Під час ревіталізації Підзамче використовуватимуть досвід Польщі

В рамках проекту ревіталізації Підзамче, який реалізує Інститут міста, відбувся навчальний візит працівників Інституту міста та Львівської міської ради до Польщі.

Група обміну 17-19 червня відвідала три польських міста: Краків, Вроцлав та Катовіце. Кожне з них має досвід втілення схожих на оновлення Підзамче проектів з реконструкції подвір’їв,  позитивної зміни життєвого простору мешканців.

В перший день візиту з презентаціями в Інституті розвитку міст (Краків) виступив екс-головний архітектор Львова професор Юрій Криворучко, який розповів про розвиток міста у часі підготовки Євро-2012, головний архітектор Кракова професор Анджей Вишиковскі з розповіддю про розвиток та розбудову Кракова з середини 90-их до сьогодні та показав новітні архітектурні проекти, які збудовані або будуть реалізовуватись в цьому польському місті.

Також отримали можливість поспілкуватися із громадським активістом Пшемиславом Дзєвітеком, який займається у Кракові проектами, які мають на меті активізувати суспільство.

«В Польщі дуже популярні неформальні громадські об’єднання, які мають своє бачення розвитку міста і через протест показують свою точку зору. З іншої сторони є представники міської влади, які, де-факто, обрані мешканцями, і також мають свою точку зору. Наша організація посередині, ми намагаємося допомогти знайти спільне вирішення проблеми, не через протест», – розповів громадський активіст Пшемислав Дзєвітек.

За час візиту учасники обміну змогли відвідати район Нова Гута – промисловий район, який був збудований у 50-их роках ХХ ст. За кошти різноманітних проектів він зараз переживає якісні зміни, його реконструюють та оновлюють. Тому зараз типовий радянський житловий район середини ХХ ст. перетворюється на затишний квартал європейського міста.

Наступні 2 дні поїздки були присвячені відвідинам Вроцлава та Катовіце. У цих містах також присутній цікавий досвід того, як змінити місто шляхом часткових фінансових вливань та активізації мешканців. Часто оновлення подвір’їв тут реалізується як арт-проект, висадження клумб, що прикрашає занедбані дворики та стимулює мешканців сусідніх будинків також долучатись до конкурсів та розробляти власні проекти того, яким вони бачать свій життєвий простір в майбутньому. Значну допомогу в реалізації подібних проектів надає Європейський Союз, який надає кошти для навчання та заохочення мешканців, реконструкцію певних об’єктів.

«В ході поїздки ми ознайомились з досвідом ревіталізації районів і, зокрема, облаштуванням подвір'їв в трьох польських містах. Приклади були різні: від дуже успішних до тих, які потребують суттєвого вдосконалення. Це засвідчує те, що успіх ревіталізації не залежить від кількості грошей. Основним фактором є зацікавленість громади і готовність до об'єднання зусиль. Ми бачили приклади, коли ревіталізація здійснювалась без значної фінансової підтримки, але при великій  підтримці мешканців і за допомогою креативних, інноваційних підходів.  Ось де насправді формула успіху", – зазначив Андрій Пундор, керівник програми стратегія Інституту міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: