НСЖУ прийняла заяву щодо тиску на «Експрес»

Секретаріат Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України прийняв заяву щодо щодо недопущення незаконного втручання податкових органів у діяльність засобів масової інформації та тиску на газету «Експрес».

Про це «Дивись.info» повідомив Андрій Болкун.

«Львівська обласна організація національної спілки журналістів України висловлює глибоку стурбованість та рішучий протест незрозумілими діями органів Міністерства доходів і зборів України, що заважають нормальному функціонуванню підприємствам засобів масової інформації.

Так, з 1 травня 2013 року діяльність шести підприємств, що забезпечують вихід у світ найтиражнішої україномовної газети «Експрес» заблокована діями працівників ДПС України. Проблема виникла одночасно у підприємств ТзОВ «Газета Експрес», ТзОВ «Експрес Груп», ТзОВ «Фонд «Свобода слова»,ТзОВ «ЕкспресМедіа Друк», ТзОВ «ЕкспресМедіа Поліграф».

Починаючи з 1 травня 2013 року усі ці підприємства позбавлені можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, що адмініструється центральним апаратом ДПС. Цими діями паралізована повноцінна діяльність підприємств, вони зазнають збитків через втрату клієнтів, під загрозою позбавлення роботи опинилися сотні людей.

Цьогоріч  ЛОО НСЖУ вже вдруге змушена приймати публічну заяву про тиск органів влади та інших контролюючих структур на засоби масової інформації.  28 січня ц.р. ми наголошували, що «останнім часом в Україні, в тому числі й на Львівщині, почастішали випадки втручання правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у професійну діяльність журналістів та засобів масової інформації. Під приводом перевірки господарської діяльності окремі редакції газет та радіо зазнають тиску перевіряючих структур, робляться спроби втручання у редакційну політику, погрози та залякування».

На жаль, як бачимо, жодних позитивних змін у діяльності державних структур, попри декларування ними відданості ідеям європейської демократії та законності, не відбувається. Реально тиск на опозиційні ЗМІ та журналістів посилюється.

ЛОО НСЖУ переконана, що лише гарантування діяльності вільних і незалежних засобів масової інформації сприятиме побудові в Україні справжнього громадянського суспільства, реальної демократичної та правової держави.

Нагадуємо, що відповідно до статті 17 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» «відповідальність за  скоєння злочину проти  журналіста  у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу».

Прийнято на засіданні Секретаріату ЛОО НСЖУ 16 травня 2013 року», - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: