ОУН-УПА діяло непродумано під час волинських подій, - історик (Фото, відео)

Події на Волині не можна вважати геноцидом проти поляків, але треба визнати, що тактика керівництва ОУН-УПА на Волині літом 1943 року, як би це м’якше сказати, виявилась далеко не продуманою.

Про це під час засідання круглого столу у Львівській обласній раді щодо волинських подій заявив професор Леонід Зашкільняк.

За його словами, сьогодні українці не повинні «ані брати на себе вину за ці події, але й не можна говорити, що ми були праві».

«Вибачення 2003 року, як виявилось, себе не вичерпують, тому треба дипломатично і виважено відреагувати на заяви польських колег. Це зробити важко, але можливо», - підкреслив історик.

Він також додав, що «роз’ятрюють рани тоді, коли це комусь вигідно із політиків»

goo4

Натомість голова ЛКП ЛОР «Доля», депутат обласної ради Святослав Шеремета наголосив, що сьогодні у польській пресі нема історичного обговорення цих подій, натомість постійно йде використання політичних технологій.

Історик Володимир В’ятрович натомість закликав усіх присутніх дуже обережно підходити до визначення кількості учасників волинських подій та кількості їх жертв. Він привів приклад одного із історичних документів, у якому зазначається, що було, до прикладу, 19 тисяч учасників, але разом із тим йде приписка про те, що «але насправді, за нашими даними, як мінімум 50-60 тисяч». «От з чого робиться така приписка. Жодних історичних документів цим цифрам немає», - підкреслив він.

goo2

Зазначимо, що у обговоренні теми виступили Герой України Юрій Шухевич, професор Леонід Зашкільняк, директор Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Микола Литвин, голова Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» Володимир Середа, директор Львівської обласної універсальної бібліотеки Іван Сварник, Почесний директор Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Лариса Крушельницька.

Підсумовуючи діалог круглого столу, депутат Львівської обласної ради, директор комунального підприємства „Доля” Святослав Шеремета повідомив, що обласна рада, Оргкомітет круглого столу й надалі продовжуватимуть проведення заходів, під час яких розглядатимуться усі аспекти українсько-польських стосунків.

Відео - Остап Козак

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: