У прощі до Страдчу візьмуть участь 10 тисяч паломників

Уперше до Страдчу з’їдуться миряни з усієї України. Невелике село у Яворівському районі очікує на 10 тисяч осіб з нагоди великого відпусту до Дня мирянина.

Про це розповідає кореспондент Львівського радіо.

Після такої численної прощі в історії Страдчу розпочнеться нова сторінка – побудова першого паломницького центру Львівської митрополії.

День мирянина цього разу припадає на середу, і, хоча це будень, прощу не перенесли, оскільки саме 26-го червня мученицькою смертю загинули двоє блаженних – колишній парох Страдчу отець Микола Конрад і дяк Володимир Прийма. Це перша Всеукраїнська проща до відпустового місця. Вона має на меті поширити культ мирянських мучеників.

«Блаженний Володимир Прийма мав 35 років. Він пройшов добру духовну формацію: його брати були священиками, батько був дяком і секретарем у церкві. Він свідомо пішов на той крок, знаючи про небезпеку, бо не хотів відпустити старшого священика самого (парох йшов сповідати хвору жінку, а селом відступали війська НКВД – ред..) Саме цей аспект – що миряни покликанні проявляти любов до Христа і Церкви, здійснювати провід – був взятий до уваги Синодом єпископів УГКЦ, який минулого року у Вініпезі проголосив Володимира Прийму покровителем мирян», – розповів отець Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ.

Шлях прочан пролягатиме від села Ямельня, де насипана символічна могила на місці смерті блаженних священика і дяка. Звідси пішки йтимуть до долини, що в підніжжі Страдецької гори, де Блаженніший Святослав Шевчук на чолі з духовенством відслужить Божественну Літургію, а опісля освятить камінь під побудову відпустового центру. Зараз на місці, де має постати реколекційний та реабілітаційний комплекс в центрі з храмом, стоїть лише дерев’яна капличка.

«Чотири роки поспіль ми ходили від кабінету до кабінету, щоби отримати повну документацію на землю – тут, на долині, бо до війни то були угіддя Митрополита Андрея. Врешті минулого року Яворівська РДА погодила нам акт на землю. Тепер ми маємо такі перші кроки: насамперед затвердити статус місії відпустового місця, ми вже направили документи в Київ і очікуємо результатів, а також ця проща, на якій, з благословення Патріарха, сподіваємося ласки Святого Духа, як ми маємо цей комплекс будувати», – розповів парох Страдчу отець Іван Колтун.

Страдч – єдиний у західній Україні, наділений статусом повного відпусту

У цей день прочани зможуть заприсягтися, що на рік відмовляються від алкоголю в наміренні за своїх рідних. Короткий текст такої присяги взяли у Братствах тверезості, які діяли ще до війни. Якщо є потреба, отці просять усіх приступити до Святої Сповіді та обов’язково запричаститися, щоб отримати повний відпуст. Дослідник цього святого місця, катехит Зеновій Боровець, нагадав, що Страдч – єдиний у західній Україні, наділений статусом повного відпусту у кожному дні року.

«Наприклад, в Зарваниці відпуст починається на Юрія і закінчується 15-го жовтня. Натомість в Страдчі декретом Папи Пія XI у 1936 році встановлено повний щоденний відпуст. Тобто, коли б людина сюди не прийшла, якщо вона відслухає Святу Літургію, запричащається і має намір отримати повний відпуст, вона його отримає. Також Хресна дорога, яка має статус Єрусалимської. Таких є лише дві на українських теренах, точніше, одна – в Кальварії – тепер на етнічних українських землях в Польщі, а інша – в Страдчу», – розповів Зеновій Боровець.

Додамо, що від парафій будуть організовані автобуси на прощу до Страдчу. Можна дістатися туди і самотужки – усі маршрутки, які прямують від Янівського цвинтаря в Яворівському напрямку, довезуть вас до Страдецької гори.

Нагадаємо, що миряни того дня отримають свого покровителя – блаженного Володимира Прийму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: