсоно»,  лікарем акушером-гінекологом Вальдемаром Надіжко.

Розмову про вагітність варто починати з того, що йде до неї, тому що період, який передує вагітності, є не менш важливий, ніж період самої вагітності. Власне, наскільки жінка входить у період вагітності здоровою, від того великою мірою залежить і перебіг самої вагітності і самі пологи і, відповідно, здоров’я новонародженого майбутнього громадянина нашої держави.

- А що входить у цей комплекс понять «здоров’я жінки»?

Це збірне поняття. Звісно, є визначення ВООЗ, що таке здоров’я. Це стан повного психічного, соціального та фізичного благополуччя людини. Здоров’я складається із тих кількох компонентів. Перед вагітністю жінці бажано пройти максимально повне обстеження. Для чого? Тому що є ряд хронічних захворювань, які можуть не турбувати, але які, так би мовити, тліють в організмі.

Враховуючи той факт, що під час вагітності у нормі є стан імуносупресії, тобто знижений імунітет, хронічні захворювання мають властивість загострюватись. Тому ідеально, коли перед планованою вагітністю жінка проходить максимально широке обстеження, щоб виявити захворювання, які можуть загостритись під час вагітності і пролікувати їх, а не боротися з ними під час вагітності.

[dyvys_blockqoute text="Під час вагітності у нормі є стан імуносупресії, тобто знижений імунітет, хронічні захворювання мають властивість загострюватись" author=""]

То є одним з принципово важливих моментів, бо в частині випадків вагітність є непланованою і вже під час вагітності ми починаємо з’ясовувати, які проблеми є, а ресурси щодо лікування обмежені, бо на фоні вагітності багато препаратів заборонені.

Як такої специфічної підготовки до вагітності не існує, але на сьогодні доведено, що фолієва кислота у дозі 400 мг на добу, якщо її приймати за 3 місяці до планованої вагітності і потім перші 12 тижнів вагітності, суттєво зменшує ризик вроджених вад розвитку нервової системи плода. Тому якщо подружжя планує вагітність, то оптимальним варіантом є обстеження і прийом фолієвої кислоти.

- Часто так буває у Вашій практиці, що жінки планують і готуються?

Зараз це трапляється частіше, люди стали свідоміші, відповідальніші і в частині випадків вагітність є планованою, це трапляється частіше ніж, наприклад, років 10-15 тому, коли переважно вагітність була незапланованою.

- А існує досі поняття «оптимальний вік» для народження першої дитини? Чи з сучасними технологіями це вже не актуально?

Оптимальний вік – це відносне поняття. Стосовно жінок не зовсім коректно вживати якісь цифри, бо це індивідуально, але чинними протоколами рекомендовано, що якщо вік жінки 35 років і більше і вік чоловіка 40 років і більше, такому подружжю рекомендовано пройти в плановому порядку медико-генетичну консультацію. Бо з віком зростає ризик хромосомних аномалій і, відповідно, вроджених вад розвитку плода. Тому не варто затримуватись у плані часу з вагітністю.

[dyvys_blockqoute text="Зараз жінки стали соціально активнішими, вони завжди прагнуть позмагатися з чоловіками у своїх здобутках" author=""]

Рахується, що оптимальний період для народження першої дитини – 20-30 років. Але крім фізичних моментів слід враховувати і соціальні аспекти. Бо зараз жінки стали соціально активнішими, вони завжди прагнуть позмагатися з чоловіками у своїх здобутках. І це є одна з причин, чому у сучасному світі і тепер в Україні материнство відкладається на пізніше.

Можливо, окремі жінки вважають, що так має бути, але природа є невблаганною. Є певні природні закони, які вимагають настання вагітності в той найбільш сприятливий віковий період жінки. Тому я наполегливо би рекомендував, радив жінкам не відкладати на потім отой період материнства.

- Власне, зараз є чимало жінок, які до останніх тижнів вагітності працюють, ведуть дуже активне життя, жодним чином не дають собі послаблення в ритмі. Це є плюс чи мінус для вагітності і малюка?

Вагітність потребує спокою. Спокою фізичного та емоційного. Коли ми говоримо про спокій, ми не маємо на увазі ліжковий режим чи життя в межах будинку або квартири. Мова йде про обмеження надмірних навантажень як фізичних, так і емоційних. Хоча дуже багато залежить від самої пацієнтки, від самої жінки. Буквально минулого тижня я приймав пологи у своєї пацієнтки, яка стояла у мене на обліку в МЦ «Інтерсоно».  Жінка дуже активна: до останнього дня вона віддавала весь свій час роботі. І коли я прийшов у пологовий зал, побачив картину: пацієнтка, відкритий ноутбук, у неї перейми, а вона щось по роботі робить. Це була суперова штука! Це була достатньо колоритна картина, але вона, власне, ілюструє те, як міняються тенденції та як міняється відношення до вагітності і до народження.

Напевно, все більше таких активних жінок з’являється в останні роки?

Все більше. Як ми говорили, є виклики соціуму і жінки, які вважають себе соціально активними, разом із тим вважають, що вони повинні до останнього працювати. Тут є свої плюси і свої мінуси. Жінка себе реалізує і чогось досягає, але закон збереження маси говорить, що завжди там де щось є в плюсі, має бути в чомусь мінус. Тому варто знаходити баланс, золоту середину між віддачею себе для роботи і для сім’ї, бо ж у менталітеті українців жінка є берегинею домашнього вогнища, берегинею дому.

Але бачимо, що тенденції у світі й Україні змінюються, жінки намагаються змагатись з чоловіками і поміж роботою ще народжувати  й виховувати дітей. І, до речі, це їм вдається! Більшість тих жінок, що є соціально активними, по натурі є оптимістками і вони на позитиві.

І вагітність, і пологи дуже багато в чому залежать від того, наскільки людина є позитивною, наскільки людина є оптимістично налаштованою. Бо вагітність і пологи є процеси фізіологічні, і в тих процесах колосальне значення має налаштування людини – наскільки людина оптимістично і позитивно налаштована, настільки у більшості ці процеси так і перебігають. Це те, що я щодня спостерігаю у своїй практиці. У пацієнток, які є позитивістками, у більшості випадків і вагітність, і пологи відбуваються якнайкращим чином.

- Напевно, у тому оптимізмі відіграє не останню роль впевненість у медицині, в якості послуг, у розвитку загалом медичної сфери. Як на Вашу думку, чи ми сильно просунулись в акушерстві та гінекології за останні 20 років, бо ж очевидно, що наші мами народжували в зовсім інакших умовах…

Якщо ми говоримо про акушерство, то воно само по собі є досить консервативною галуззю медицини. Власне, вагітність, пологи однаково відбувались впродовж останніх сотень тисяч років. Звичайно, змінилися умови, у яких народжують жінки. Безумовно, змінились підходи щодо супроводу вагітності (лабораторні обстеження). Але сам перебіг вагітності та перебіг пологів – вони залишаються незмінними.

На сьогодні акцент робиться на якість. Порівняно із тим, що відносно недавно, ще якусь сотню років тому і давніше, акцент робився на кількість. Тобто жінки народжували багато і з тих багатьох дітей, на жаль, до зрілого віку доживало зовсім мало. На сьогодні сучасна жінка як правило має одну, дві, троє дітей, дуже рідко більше. Тому акцент йде на якість, намагаються приділити максимально уваги спостереженню за перебігом вагітності, максимально зробити безпечними процеси пологів, післяпологовий догляд. Зараз акцент робиться на якості, тому процеси спостереження динамічно змінюються в кращу сторону і в світі, і в Україні.

- Зараз є чимало, назвімо так «нетрадиційних» методів приймання пологів: у воді, стоячи або ще якось. Як Ви до того ставитесь як акушер?

Розумієте, щодо пологів важко говорити, що щось є традиційне, а щось ні, то є досить відносно. Тому що самі пологи є природнім процесом, вже кесарський розтин – то є винахід людства. Але пологи є фізіологічним процесом і різні підходи швидше пов’язані з менталітетом, з певними традиціями того чи іншого етносу, тої чи іншої території.

Через те, що зараз світ швидко і динамічно змінюється, є багато запозичень від інших народів. Пологи у вертикальному положенні, пологи у воді, пологи під душем, пологи лежачи – це все має право на існування, тому що перш за все у пологовому залі треба прислухатися до пацієнтки. Безумовно, що лікар покликаний дещо коригувати процес, але все ж домінуючою в пологовому залі має бути думка жінки, якщо вона є конструктивною.

У пологах принципово важливим є конструктивний діалог, взаєморозуміння між пацієнтом і лікарем, тому що пологи – це спільна робота медиків разом із жінкою, тут не може бути якоїсь диктатури чи домінування когось. Тому принципово важливою є довіра пацієнтки до лікаря, до персоналу, зрештою, до лікарні. Якщо в пацієнта не має довіри до лікаря чи до установи, вкрай важко у таких ситуаціях працювати.

[dyvys_blockqoute text="Принципово важливою є довіра пацієнтки до лікаря, до персоналу, зрештою, до лікарні" author=""]

Окремі пацієнти питають: ми підем родити, скажіть, які є протоколи, що ми можемо, чого ми не можемо. Зрештою, якщо пацієнт йде народжувати до того чи іншого лікаря, мусить бути довіра. Не може пацієнт ходити за спиною лікаря з протоколами і вичитувати, бо немає кредиту довіри, немає співпраці, тому важко буде пацієнту, бо він буде все перепровіряти, і ще важче буде лікарю, бо тяжко працювати, коли тобі не вірять.

Тому коли пацієнт обирає або лікаря, або лікувальну установу, мусить бути довіра – це принциповий момент.

- Якщо назагал про медицину казати, то не секрет, що в українців невисокий рівень довіри до вітчизняної медицини, а чи сильно це відчувається в акушерстві?

Думаю, що на дане запитання немає однозначної відповіді, бо у нас зараз відбуваються зміни в системі охорони здоров’я і ми переходимо від тої системи, яку започаткував перший нарком охорони здоров’я товариш Семашко, до цивілізованої системи охорони здоров’я.

Звичайно, цей перехід є тяжким для всіх: для пацієнтів, для персоналу, але в мене є враження, що всі втомились від того, що було. І як пацієнти, так і лікарі хочуть, щоб все було цивілізовано. Не потрібно вигадувати ровер, можна подивитись направо, наліво, подивитись на країни колишнього соцтабору, на країни більш розвинуті, вибрати для себе ту чи іншу модель охорони здоров’я і реалізувати її. І всі від того виграють. Виграють пацієнти, бо вони отримають безпеку, якість. Виграють лікарі, бо вони будуть працювати з меншим стресом, ніж працюють зараз…

- А чому, в чому буде менший стрес?

Не може лікар, який вчився тривали час у вищому навчальному закладі, який для підтримки своєї фаховості повинен все життя вчитися, отримувати таку заробітну плату, яку він отримує сьогодні. То є абсурд, і уже 20 років усі розуміють той абсурд, але за весь цей час із ним нічого не зробили. Хоча зараз, ми бачимо, зміни відбуваються і я переконаний, що вони все ж дійдуть до логічного завершення, і пацієнти та лікарі отримають ту систему, яка буде працювати і яка буде взаємовигідною як для пацієнтів, так і для лікарів і, зрештою, для держави. Бо ж для держави, як на мене, то є засади національної безпеки - мати добру охорону здоров’я, бо це здоров’я нації. Тому для мене дивно, чому стільки часу охороні здоров’я ніхто не приділяв гідної уваги.

- Давайте повернемось до акушерства, до питання, яке турбує кожну жінку, яка збирається народити дитину – питання ризиків. Які є найімовірніші ризики та небезпеки при вагітності чи при пологах якщо, наприклад, до вагітності не готуватись?

Ризики є досить умовною річчю і, зрештою, ризики дуже багато в чому залежать від свідомості самої пацієнтки. Тому що дотепер в державній медицині відповідальність за здоров’я пацієнта покладається на лікаря. Якщо пацієнт захворів, хто винний? Лікар. Якщо є вагітна на якійсь дільниці і дільничний акушер-гінеколог не знає, що хтось вагітний, то проблеми у нього, бо чому акушер-гінеколог не знав, що жінка є вагітною, скажімо, на фоні якогось захворювання?

Тому що система наркома Семашко була побудована таким чином, що відповідальність за все покладається на медичних працівників. І так виглядає, що самі люди не зовсім брали в цьому участь. Непоодинокі випадки були раніше, коли вагітні жінки не ставали на облік навіть знаючи, що вони мають те чи інше захворювання при якому не бажано зараз вагітніти, або при якому можуть бути ускладнення. А вони переховувалися від медичних працівників. Тому базовим є рівень свідомості населення, зокрема, жінок, які планують вагітність.

[dyvys_blockqoute text="Багато ризиків можна попередити за умови належного відношення людини до свого здоров’я, зрештою це є самоповага" author=""]

Ми говорили про необхідність обстеження перед планованою вагітністю, щораз більше жінок проводять такі обстеження, щораз більше жінок планують вагітність, щораз більше жінок відповідальніше відносяться до своєї вагітності. Тому багато ризиків можна попередити за умови належного відношення людини до свого здоров’я, зрештою це є самоповага. Ми мусимо за себе дбати.

Доведено, що лікарі мають невеликий вплив на стан здоров’я людини, левову частку нашого здоров’я ми організовуємо самі для себе: харчування, ритм життя, самолікування чи лікування належним чином, - це ті моменти, які дозволяють нам або втримуватися при доброму здоров’ї, або десь зводять нас в недобре русло. Тому велике значення слід приділяти таким засадничим речам як здорове харчування, здоровий спосіб життя, бо ці моменти можуть суттєво знизити ризики.

Крім того, на сьогодні все ж лабораторна діагностика суттєво пішла вперед і при проведенні тих чи інших досліджень, зокрема під час вагітності, можна запідозрити ризики, але це все треба робити вчасно і кожного разу пам’ятати, що тільки від нас залежить, чи будемо ми здоровими.

- Все ж, які три основні запоруки вдалого перебігу вагітності?

Основна запорука – це здорова мама, здоровий тато, які є на оптимізмі, які ведуть здоровий спосіб життя і які тішаться з життя.

Матеріал підготовлено за сприяння Медичного центру «Інтерсоно», який впевнено зберігає позицію лідера, є провідним медичним центром репродукції в Західній Україні. Допомагаємо відчути радість батьківства як українським парам так і парам з Польщі, Італії, Іспанії, Німеччини, США, Великобританії, Ірландії та інших держав.

Провідні українські спеціалісти в галузі гінекології, репродуктивної медицини забезпечують повний спектр послуг для наших клієнтів: діагностичні процедури за допомогою найсучаснішого обладнання, допоміжні репродуктивні технології, ефективна фармакотерапія, що базується на останніх дослідження, тощо.

Медичний центр у Львові:
(032) 295 55 55
(067) 370 84 22
Медичний центр в Ужгороді:
(0312) 65 95 95
(050) 509 89 09
https://intersono.ua

Спілкувалась Валерія ПЕЧЕНИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: