Заява громадськості щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі з Польщею

Громадськість Львівщини прийняла заяву з приводу розпалювання міжнаціональної ворожнечі між українським і польським народами

Текст подаємо повністю:

Історія польсько-українських стосунків має складні, інколи драматичні, періоди, які в кінцевому рахунку призводили до трагічних наслідків для обох народів, і з яких користали інші. Та з відновленням у кінці ХХ століття своєї незалежності, українці і поляки зробили мудрі висновки з минулого, устами своїх президентів, релігійних діячів взаємно попросили вибачення і простили один одного за минуле та почали спільно в мирі та взаємодопомозі будувати польсько-українські стосунки.

Та коли ці добросусідські відносини, що вже почали давати гарні плоди, не вписувались у чиїсь імперіалістичні плани, нас, як це вже нераз було, знову почали нацьковувати один на одного. Напередодні підписання Україною угоди про Асоціацію з Євросоюзом окремі польські псевдовчені, а за ними і деякі політики, спираючись на фальшиві факти і відверті наклепи, розпалюють антиукраїнську істерику, звинувачуючи українців у геноциді проти поляків. До цієї кампанії синхронно з українського боку приєднується команда відомого українофоба, активного лобіста інтересів північного сусіда, В.Колісніченка, а також розгортається так званий «антифашистський» рух оскаженілих українофобів та прихильників Митного союзу. До них дивним чином долучаються деякі галицькі лжепатріоти, котрі перекладають і популяризують в Україні ці антиукраїнські опуси, засновані здебільшого на недостовірних фактах і бездоказових твердженнях.

За усім цим виразно простежується рука єдиного ляльковода. Свідомо чи несвідомо такі «дослідники» та «інтелектуали» об`єктивно виступають ворогами не тільки українського, а й польського народів. Дивує й обурює їхнє патологічне намагання сіяти ворожнечу, провокувати нове протистояння, щоби знову лилася українська і польська кров на догоду ненаситним вампірам з Півночі.

Громадськість Львівщини різко засуджує будь-які спроби  посварити наші народи. Ми закликаємо польських побратимів не піддаватися на ворожі провокації. Не можна жити минулим. Треба разом, у злагоді, будувати спільний європейський дім, у якому будемо жити ми і наші нащадки. Тож акцентуємо увагу на тому, що нас об`єднує, а не на тому, що роз"єднує".

Під заявою підписались:

Конгрес української інтелігенції Львівщини

Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння»

Львівське крайове Братство ОУН-УПА

Львівське обласне Товариство політв`язнів і репресованих

Львівська обласна організація Спілки офіцерів України

Львівська організація Національної cпілки письменників України

Львівське обласне відділення Всеукраїнського об`єднання ветеранів

Ліга творчої інтелігенції Львівщини

Львівське відділення  Союзу українок

Львівська обласна організація Спілки політв`язнів України

Суспільно-культурне товариство «Любачівщина»

Львівська обласна організація «Лемківщина»

Львівське обласне суспільно-культурне товариство «Холмщина»

Львівська крайова організація Асоціації українських правників

Львівське міське Товариство «Тернопільщина»

Асоціація видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: