Протягом «Ночі у Львові» відбудеться понад 200 екскурсій

Львівські музеї, галереї, театри і храми знову відчиняють свої двері вночі! Протягом трьох днів, 12-14 липня, триватиме фестиваль «Ніч у Львові». Цього разу на львів’ян та гостей міста чекають понад 200 екскурсій та нічних мистецьких перформансів.

Фестиваль «Ніч у Львові» подарує львів’янам та гостям міста ще більше нічних театралізованих дійств, екскурсій та перфомансів. Тільки у перший день фестивалю відбудеться 83 події.

Відкриття фестивалю відбудеться 12 липня о 21:00 на площі перед входом у Ратушу. Усі охочі зможуть побачити грандіозне Театралізоване вогняне дійство від театру «Воскресіння».

«Ніч у Львові» відбуватиметься вже вчетверте. Проект вже став фестивалем,  матимемо дуже багато заходів. Лише у п’ятницю, 12 липня, відбудеться 84 дійства. Фестиваль традиційно триватиме 3 дні. Є багато нових заходів. До прикладу, вперше в Італійському дворику театр імені Марії Заньковецької зіграє виставу за постановкою пана Вадима Сікорського. Вхід буде безкоштовний. Також безкоштовними будуть вуличні атракції. Особливістю цьогорічної «Ночі у Львові» буде  те, що ми додаємо дійства в храмах, на вулицях міста. Більше буде задіяний публічний простір Львова. Окрім того, у нас додаються ще і нові об’єкти: ми дуже раді, що до нас долучився Національний музей ім. Андрея Шептицького. Також приєднується Музей Грушевського, який проводитиме у себе театралізоване дійство. Також буде безкоштовна екскурсія у кабінет міського голови, яка вперше була відкрита минулого року. Цього разу її знову проводитиме пан Ігор Лильо», - розповідає Марта Іванишин, заступник начальника відділу промоції міста.

Новими локаціями фестивалю стають храми. Так, у підземеллях Храму Преображення Господнього на вул. Краківській, 21 відвідувачі побачать Театр тіней «Див» під акомпанемент камерного оркестру.

Ще однією точкою на карті підземних нічних екскурсій фестивалю «Ночі у Львові» будуть підвали Ратуші. Тут актори театру «Воскресіння» проводитимуть для львів’ян та гостей міста театралізовані екскурсії.

Вперше до «Ночі у Львові» приєднується Державний меморіальний музей Михайла Грушевського, Національний музей ім. А. Шептицького, Державний природознавчий музей. Оригінальною новинкою також стане інтерактивна екскурсія та майстер-клас з естампного друку у Меморіального музеї Леопольда Левицького.

«Музей ім. Андрія Шептицького запропонує унікальні виставки на «Ніч у Львові». На просп. Свободи, 20 буде відкрита частина постійної експозиції, яка представляє золотий фонд Українського іконопису – це давнє українське мистецтво 12-13 ст. Окрім того, буде нічна екскурсія експозицією  ретроспективної виставки Сергія Васильківського, відомого представника Харківської школи пейзажного живопису зі збірки Харківського художнього музею. Ця виставка ніколи у Львові до цього часу не була. Васильківський вперше за ціле сторіччя представлений у Львові у такому об’ємі. Експозиція має досить сильний розголос в Україні. Думаємо, що і для нашого глядача вона буде цікавою. Екскурсії відбуватимуться кожні півгодини.

Крім того, буде відчинений вночі художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького, де, окрім екскурсії, буде запропоновано майстер-клас з естампного друку. Це буде в унікальній атмосфері художньої майстерні відомого львівського графіка. Майстер-клас відбуватиметься на оригінальному верстаті естампних відбитків Левицького. Ми репрезентуємо Львів, як центр західноукраїнської мистецької культури,  і сам музей Леопольда Левицького як унікальне середовище народження відомих львівських графіків», - розповідає Богдан Мисюга, завідувач відділу експозиційно-виставкової та науково-освітньої роботи Національного музею імені А. Шептицького.

Вперше у рамках «Ночі у Львові» відбудеться екскурсія у хлібопекарню на виробництво. І діти, і дорослі зможуть відвідати нічне Свято хліба.

Перевагою липневої «Ночі у Львові» є те, що влітку можна проводити дійства у публічному просторі – на вулицях, площах, у парках. Зокрема, в Італійському дворику можна буде безкоштовно переглянути виставу акторів театру ім. М. Заньковецької просто неба. Також проводитимуть безкоштовні екскурсії вулицями міста, працюватиме «Вуличне фортепіано», на подвір’ї Музею ідей відбудеться нічний показ фільмів «Кіноніч».

«В Італійському дворику буде вистава театру імені Марії Заньковецької. Це вистава-жарт, зобов’язана творити добрий настрій. Ми в таких умовах ще не працювали, тому я дещо хвилююся. Нам треба розташуватися тут так, щоб публіка нас зрозуміла. Уявіть собі, що цей кораблик – Італійський дворик – попливе собі кудись у космічний простір над Львовом, і куди саме, ми ще не знаємо. Я думаю, це буде гарно, романтично, весело, мило і настроєво», - Вадим Сікорський, режисер Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької.

«Історичний музей також пропонує нове на «Ніч у Львові». Ми вперше покажемо панораму нашого міста після реставрації. Є що подивитись. Запрошуємо львів’ян на наші доповнені експозиції. Найцікавіші події будуть в Італійському подвір’ї: три ночі підряд відбуватимуться театральні вистави. Це подарунок, який ми всі разом робимо місту», - зазначає Тарас Рудько, заступник директора Історичного музею.

До фестивалю також долучаються львівські кав’ярні і ресторани, пропонуючи відвідувачам особливі нічні меню.

Зауважимо, роботу міського транспорту під час фестивалю продовжать до 03:00.

«Вночі можна буде взяти велосипед на прокат на площі Ринок  і проїхатися  від музею до музею. Година прокату коштуватиме 15 грн. Що стосується громадського транспорту, то 12-14 липня автобуси курсуватимуть до третьої години ночі. Розклад руху транспорту ми розмістимо на сайті lvivtravel.

Квитки на події «Ночі у Львові» можна придбати заздалегідь в установах або ж перед початком заходу. На кожну окрему екскурсію є різний час, і це все повторюється в другу і третю ніч фестивалю. Наприклад, хто не потрапив  на 21.00, на 22.00, на 23.00, є можливість в суботу чи неділю спланувати собі цей відпочинок. Цього року на нічні екскурсії реєстрації немає. Вже від завтра можна буде придбати електронний квиток на той чи інший захід на сайті lvivtravel, маючи банківську картку. На події, де є безкоштовний вхід, також бажано мати електронний квиток – ціна буде вказана «0», але це треба для того, щоб ми могли комфортно розмістити конкретну кількість людей», - додає Марта Іванишин.

Нагадаємо, попередній фестиваль «Ніч у Львові» у листопаді 2012 року відвідали понад 6 500 львів’ян та гостей міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: