Львівська область перевершує всю Молдову за готовністю до паводків, – рятувальник з Кишиневу

Рівень матеріального-технічного забезпечення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області (ГУ ДСНС) вищий, ніж рівень такого забезпечення у всій Молдові. Про це заявив заступник начальника Служби цивільного захисту і надзвичайних ситуацій республіки Молдова Віталій Мутаф в рамках міжнародного семінару на тему інформування населення регіону щодо загроз паводків в басейні річці Дністер, що 27-28 травня відбувається у Львові.   

«Як я зрозумів з презентації львівських колег, та кількість техніки і особового складу, яка знаходиться лише у Львівській області, співмірна з ресурсами нашої Служби. А в деяких моментах, зокрема в інженерній техніці та спецзасобах, ми навіть програємо», – пояснив пан Мутаф.

photo Mutaf - Moldova

Так, за даними ГУ ДСНС в Львівській області, при надзвичайних ситуаціях, пов’язаних з проходженням паводків (повеней), Управління може залучити  близько 2-ох тисяч особового складу, 200 одиниць пожежної, спеціальної та іншої техніки, 44 човна, 57 одиниць мотопомп, 20 одиниць інженерної техніки, 67 одиниць пересувних електростанцій. Також при потребі застосовується  пересувний пункт ГУ ДСНС та відділення життєзабезпечення на 100 осіб і 9 польових кухонь.

Зауважимо, що населення Львівщина складає близько 2,5 млн. осіб. Населення Молдови – майже 3,4 млн. осіб.

Загалом, за оцінкою молдовського чиновника, в Україні та Молдові приблизно однакова ситуація з оповіщенням населення про загрозу паводків. «Українська і молдавська системи оповіщення не сильно відрізняються між собою. Адже вони створювалася за єдиним принципом в радянський час, і в момент самостійності країн проблеми були одні і ті ж. Це і брак сирен оповіщення, і старіння обладнання – воно аналогічне і у вас, і в нас», – додав Мутаф.

Особливо увагу представник Молдови звернув на таку спільну проблему як низька активність населення в заходах щодо попередження паводків та допомоги при їх ліквідації.  «В заходах з ліквідації наслідків, у будівництві греблі чомусь беруть участь лише люди у формі. Це серйозна помилка. Вони вантажать мішки, щось вкладають, ремонтують, хоча, за законом, їхня функція     це участь лише в рятувальних операціях та невідкладних заходах. А всі превентивні заходи повинно здійснювати місцеве населення та спеціалізмові організаціями. Але у  нас люди звикли нарікати, що їм ніхто не допомагає, при тому забувають, що треба допомагати собі самим», – переконаний Мутаф.

Начальник управління цивільного захисту ГУ ДСНС у Львівські області Іван Базів зауважив, що формування аварійних бригад з числа місцевих жителів, які оперативно можуть реагувати на ситуацію і здійснювати першочергові заходи, –  це завдання місцевих органів самоврядування. «Такі бригади на Львівщині в окремих селах є, але це швидше виняток з правил. Здебільшого, люди просто приходять і дивляться на роботу рятувальників», –  додає Базів, повідомляють організатори.

photo bazaiv

«Рятувальник» з Молдови Віталій Мутаф переконаний, що така низький рівень свідомості населення – це,насамперед, вина влади на місцях, «які забувають, що вони повинні щоквартально збирати відповідну комісію, обговорювати проблему, готувати до паводків завчасно, за декілька місяців, а не по факту, коли вода вже почала підніматися».

ДОВІДКА: 27 травня у Львові в готелі «Дністер» розпочав роботу міжнародний семінар, де широке коло експертів  обговорюють  готовність населення регіону до паводків у басейні річки Дністер. Захід триватиме два дні.

Зокрема, предметом розмови стане стан інформування населення з боку органів влади про загрози паводків. Також учасники семінару розроблять заходи із покращення місцевих планів щодо інформування населення та обговорять можливості вдосконалення транскордонної співпраці в цій сфері між Україною та Молдовою.

В семінарі беруть участь понад 50 експертів. Україну та Молдову, через території яких протікає річка Дністер, представляють спеціалісти гідрометеорологічних, водних сфер, природоохоронних відомств, аварійно-рятувальних служб з різних регіонів.

Своїм досвідом діляться представники Великобританії (Агентство охорони навколишнього середовища), Нідерландів (експерт з управління водними ресурсами і повенями), Польщі (Інститут метеорології та управління водними ресурсам), а також міжнародні  організації (Всесвітня метеорологічна організація та секретаріат Ініціативи "Довкілля та безпека" (ENVSEC) Женева).

Семінар з питань інституційного потенціалу та практики обміну інформацією щодо загроз паводків в басейні ріки Дністер відбувається в рамках міжнародного спільного проекту  «Зниження вразливості до екстремальних паводків та зміни клімату в басейні річки Дністер». Це спільний проект трьох впливових міжнародних організацій (Європейська Економічна Комісія ООН (ЕЭК ООН), Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Програма охорони навколишнього середовища ООН (ЮНЕП). Мета проекту - скорочення ризиків внаслідок зміни клімату, особливо ризиків паводків, через розширення та  зміцнення транскордонної співпраці в управлінні басейном річки Дністер між Україною і Молдовою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: