У Львові пройде Дитячий фестиваль: подробиці

Львів у очікуванні великого дитячого свята – вже післязавтра, 17 травня, розпочинається Дитячий фестиваль. Тут буде усе для розвитку дитини, а основною складовою є велике книжкове свято.

Про це «Дивись.info» повідомила прес-секретар ГО «Форум видавців» Василина Думан.

Про це розповів на прес-конференції з нагоди цієї масштабної триденної події Григорій Семенчук – програмний директор фестивалю.

Президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль не змогла бути присутньою на прес-конференції у зв’язку з участю у парламентських слуханнях на тему «Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні», які сьогодні у Верховній Раді України проводить Комітет з питань культури і духовності.

Григорій Семенчук зазначив, що основним аспектом, як і сім років тому, залишається велике книжкове свято. Загалом на Дитячому фестивалі буде 306 найрізноманітніших заходів. Їх зможуть відвідатим близько 15 тисяч дітей віком від 4 до 14 років.

Також він додав, що під час Дитячого фестивалю відбувається семінар з промоції читання серед дітей та молоді в межах проекту Book Platform. Приїдуть бібліотекарі з Грузії, Вірменії, України.

Окрім Григорія Семенчука, на прес-конференції були партнери та співорганізатори Дитячого фестивалю. Заступник головного редактора «Видавництва Старого Лева», куратор приїзду Іана Вайброу Катерина Міхаліцина розповіла про візит Іана Вайброу – всесвітньо відомого дитячого письменника. Зустріч з Вайброу організують у форматі великої пригоди. Допоможуть у цьому пластуни. Вони за мотивами творів письменника підготували рекомендації, як стати справжнім слідопитами та навчитись легко орієнтуватися на будь-якій території.

Консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Мартіна Павлітова Мухова зазначила, що Генеральне консульство долучається до організації Дитячого фестивалю вже другий рік поспіль. Цього разу до Львова з Чехії завітає сучасна чеська художниця Вероніка Ріхтерова. Вона займається ПЕТ-артом – робить інсталяції, скульптури та інші вироби із пластикових пляшок. Пані Мартіна зазначила, що Ріхтерова представить на фестивалі свою виставку – «Шанування пластикових пляшок». Це повна історія життя пляшки – від її появи і до викидання на сміття у той час, коли пластик не піддається гниттю і не розкладається.

Вероніка Ріхтерова навчить усіх охочих перетворювати пляшки на твори мистецтва, поділиться своїми професійними секретами. Але вона просила дітей пляшки приносити з собою і бажано кольорові, а не тільки прозорі. До слова, Чехія входить до переліку тих країн, де найбільше розвинене вторинне виробництво з вже використаного пластику.

Співорганізатор фестивалю настільних ігор «Ігросфера», що теж відбудеться під час Дитячого фестивалю, Ростислав Гнатик розповів, що минулого року видавцям настільних ігор у Львові сподобалося. Більшість видавництв, що подали заявки на участь, готують до фестивалю новинки. Будуть представлені видавці з Польщі, України, Латвії, Росії. На фестивалі представлять також хітові настільні ігри, які вперше перекладено на українську мову.

182562_599193023431673_226996937_n

Про свій внесок в організацію Дитячого фестивалю розповіли також представники обласної і міської влади. Начальник департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЛОДА Ірина Романів зазначила, що всі департаменти гуманітарного напрямку залучені до запрошення гостей на Дитячий фестиваль. «Я маю на увазі діточок. Я дуже зацікавлена, – каже пані Ірина, – щоби можливість прийти на це свято мали й ті, хто не може зробити цього з батьками – в силу тих чи інших обставин. Саме у цьому напрямку працюємо».

Директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Олег Березюк у свою чергу зазначив, що Форум видавців дав поштовх до створення у Львові традиції цікавого дозвілля і все більше сімей звертають на це увагу, а діти відвідують різноманітні заходи. Львівська міська рада чимало доклалася до залучення власне дітей на Дитячий фестиваль.

Комісія з питань культури і духовності Львівської обласної ради допомогла у погодженні безкоштовного надання приміщень Палацу мистецтв. Саме тому вхід на фестиваль безкоштовний. Голова Роман Ковальчук сказав: «Ми всі були дітьми і розуміємо, яке значення має читання для формування дитини».

Головний спеціаліст відділу соціального захисту Департаменту з питань освіти, науки, сім’ї та молоді ЛОДА Галина Сівокозова розповіла, що департамент доклав максимум зусиль до того, аби донести до педагогічних колективів, дітей і батьків області інформацію про заходи фестивалю. Також відділ соціального захисту сприятиме приїзду на Дитячий фестиваль дітям із дитячих будинків та шкіл-інтернатів області.

Детальніше про фестиваль читайте нижче.

17-19 травня відбудеться 7. Дитячий фестиваль у Львові.

17-19 травня у Львові – унікальний фестиваль дитячого читання, творчості й дозвілля. Вхід вільний!

У програмі – 306 різноманітних заходів: зустрічі з письменниками, майстер-класи, ігри, конкурси, змагання та інші способи цікавого і корисного проведення дозвілля і розвитку дитячої креативності.

Організатори сподіваються, що заходи відвідає близько 15 тисяч дітей віком від 4 до 14 років.
Завдяки підтримці партнерів і власному внеску ГО «Форум видавців» всі заходи фестивалю є безкоштовними. Батьки, що приведуть дітей на фестиваль, сумарно заощадять понад 300 тисяч гривень.

Весь Дитячий фестиваль організований у формі гри «Збирай слонів». Діти отримують завдання відвідати різні заходи. Там їм вручають наліпку-слона. Кожен слон збільшує шанси виграти один з 6000 призів від партнерів, а також головний приз – пристій для читання! Це подарунок від нашого партнера – компанії PocketBook.

Також будуть розіграні 3 екземпляри PocketBook611. «Ми обрали саме цю модель, бо вона дуже зручна та проста у використанні. Сподіваємось, що завдяки цьому вона стане надійним другом молодого читача на шляху любові до книги. Суперпризом буде справжня перлина колекції PocketBook, модель PocketBook Touch, яка є володарем незліченних премій та міжнародних нагород, – зазначають у компанії. – Цієї весни компанія PocketBook, світовий виробник E Ink рідерів та Android планшетів, уже презентувала свої нові моделі у Києві та Москві. Широкому загалові були показані абсолютно нові пристрої: перший у світі кольоровий E Ink рідер з підсвіткою – PocketBookColour Lux, нащадок всесвітнього бестселеру PocketBook Touch Lux та новий потужний Android планшет – PocketBook SURFpad 2. Останні ми презентуємо шановним львівським поціновувачам читання 17-19 травня на Дитячому фестивалі».

На Дитячому фестивалі у Львові на дітей та їх батьків чекають:

Парад літературних героїв – найвидовищніша подія Дитячого фестивалю. Парад відбудеться 17 травня і відкриє фестиваль. Це грандіозна вулична хода, у якій візьмуть участь понад 1500 дітей з шкіл Львова у костюмах казкових персонажів. Їм складуть компанію переможці Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України-2013», що приїдуть до Львова на фестиваль «Книгоманія» з усіх бластей України, спортсмени, танцювальні й театральні дитячі колективи міста у супроводі ростових ляльок, гурту барабанщиць та духового оркестру. Кольоровий веселий натовп крокуватиме центральною частиною міста до Палацу мистецтв. Після відкриття фестивалю на сцені перед Палацом мистецтв відбудеться дефіле учасників в костюмах літературних героїв. Організатор – Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Львівськоїміської ради.

ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧОГО ЧИТАННЯ «КНИГОМАНІЯ» – головна складова фестивалю.
·      Підсумковий етап дитячого конкурсу «Найкращий читач України-2013» та Урочиста церемонія нагородження переможців. На фестивалі будуть підведені підсумки Конкурсу, що відбувся в усіх регіонах України, та вручені Дипломи і подарунки переможцям. Конкурс проводиться з 2002 року.
·      Зустрічі з дитячими авторами з України, Польщі, Білорусі, Великої Британії та Швеції; літературні читання та автограф-сесії триватимуть нон-стоп протягом усього фестивалю.
Почесний гість – Іан Вайбрoу (Велика Британія), автор повістей про Малого Вовчика. Партнер – Видавництво Старого Лева.
Спеціальний гість – Йоанна Ягелло (Польща). Партнер – Польський інститут у Києві.
А також 30 інших авторів, серед яких – Максим Кідрук, Мар’яна Савка, Ірина Славінська, Галина Малик, Оксана Думанська, Антон Санченко та інші.
·      «Книжка від зірки». Зірки телебачення, шоу-бізнесу та спорту читатимуть свої улюблені дитячі книжки, розважатимуться з дітьми, розіграють подарунки від партнерів. Акція проводиться 4 рази на день.
·      Літературні квести. Протягом трьох днів буде сформовано декілька дитячих команд, які візьмуть участь у квестах. Діти продемонструють свої знання літератури та історії, вміння орієнтуватися на місцевості і розгадувати загадки, здобудуть навики командної роботи.
·      Ярмарок дитячих книжок, ігор та іграшок. Учасники — видавці дитячої літератури, періодики, аудіо- та відеопродукції, ігор та іграшок. Книжки та ігри продаватимуться за видавничими цінами!
·      Дитяча книжкова премія «Левеня» – перша незалежна премія в галузі дитячої літератури, лауреати якої отримували нагороди на престижних міжнародних книжкових виставках. Найкращі дитячі книжки оберуть діти і бібліотекарі обласних бібліотек. .

 ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧОЇ ТВОРЧОСТІ ТА РУКОДІЛЛЯ

·       Творчі майстерні: 60 видів майстер-класів загальною тривалістю понад 200 годин. Це найбільша кількість різних майстер-класів у межах одного заходу, які досі відбувалися в Україні.
·       New! Екологічні воркшопи з мистецтва ‘up cycling’ та ‘re-cycling’ – перетворення старих і непотрібних речей та упакувань на нові й оригінальні декоративні вироби, прикраси, сувеніри. Виставка «Вшанування пластикових пляшок» та майстер-клас від всесвітньо відомої чеської художниці Вероніки Ріхтерової та київської художниці Аліни Копиці. Виготовлення арт-об’єктів з пластикових пляшок. Партнер – Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові.
·       Кульмінацією фестивалю є створення дітьми десятиметрового тематичного художнього панно, яке стане продуктом колективної творчості всіх охочих.

ФЕСТИВАЛЬ НАСТІЛЬНИХ ІГОР «ІГРОВА СФЕРА». Вже вдруге широко презентуватиметься ще один розвиваючий та захопливий спосіб дозвілля – настільні ігри. Під час фестивалю функціонуватиме ігротека, в якій діти та дорослі зможуть пограти в ігри з усього світу. Відбуватимуться ігрові турніри в режимі нон-стоп. Партнери – I’GAMES, Міжнародна виставка ігор «Ігрова сфера».

СПОРТИВНИЙ ФЕСТИВАЛЬ. Майстер-класи для дітей від професійних футболістів, інших відомих спортсменів, а також ігри та змагання на свіжому повітрі. Щодня відбуватимуься квести. Письменники розповідатимуть дітям цікаві історії про спорт. Переможці отримують призи від партнерів фестивалю. Партнери – Управління сім’ї, молоді та спорту Львівської міської ради, УДЮМКи м. Львова.

Семінар з промоції читання серед дітей та молоді в межах міжнародного проекту Book Platform. Дводенний інтерактивний семінар для бібліотекарів щодо методів промоції читання в сучасному середовищі. Особлива увага приділятиметься залученню молоді за допомогою застосування нових медіа. У партнерстві з Фундацією Next Page (Болгарія), Асоціацією видавців Вірменії та Асоціацією видавців Грузії.
Запрошені спікери:
– Ельжбєта Ольшевська (Elzbieta Olszewska), Польща – програмний директор, член виконавчого комітету та тренер Фундації «АВС ХХІ – Вся Польща читає дітям» (Fundacja «ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom»)
–  Д-р Сігрід Фарер (Dr. Sigrid Fahrer), Німеччина – менеджер проектів, що стосуються молоді та дозвілля, фундації «Читання» (Stiftung Lesen)
– Андреас Льош (Andreas Loesch) та Корнелія Коте (Cornelia Kothe), Німеччина – представники відділу культури міської ради міста Бонна, співорганізатори фестивалю читання «Kapt’n Book»

Ексклюзивні заходи:

Майстер-клас «Чорноморська скринька». Проводить Компанія «Кока-Кола Україна» для дітей з усіх куточків України, що стали переможцями Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України-2013». Захід спрямований на виховання екологічної свідомості дітей. Входить до складу однойменного освітнього проекту, який розробили ПРООН в Україні та Компанія «Кока-Кола Україна». Це інноваційний навчальний набір, що включає інтерактивні матеріали, посібник для вчителя, плакати, буклети та ігри, пов’язані з тематикою Чорного моря, що потерпає від забруднення.

Ігрові квести «Безпечний інтернет» з Офіційним партнером – провідним українським телеком-оператором «Київстар». Діти у форматі гри отримають навички з безпечної поведінки в інтернеті, навчаться визначати онлайн-загрози, уникати інтернет-шахраїв, знайдуть відповіді на запитання з історії створення та розвитку інтернету та соціальних мереж, обговорять позитивні та негативні сторони присутності у соціальних мережах. До цієї важливої тематики буде привернуто також увагу батьків. Завдяки цій грі діти зможуть усвідомити загальні правила користування інтернетом, визначити їхню важливість для безпеки та зрозуміють, що потрібно ділитися з дорослими всім, що їх турбує в Інтернеті.

На Дитячому фестивалі вперше працюватиме Пункт завантаження безкоштовних ліцензійних е-книжок: кожен відвідувач зможе завантажити на свій ґаджет електронні книжки. Шукайте Пункт завантаження е-книжок на 1 поверсі Палацу Мистецтв. Організатор – Obreey Store.

Виставка ілюстрацій до дитячих книг: 34 художники з усієї України надали 185 своїх ілюстрацій до дитячих книжок. Виставка відбудеться у незвичайному форматі – відеоінсталяції: ілюстрації проектуватимуться на 3 екрани в абсолютно темній кімнаті – Студії «Чарівний ліхтар» в цокольному поверсі Палацу мистецтв.

Виставка ПЕТ-арту «Шанування пластикових пляшок». Автор – сучасна чеська художниця Вероніка Ріхтерова. Організатор – Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові. Вероніка Ріхтерова збирає порожні пластикові пляшки і робить з них масштабні інсталяції, скульптури квітів і дивовижних звірів. Її найкращі роботи експонуються у музеях Праги. Сама художниця теж приїде на Дитячий фестиваль і під час майстер-класів покаже, як перетворити непотріб на фантастичні contemporary-art об’єкти.

Художники і діти створять велетенське колективне панно «Казкові герої міста Лева». Тетяна Думан, Влодко Кауфман, Гриця Ерде, Олена Зуєнко, Мар'ян Пиріг, Галина Вихованська та інші малюватимуть разом з дітьми. Долучитися можуть усі охочі.

«Одного разу виникло життя, або як розмовляє пісок»: майстер-клас із створення пісочної анімації та пісочних картин. Проводить Іван Білобоцький (студія «Гра світла», м. Київ, www.igrasveta.com.ua). Це справжня містика – спостерігати, як з-під пальців автора народжуються персонажі та історії. Як вони зникають і замінюються іншими. Учасники майстер-класу самі зможуть освоїти ази цієї магії.

Гра у слова «Що сорока на хвості принесла». Дитячий фестиваль, серед іншого, має на меті розвиток української мови. Допоможе у цьому фразеолог Тарас Береза. Він проведе майстер-клас з володіння фразеологізмами. Наче японські самураї мечами, учасники заходу вправлятимуться з прислів’ями і приказками, яких пребагато в українських казках. Є ціла низка фразеологізмів, які ми вживаємо у щоденному житті мимохіть. Сприймаємо їх як належне. Хоча в дитинстві нам ці вислови стали зрозумілі і звичні завдяки казкам. Наприклад, «піти світ за очі», «як рак на горі свисне», «сорока на хвості принесла», «знову за рибу гроші». Про значення цих та інших висловів і розповідатиме Тарас Береза учасникам фестивалю.

Організатор
Громадська організація «Форум видавців»

Співорганізатори
Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Львівська міська рада, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація, Фундація «Next Page» (Болгарія), BookPlatform, КМЦ «Львівський Палац мистецтв», I’Games, Міжнародна виставка ігор «Ігрова сфера»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: