У Львові презентуватимуть «Рапорт про стан культури і НУО в Україні»

24 травня, п’ятниця, о 13:00 у арт-кафе «Новий Ноїв ковчег» (Львів, Ставропігійська, 9) відбудеться презентація «Рапорту про стан культури і НУО в Україні» для медія та широкої публіки. У презентації візьмуть участь Микола Рябчук, Павел Ляуфер, Зеновій Мазурик, Богдан Шумилович, Юлія Тищенко. Вхід вільний.

Про це повідомила прес-служба «Дзиги»

«Рапорт про стан культури і НУО в Україні» − другий із серії 7 рапортів, які ставлять діагноз і представляють стан незалежної культури і неурядових організацій у країнах Східного партнерства і в Росії. Він підготований у рамках ініційованого Фундацією «Open Culture» проекту «Рапорт про стан незалежної культури і НУО в країнах Східного партнерства і в Росії». Рапорт створений як спецвипуск часопису «Kultura Enter».

Це є тримовний (польський, український, англійський) спеціальний номер щомісячного інтернет-часопису kulturaenter.pl та польсько-англійська паперова версія.

У рапорті знавці тематики ставлять комплексний діагноз ситуації культури, альтернативної культури та НУО в Україні. Це спроба показати їхній актуальний стан у співвіднесенні з європейським контекстом та внутрішніми українськими обставинами. У рапорті діагнозуються такі аспекти, як видавничий ринок, література, кіно, музична сцена, мистецтво як таке, інфраструктура культури, мас-медіа, громадянське суспільство, права людини, освіта чи правове оточення, в якому функціонують культура та НУО.

«Рапорт про стан культури і НУО в Україні» − це своєрідний путівник сектором культури і НУО, який складається зі статей, аналізів, скорочених версій рапортів та інтерв’ю з видатними експертами і практиками з цих секторів. Серед його авторів, зокрема: Зеновій Мазурик, Олександр Буценко, Микола Рябчук, Богдан Шумилович, Єжи «Юрій» Онух, Андрій Курков, Катерина Ботанова, Андрій Когут, Оксана Забужко, Олександр Михед, Оксана Кісь, Михайло Бриних, Володимир Тихий, Пйотр Казьмеркевич, Олександр Євтушенко, Андрій Любка, Рустем Аблятіфов, Катерина Бабкіна, Террі Санделл.

Автори у переважній більшості – українці. Вони здійснили спробу відповісти на три запитання: як є?, чого ми від себе очікуємо?, як ми можемо цього досягнути? Спроба відповіді на ці запитання в доступний і зрозумілий спосіб робить дещо ближчою часто незрозумілу й відштовхувану українську нарацію.

Рапорт народився зі співпраці Фундації «Open Culture», часопису «Культура Ентер», Фундації «Культура Ентер», часопису «Критика» (Київ), Майстерні культури та Фундації менеджерських ініціатив.

Наступна презентація «Рапорту про стан культури і НУО в Україні» відбудеться у Дрогобичі 25 травня о 15:00 (вул.І.Франка, 24 Головний корпус університету ауд. №20).

Електронні версії польською, англійською та українською мовами доступні на сторінці часопису www.kulturaenter.pl

Довідка:

Юлія Тищенко – аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, Глава Ради

УНЦПД.

Богдан Шумилович − куратор мультимедійної бібліотеки Центру міської історії Центрально-Східної Європи (Львів). Читає лекції, бере участь у розробці тематичних виставок та робить дослідження. Магістр нової та новітньої історії Центрально-Європейського університету, має диплом історика мистецтва Львівської академії мистецтв та проходив навчання на факультеті проектного менеджменту університету імені Джорджа Вашингтона. Вивчає та викладає культурологію та візуальні студії у львівських вузах, читає лекції як в Україні так і за кордоном, є куратором медіа-фестивалів та мистецьких проектів.

Зеновій Мазурик − народився 9 вересня 1950 року, у 1978 році закінчив Львівський університет ім. Івана Франка за спеціальністю «Німецька мова і література». З 1992 до 1997 і у 2005 р. був начальником управління культури Львівської облдержадміністрації. Працював заступником директора Львівського палацу мистецтв, згодом Львівської галереї мистецтв. З 2005 по 2008 був членом робочої групи програми МАТРА – музеї України. Зараз − приват-доцент Львівської національної академії мистецтв, старший викладач кафедри менеджменту мистецтва. Голова Асоціації музеїв і галерей, віце-президент українського національного комітету ІСОМ.

Микола Рябчук − науковий працівник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень, член редколегії часописів «Критика», «Nowa Europa Wschodnia», «Porownania» та «South Eastern Europe». Викладав у Польщі, Канаді та США. Опублікував кілька книжок про громадянське суспільство, державонацієтворення, національну ідентичність, націоналізм та посткомуністичні трансформації в Україні. Серед головних відзнак – нагороди Фундації Антоновичів (2003), POLCUL (1997), Польсько-Української Капітули (2002), та Міністра закордонних справ Польщі (Bene Merito, 2009) – за внесок у польсько-українське порозуміння.

Павел Ляуфер – філософ, письменник і публіцист. Заступник редактора місячника «Kultura Enter». Редактор східного напрямку місячника «Kultura Enter». Оглядач у щотижневій радіопрограмі "Лабораторія думка" у прямому ефірі LP Любліна. Пише для польських і зарубіжних журналів і газет. Учасник команди підготовки першого і другого висування Любліна у конкурсі Культурна Столиця Європи 2016.Переможець культурного Радіо Люблін «Журавлі» у 2009 році в категорії «слово». Лауреат нагороди мера Любліна за досягнення у сфері мистецтва в межах підведення підсумків культурного сезону 2008/2009. Сфера наукових зацікавлень – філософія мистецтва, етика, антропологія культури. Автор книжки «Miasto na prowincji» (2004), «Buty Mesjasza. Traktat o podniesieniu rzeczy zdegradowanej» (2010).

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: