Цими вихідними відбудеться «Краківський вікенд у Львові»

Дні Кракова у Львові. У продовженні тривалої співпраці між партнерськими містами Львовом і Краковом у суботу, 25 травня, відбудеться «Краківський вікенд у Львові».

Відтак, у цей день о 18:00 год у залі Львівської обласної філармонії (вул.Чайковського, 7) відбудеться концерт оркестру «Simfоnietta Cracovia».

А о 20.00 год – концерт «TOMEK GROCHOT Electric Machine» у мистецькому об’єднанні «Дзига» (вул. Вірменська, 35).

«Незважаючи на те, що травень у Львові є традиційно активним і насиченим у культурно-мистецькому плані, концерт оркестру «Simfоnietta Cracovia» під керівництвом зірки світової величини, знаменитого краківського композитора Кшиштофа Пендерецького 25 травня у залі Львівської обласної філармонії стане центральною подією не тільки «Краківського вікенду у Львові», а й 32-го Міжнародного фестивалю «Віртуози», а джазовий концерт «TOMEK GROCHOT Electric Machine» у мистецькому об’єднанні «Дзига» буде гармонійним доповненням до львівської музичної палітри», - зазначає Оксана Челепіс, начальник відділу культури і мистецтв управління культури ЛМР.

Довідка

Програма реалізовується управлінням культури Львівської міської ради, за сприяння Міністерства культури і народної спадщини Польщі, Польського інституту в Києві, Львівської обласної філармонії, Мистецького Об’єднання «Дзига».

Кшиштоф Пендерецький народився 23 листопада 1933 у Дембиці. Навчався композиції в Краківській консерваторії у класі А.Малявського, яку закінчив 1958 року. Виграв численні музичні конкурси у Польщі і за кордоном, у тому числі отримав першу, другу і третю нагороду на Другому конкурсі молодих композиторів (1959), Першу національну нагороду (1968, 1983), приз Асоціації польських композиторів (1970), Нагороду Гердера (1977), нагороду Онеггера (1978), приз конкурса ім. Сібеліуса (1983), премію Лоренцо Магніфіко (1985), приз фундації Карла Вольфа (1987), нагороду “Греммі” за запис Другого концерту для віолончелі (1988), Музичну нагороду Грейвмейєра (1992), Приз Міжнародної музичноЇ ради ЮНЕСКО (1993), наступну нагороду “Греммі” за запис Другого концерту для віолончелі (1999), приз для найкращого композитора сучасності в Мідем Классік у Каннах (2000), третю нагороду “Греммі” за “Credo”, нагороду принца Астурії (2001).

Кшиштоф Пендерецький є почесним членом багатьох університетів, у тому числі у Рочестері, Бордо, Лойвені, Вашингтоні, Белграді, Мадриді, Познані, Варшаві, Буенос-Айресі, Глазго, Кракові, Люцерні. Він є почесним членом Королівської музичної академії у Лондоні, Національної академії Святої Цецілії у Римі, Королівської музичної академії у Стокгольмі, Академії мистецтв у Берліні, Національної академії мистецтв у Буенос-Айресі, Міжнародної академії філософії та мистецтва у Берні, Національної академії наук, літератури і мистецтва у Бордо, Королівської Ірландської музичної академії у Дубліні, Американської академії мистецтв і літератури.

Отримав численні відзнаки в Польщі і за кордоном. У 2004 році Кшиштоф Пендерецький був нагороджений Імператорською премією, нагородою Японського Імператора, яку прийнято вважати Нобелівською премією у мистецтві. У 2004 році він став Почесним громадянином Буенос-Айреса. У 2005 році нагороджений Президентом Польщі орденом Білого Орла.

У вересні 2007 року професор Кшиштоф Пендерецький отримав титул Почесного Професора Петербурзької Консерваторії ім. М.Римського-Корсакова.

У квітні 2008 року нагороджений Золотою Медаллю Міністра культури Вірменії, отримав Диплом Почесного Професора державної консерваторії в Єревані  i нагороду  Orły 2008 за найкращу музику до фільму „Katyń” Анджея Вайди. 5 травня 2008 року в Бремі під батутою композиторавідбулася світова прем’єра  Koncertu na róg i orkiestrę, a 22 листопада під час ювілейного Фестивалю Кшиштофа Пендерецького у Варшаві вперше виконано III Kwartet smyczkowy композитора.

У творчому доробку композитора понад 100 творів, у тому числі  7 сифоній, 17 концертів для різних інструментів, 19 пісень і хорових творів, 4 опери та 18 кантат та ораторій. Кшиштоф Пендерецький є автором музики до понад 100 фабулярних і документальних фільмів, спектаклів для дітей і дорослих.

У 2009 році Кшиштоф Пендерецький отримав Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxemburg та Почесний Орден від Президента Вірменіі. У цьому ж році  створив Kadisz з нагоди 65-ї річниці ліквідації лодзького гетто.

14 січня 2011 року у Варшаві відбулася прем’єра твору „Повіяло на мене море снів – Пісні Роздумів і Ностальгії» для сопрано-, меццо-сопрано, баритону, хору і оркестру, написаного з нагоди закінчення Року Шопена.

Прем’єра  найновішого твору композитора, Концерту для скрипки і альта у виконанні Janine Jansen i Juliana Rachlina відбулася у Musikverein у відні 22 жовтня 2012 року. Прем’єра нової версії опери «Diabły z Loudun» мала місце у Копенгагені 12 лютого 2013 року

TOMEK GROCHOT Electric Machine – це загадкова мандрівка подорож у темну порожнечу космосу та незвідані глибини океану, що заворожують своєю безмежністю, гіпнотизують красою і незвичністю сенсорного сприйняття.  На глядачів чекає абсолютне занурення в космос і власне серце.

TomekGrochot – зірковий польський перкусист і композитор Томек Грохот, відомий як незалежний музикант з класичною освітою (Академія музики у Кракові), різносторонні інтереси якого зосереджені в основному на джазі і пов'язаних з ним стилях. Відомий своєю співпрацею з такими зірками джазової сцени як Найджел Кеннеді, Едді Хендерсон, Janusz Muniak, Jarek Śmietaną, Andrzej Cudzich, Ryszard Styłą, Marian Pawlik, Karol Whitem, Janusz Witko, Wojtek Groborz, Jazz Band Ball Orchestra, Tadeusz Leśniak, Leszek Kułakowski, Piotr Wojtasik, Wojciech Karolak, Jan Jarczyk, Janusz Grzywacz  та іншими, а також участю у культовому польському джаз-роковому гурті «Laboratorium».

Dominik Bieńczycki– один з провідних сучасних джазових скрипалів у Польщі, закінчив джазове відділення Академіі музики в Катовіце. Композитор, аранжувальник, педагог та інженер. З жовтня 2006 року він викладає скрипку у Краківській школі джазу та сучасної музики. Брав участь у численних студійних і концертних сесіях з музикантами різних музичних стилів. Співпрацював з  Marek Bałata, Szwagierkolaska, Krzesimir Dębski, Anna Jurksztowicz, Irena Santor, Turnioki, Energy Drink Band, Muariolanza, Cracow Suffering Band, Dzidka Muzolf, Paweł Mąciwoda, Atma Anur, Bohdan Jarmołowicz, Czet Minkus, Tadeusz Leśniak, Millagros Morena, Leszek „Hefi” Wiśniowski, Paweł Kaczmarczyk, Tomasz Grochot, Dźwiękokraci, Dave Nilaya, Tempero, Piotr Rachoń  i Szy-szy Kaan.

WładekFoltyński – відмінний басист молодого покоління, студент Академії музики, лауреат джаз-юніорів у 2011 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: