У грудні у Львові випустять ще один трамвай. Фото

У грудні 2013 року Львівський автозавод випустить перші зразки 25-метрового трисекційного низкопідлогового трамваю на базі моделі Citadis

Citadis вже експлуатується в сорока містах світу (продано 1600 таких трамваїв).

За словами П'єра Швінге, комерційного директора Alstom (міський транспорт СНД), Україна стане сьомою за рахунком країною, де французи створюють виробництво. У країнах СНД компанія вже має заводи в Росії (Трансмашхолдинг - ТрамРус) і Казахстані (СП КазЕлектроПрівод). В Україні компанія володіє акціями Луганськтепловозу.

Модель, яка буде зібратися у Львові, розвиває швидкість до 70 км/год. Салон вміщає 255 пасажирів. У комплектацію входить кондиціонер, системи безпеки та інформаційні табло. Візок трамвая адаптованості під існуючу колію. Тим не менше, для нового трамвая буде потрібно виділену лінія (дозволить витримувати інтервал руху в 3-4 хвилини) і центр контролю рухом, пише "ЛігаБізнес".

Інвестиції в проект становлять близько 30 млн євро.

Крім цього, французька компанія передасть технології, документацію і ноу-хау, а також візьме на себе технічне обслуговування трамваїв.

ЛАЗ у свою чергу буде здійснювати фінальну збірку. Крім проекту, в Alstom обіцяють допомогу в залученні партнерів з фінансування та модернізації інфраструктури.

Залежно від комплектації, вартість Citadis становить від 1 до 2 млн. євро. За оцінками Alstom, в країнах СНД в оновлення потребує близько 13 тис. трамваїв, в Україні - близько 2,5 тис. Серед потенційних покупців: Київ, Донецьк, Харків, Запоріжжя, Дніпропетровськ.

трамвай ла з трамвай лаз
ЛАЗ розраховує на попит

Хоча домовленостей про закупівлю з жодним з міст поки немає, на ЛАЗі впевнені - попит на трамваї буде.

"Alstom є світовим лідером не тільки тому, що випускає хороші трамваї, а більшою мірою через вміння організувати схеми фінансування таких проектів. По-перше, для міст знижується вартість обслуговування таких трамваїв. Їх ресурс - 30 років, не потрібно утримувати великий штат і депо. Крім того, разом з Alstom приходять глобальні банки, щоб забезпечити, під відомий бренд, дешеве фінансування, і транспортні компанії, які вміють правильно організовувати міські перевезення ", - говорить Ігор Чуркін, голова правління компанії Сіті транспорт груп, яка управляє ЛАЗом.

У перші кілька років ЛАЗ збирається щорічно випускати 20-30 таких трамваїв для українського ринку. Пізніше частина з них буде експортуватися в країни СНД. Нарощування виробництва буде залежати від попиту на продукцію. У майбутньому, з появою інвестицій від партнерів і держави, такі трамваї зможуть замінити проекти з розвитку метро у великих містах, впевнені на ЛАЗі, а це дозволить випускати сотні одиниць.

Основне завдання підприємства сьогодні - організувати виробництво компонентів і комплектуючих на українських підприємствах. За 6-7 місяців Alstom і ЛАЗ планують досягти 70% локалізації виробництва, а в майбутньому вийти на 100%-ий показник. Це дозволить знизити вартість продукту і завантажити роботою суміжні заводи.

Питання в грошах

Ідея створити нові трамваї для українських міст не нова. У грудні 2011 року корпорація «Богдан», білоруська Белкоммунмаш і російський Росукрелпром оголосили про створення консорціуму з виробництва трамваїв для України, а також представили перший зразок трисекційного, 25-метрового швидкісного низкопольного трамвая. Вартість презентованої вісімсот сорок третього моделі цього трамвая становила близько $ 2 млн. Для порівняння, вартість аналогічної моделі трамвая Skoda соcтавляла 2 млн.800 тис. євро. Однак проект не відбувся, тому що українські міста не змогли забезпечити фінансування закупівлі нових трамваїв.

Якщо Alstom не вдасться забезпечити умови фінансування закупівлі нових трамваїв містами України у вигляді цільових дешевих кредитів або лізингу, проект буде складно реалізувати, каже експерт транспортного ринку Александ Кава. Тим не менш, потенційний попит на покупку нової техніки в Україні є, так як за останні 20 років трамвайний парк скоротився більш ніж удвічі і сьогодні становить близько 2 тис. одиниць. Середній вік трамваїв - 29 років.

Разом з тим, муніципальні власті не звертають серйозної уваги на оновлення парку електротранспорту і не виділяють фінансування. Найбільший місто, Київ, за останні пару років закупив близько 16 нових вагонів виробництва Татра-Південь, один вагон БКМ-84300 спільного виробництва корпорації "Богдан" і "Белкоммунмаш" (Мінськ), і один вагон моделі 71-154М, виробництва "ПТМЗ "(Санкт-Петербург).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: