Медичні установи Львова - під загрозою функціонування

Постійно існують затримки проплат Казначейство на медицину, як коштів передбачених загальним фондом бюджету, так і коштів, які є власними надходженнями установ. Про це повідомив керівник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб

«З місяця в місяць ситуація залишається загрозливою, тому що проплати Казначейством здійснюються не регулярно. Якщо захищені статті (заробітна плата, енергоносії, медикаменти, продукти харчування) фінансуються регулярно, то інші видатки оплачуються зі значними затримками. І це стосується як бюджетних грошей, тобто виділених бюджетом. Наприклад, 282 тисячі із загального фонду бюджету на сьогодні не проведені Казначейством. Так само це стосується і тих грошей, які установи заробляють самі. На сьогодні сума непроплат складає більше як півмільйона гривень, якщо бути точним - 532 тисячі. Тобто це те, що установа заробляє на оренді, на наданні платних послуг, які дозволяються законодавством, фінансові надходження від благодійників – фізичних та юридичних осіб.

Сьогодні навіть ті гроші, які ми заробили самостійно не залежно від бюджету, ті, які ми скеровуємо на утримання установ, на жаль, теж не пропускаються Казначейством, повідомляє прес-служба ЛМР.

До прикладу наведу три установи, які надають невідкладну допомогу: це Міська лікарня швидкої допомоги, 8-ма клінічна лікарня і Міська дитяча клінічна лікарня. На загал від квітня місяця не проведено 160 тисяч гривень. І це стосується тих видатків, без яких установа функціонувати не може. Наприклад, по дитячій лікарні 68 тисяч 380 гривень не проведені Казначейством. Це гроші, які нам потрібні на придбання дезінфікуючих засобів, миючих засобів, гроші, які необхідні для проведення поточних ремонтів, зрештою такі банальні  речі, які ставлять під загрозу телефонний зв'язок – за непроплату нам погрожують, що відключать його.

У 8-й лікарні не проведені 23 тисячі 495 гривень. Це теж стосується деззасобів, миючих засобів, забезпечення метрологічної повірки, протипожежних заходів - це все не фінансується. По лікарні швидкої допомоги теж 68 тисяч 750 грн власних надходжень не проведено від квітня місяця.

І виникає парадоксальна ситуація, коли ми, наприклад, постійно забезпечуємо метрологічну повірку нашого обладнання, але не можемо отримати відповідний документ, тому що проплата не проведена. Тоді приходить інша організація і починає нас перевіряти і звинувачувати, що ми не маємо юридичного документа, який підтверджує повірку. Тобто виходить, що одна державна організація гроші не пускає – інша державна установа наказує за це. Така сама ситуація по проектних документаціях. У нас зараз багато проектно-кошторисної документації і ми не можемо отримати висновок державної експертизи на неї, бо гроші Держказначейство на  оплату експертизи не проводить. Все це призводить до того, що установи нормально функціонувати не можуть: постійно мусимо ходити, просити, вмовляти, вклонятися. Так бути не може, бо це не правильно», - каже начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: