Садівництво із середини: успіх потребує постійного руху та пошуку

Для людей, котрі не мають безпосереднього стосунку до сільського господарства, такий вид фермерства як садівництво здається не важким. На перший погляд, це робота гарна, приємна, «чиста» – це справді так, проте за однієї умови – таку роботу слід любити і від самого початку не тішити себе ілюзіями, що вона легка. Особливо, що стосується садівництва як бізнесу. Знову ж таки, лише спостерігаючи, можна зробити висновок, що виростити ягоди і фрукти легко, так само як і продати їх, адже така продукція популярна. Однак не все так легко, особливо з реалізацією.

Якщо займатися садівництвом професійно і зробити його основним джерелом прибутку, то перш за все слід подумати… про реалізацію. Говорячи про фрукти, окрім свіжого ринку є змога їх зберегти до періоду «не сезону», щоб продати дорожче, а от зберегти ягоди – це складніше. На свіжий ринок їх слід продати відразу після збору, подальша реалізація можлива лише за умови обробки. З проблемою продати ягоди з більшою фінансовою вигодою, а не відразу після збору, коли ціни найнижчі, зіткнулася керівник ФГ «Вікторія-В» Галина Мітітелу. У своєму садівництві господиня вирощує в основному сливи, і зазначає, що слива – це достатньо скороспіла культура, яка починає плодоносити вже на четвертий рік, і з кожним роком врожайність зростає, а плоди починають дозрівати з початку липня, і плодоносіння триває приблизно до кінця вересня. Пані Галина також відзначає, що особливих проблем при вирощуванні сливи немає, однак суттєвою незручністю є обмежений термін зберігання. «Реалізація нашої продукції стала гострою проблемою вже тоді, коли ми отримали перший урожай, – зазначає пані Мітітелу. – Відразу продати весь урожай на свіжому ринку якщо й можливо, то за мінімальну ціну. Так і трапилося у нашому випадку – шкода було, щоб урожай зіпсувався і дуже прикро було продавати його за «копійки». Після цього ми розуміли, що ця проблема виникатиме кожного року, і щоразу ми втрачатимемо більше через збільшення урожайності. З цієї ситуації є два виходи – замороження або сушіння. Заморожені ягоди – це специфічна продукція, яка має свої особливі вимоги до продажу і тим самим обмежує нас у ринку збуту. Саме тому ми зупинилися на сушінні».

За допомогою у купівлі та виборі обладнання для сушіння «Вікторія-В» звернулася до проекту «Агро-Львів». Фахівці допомогли обрати найоптимальніше обладнання, а також господарство отримало грантові кошти для купівлі сушильного обладнання – 18 300 грн. Відтак господарство закупило електричні сушарки, які працюють з продуктивністю приблизно 250 кг на добу. Тепер вже можна оцінити користь від цих інвестицій – «Вікторія-В» вже більш ніж два роки практично не має втрат урожаю, адже те, що не продають на свіжий ринок – сушать і реалізують впродовж всього року. Галина Мітітелу розповіла, що придбання сушильного обладнання дало змогу також заробляти завдяки наданню послуг із сушіння іншим господарствам чи окремим людям. Окрім цього, господиня налагодила співпрацює зі своїми колегами, котрі вирощують яблука, груші та інші фрукти і тепер продає свої сушені сливи у наборі з і іншими фруктами. Така різновекторність у роботі дає змогу господарству «Вікторія-В» знижувати ризики сезонності у своїй роботі, маючи таким чином заробіток впродовж усього року. У найближчому майбутньому Галина Мітітелу планує продавати сухофрукти безпосередньо ресторанам, кафе, їдальням та іншим закладам харчування, а також не відкидає варіанту співпраці з харчовими підприємствами, які переробляють фрукти, оскільки ринки збуту так чи інакше треба буде розширювати.

Зазначимо, що господарство також отримало грант (33 664,55 грн), завдяки якому вдалося відремонтувати приміщення, реалізувавши комплексний проект зі сушіння продукції. Відтак, система складається з трьох приміщень – для зберігання свіжої продукції, власне для сушіння, де і встановлене обладнання, і третє приміщення – для зберігання сушеної продукції.

Про це повідомила журналіст Наталка Кузьо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: