У понеділок, 1 липня, у Львові станеться досить нетрадиційна, неоднозначна подія, яка може викликати резонанс серед традиційно віруючого населення столиці Галичини.

У Львові заплановане офіційне відкриття нової місії Церкви Ісуса Христа святих останніх днів (ЦІХСОД), яку експерти називають течією із «неоднозначною репутацією».

Інформаційному агентству «Дивись.info» із власних джерел стало відомо, що відкриття нової місії подається під соусом «популяризації протестантського віровчення» і планує це відкриття закордонний мормонський центр міста Солт-Лейк-Сіті, США.

Власне новостворена релігійна структура «офіційно буде зареєстрована» за адресою попередньої громади міста Львова – на вулиці Шота Руставелі, 11.

До її складу  входитимуть 10 областей України (Львівська, Тернопільська, Волинська, Рівненська, Чернівецька, Житомирська, Закарпатська, Вінницька, Хмельницька, Івано-Франківська області).

Цікаво, що у ході урочистих заходів очікується значна кількість віруючих з інших областей України. Також очікують візиту директора Київської місії Йорка Клебенгада.

Керівником нової релігійної структури призначений громадянин США Латен Даніель, а його першим помічником - діючий президент Львівської громади ЦІХСОД Анатолій Дмитрович Малонос.

Власне на вулиці Шота Руставелі, 11 знаходиться культова структура організації мормонів, землю під яку, нагадує релігієзнавець Андрій Юраш, виділив ще екс-мер Львова Василь Куйбіда.

Кореспондент «Дивись.info» намагався з’ясувати, наскільки законним є проведення такого заходу у Львові і наразі наші спроби не отримали логічного завершення, проте ми беремо цю ситуацію на контроль і спробуємо отримати додаткову інформацію із допомогою ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Категорично від будь-яких коментарів відмовились у відділі релігії Львівської ОДА. Очільник цього управління Ігор Держко через прес-службу повідомив, що йому офіційно не відомо про проведення такого заходу у Львові і додав, що зможе коментувати це питання «тільки після додаткового вивчення», мовляв, у нього немає жодної інформації щодо цього.

Припустимо, що пан Держко говорить правду, тому ми даємо йому час на вивчення ситуації і таки спробуємо вдруге отримати офіційну позицію влади для населення Львівщини, яке, на наше переконання, має цілковите право дізнатись про законність (чи, можливо, відсутність закону) у появі ще однієї релігійної громади.

Чому власне Львівська ОДА відмовляється коментувати цю ситуацію «Дивись.info» частково пояснив відомий релігієзнавець Андрій Юраш, який зазначив, що резонансу цій події можуть надати лише засоби масової інформації, що, на його думку, власне буде і піаром при відкритті нової структури.

На думку експерта, поява такої церкви у Львові не несе жодних загроз для, умовно, традиційної церкви. Хоча, каже Юраш, громада має доволі неоднозначну репутацію й доволі неоднозначні думки щодо діяльності мормонів є навіть серед експертів.

«Насправді цей храм, а якщо казати точніше, храмовий комплекс, діє у Львові вже багато років, точно не менше півтора десятка, і тому у офіційній їх реєстрації немає нічого несподіваного», - зазначає Юраш. Чи ця реєстрація законна, хотілося б почути від чиновників, втім експерт розповів, що дозвіл під будівництво місця молитовних зустрічей надав ще екс-мер Львова Василь Куйбіда.

«Це громада із певною традицією і тому я не думаю, що на цю подію буде офіційна реакція як православних, так і греко-католиків. Власне, ця громада у Львові не є надто чисельною, хоча достатньо стабільною у кількості і складає орієнтовно до 200 віруючих», - розповідає Андрій Юраш.

Експерт переконаний, що офіційної реакції так званих традиційних церков на юридичне створення нової громади у Львові не буде взагалі. «Це не є щось нове і унікальне, тому навряд викличе резонанс серед традиційної церкви, адже якщо вона зробить заяву із цього приводу, то цим і приверне уваги до цієї події, фактично її прорекламувавши», - каже Юраш.

Він додає, що хоча мормони і мають неоднозначну репутацію, проте їх роль та вплив не потрібно перебільшувати, адже їх ніша та роль у релігійному житті України та Львівщини зокрема не є суттєвою.

«Раніше, років 15 тому, усі думали, що вони прийдуть сюди і зроблять переворот серед традиційної церкви, проте їх громада дуже локальна і вичерпна собою, а у релігійному житті і регіону, і України вже кілька років нема суттєвих подій», - каже Юраш і додає, що конфесійна структура є сформованою, тому ця громада не може суттєво на неї впливати.

Довідка:

Релігійна організація мормонів заснована 6 квітня 1830 року у містечку Файєм, що у штаті Нью-Йорк (США), під назвою “Церква Христа”. 1832 року її перейменували на Церкву святих останнього дня, а ще через два роки вона уже називалась Церква Ісуса Христа святих останніх днів. Остання назва збереглася до сьогодні. Відкриті джерела у мережі Інтернет скорочено називають структуру «Церквою мормона» або «Сектою мормонів»

Цей релігійний рух скупчує приблизно 8 мільйонів осіб, якими керує кількатисячний склад мормонських організаторів та місіонерів. Характерною рисою мормонів є внесення змін у Біблію та «свої» пояснення біблійних текстів, заперечення або зміни важливих християнських догм, тверджень, що Церкви традиційного християнства є «мертві», бо вони навчають неправильно.

Від часу проголошення незалежності України мормони мають не тільки послідовників, а й опорні пункти.

У 1994-1996 роках американські мормони були співорганізаторами двох релігієзнавчих міжнародних конференцій у Києві. Завдяки своєму багатству і впливові США, мормони сьогодні вміло та тихо шукають собі прихильників, відкриваючи свої філії у багатьох країнах світу.

Мормонізм ґрунтується на трьох документах: перекрученій Біблії, Книзі Мормона, а також вказівках (інструкціях) «пророка» Сміта, дотичних «завіту». Цю схему доповнюють два релігійно-звичаєві девізи: бажання свободи для американських негрів, які в той час були невільниками, а також постулат введення багатоженства згідно зі старозавітнім звичаєм (сім’я Авраама, Якова та інших).

Сьогодні мормони не дотримуються полігамії, у мормонському храмі шлюб звершують урочисто не тільки довічно, але «на віки вічні». Подібною є справа із хрещенням, яке обіймає як живих, так і мертвих (т. зв заміняюче хрещення).

Мормони вважають, що хрещення є умовою осягнення спасіння, а важливим хрещенням, яке може уділити «земля», є мормонське хрещення. Тому мормони повинні намагатися найбільше охрестити немормонів, аби вони спаслися. Отож, мормонське хрещення може бути хрещенням померлих. Воно полягає в зануренні у воді озера або річки, а приймають його мормони у восьмирічному віці. Якщо син бажає прийняти хрещення за померлого батька, близького чи знайомого «в його імені», то він може отримати на те дозвіл від церковної влади.        

Слід звернути увагу, що засновник мормонства Джонатан Сміт був засуджений за окультизм і вбитий.

Мормонам заборонено почитати ікони, пити каву, чай, вживати алкоголь, але це не стосується споживання свинини. Вони вірять у встановлення Царства Сіону в Америці, вважають, що саме в США має реалізувати свою владу Ісус Христос та встановити “рай” на землі.

Олег Довганик, для «Дивись.info»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: