Табачник звільнив Вакарчука?

20 травня у Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Івана Вакарчука закінчився термін контракту на згаданій посаді. Відтак, наказом Міністерства освіти і науки України його звільнили зі займаної посади (хоч паперової версії наказу досі немає).

Про це повідомляє профспілка Університету.
Профспілка стурбована ситуацією, що склалася, адже відсутність Ректора в Університеті – не єдиний «ребус» для академічної спільноти, який пропонує розгадати МОН. Перевірка за перевіркою, нововведення за нововведенням, позбавлення акредитації, скорочення кількості держзамовлення та платних місць – саме ці слова сьогодні є ключовими в Університеті з понад 350-літньою історією.

Як стверджує Інтернет-газета «Вголос» (Андрій Болкун, «Табачник «загубив» Вакарчука»), 30 травня відбулося засідання Державної акредитаційної комісії, на якому було зменшено на 9 тисяч місць державне замовлення на економічні спеціальності. І це далеко не все, адже цьогоріч на 3% зменшиться кількість державних місць на бакалавраті. Які ж спеціальності коротитимуть? На 30% поменшає журналістів, на 23% - міжнародників, на 11,7% - економістів, на 3,5% - юристів.

Бачимо, що скорочення торкнеться факультетів, які користуються неабиякою популярністю серед абітурієнтів. Зменшення кількості платних місць на найпопулярніших факультетах спричинить відсутність фінансування, а це, своєю чергою, вдарить по викладацькому складу Університету: немає коштів – немає заробітної платні. А якщо немає, чим платити, то людей доведеться звільнити.

У нашої профспілки вже є неприємний досвід вирішення проблем зі звільненням працівників Університету. Адже не так давно члени Президії намагалися захистити працівників Наукової бібліотеки Університету, які перебували на обліку в профспілці.

 

Нагадаємо, що згідно з наказом Ректора № 6 від 02.01.2013 року, значна кількість працівників бібліотеки залишилася без роботи. Наказу Ректора передував Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1058 від 27.09.2012 року «Про затвердження типової структури та типових штатних нормативів бібліотек вищих навчальних закладів ІІІ-VІ рівнів акредитації». Це питання безпосередньо торкнулося й профспілки, оскільки надання згоди на звільнення з роботи члена профспілки чи відмова у такій згоді є обов’язковими.

Власне тому Первинна профспілкова організація працівників Університету висловлює своє занепокоєння щодо подій, які вже набули гучного розголосу. Чи витримає такий удар Львівський університет?..

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: