Українці повинні вибачитися перед героями УПА, - нардеп

«Українці не мають права встидатися, що їхні предки боролися з окупантами - ми маємо підхопити прапор боротьби, керуватися ідеєю українського націоналізму -  ідеологією, яка обороняє своє, захищає своє і є прикладом найвищої любові». Про це сказав заступник Голови ВО «Свобода» з питань національної пам’яті, народний депутат України Олег Панькевич у своєму виступі на вшануванні пам’яті українців, похованих на Українському військовому цвинтарі в селі Пикуличі, що на околиці Перемишля (Республіка Польща).

«Могили українських героїв, зокрема цвинтар в Пикуличах – це одне з місць єднання українців, які живуть в Україні та за її межами. Сьогодні ми відчуваємо це єднання, і я щасливий, що перебуваю тут разом з вами. Нас єднає пам'ять про вояків УГА, які тут поховані. Вони виконали свій обов’язок, і не знаю, чи знайдеться хтось з істориків – українських чи закордонних - які можуть заперечити, що тоді українці в Західній Україні мали право на свою державу. Так само, як мали право поляки на незалежну Польщу після розвалу Австро-Угорської імперії після Першої світової війни, так само, як і чехи, словаки чи інші народи Європи», - зазначив Олег Панькевич.

Народний депутат наголосив, що в Пикуличах поховані і ті українці, які померли вже після війни у таборах. «Ми вшановуємо вояків УНР, які віддали життя і за Українську державу, і протягнули руку допомоги польському народові. Вони загинули не під час військових дій, а після війни, в таборах. Не будемо сьогодні говорити про те, чому так сталося, але нагадаю, як згодом один з відомих польських військових діячів сказав воякам петлюрівської армії: «Пробачте нам, панове, що не змогли тоді виконати всіх домовленостей». Можливо, по-іншому складалася би історія ХХ століття, якщо вдалося б тоді об’єднати зусилля України, Польщі, інших народів у боротьбі за незалежність держав і за мир в Європі», - сказав Олег Панькевич.

«Сьогодні ми вклоняємося й тим, хто підхопив прапор боротьби 20-х років - Організації Українських Націоналістів, воякам Української Повстанської Армії. Ця сторінка історії національно-визвольних змагань є найбільш трагічною та найбільш героїчною. Не думаю, що знайдеться хтось із істориків, який скаже, що українці не мали права на боротьбу з окупантами. Вояки УПА ніколи не воювали за чужі землі десь під Москвою чи під Варшавою, немає таких фактів в історії. «Боротьба з окупантом є не просто правом, а обов’язком кожної пригнобленої нації», - так сказав видатний історик Ярослав Дашкевич. І ця істина є незаперечною. Українці не мають права встидатися, що їхні предки боролися з окупантами - ми маємо підхопити прапор боротьби, керуватися ідеєю українського націоналізму – ідеологією, яка обороняє своє, захищає своє і є прикладом найвищої любові. Ми справді повинні вибачитися, але не перед колишніми окупантами, а перед героями УПА. Сьогодні, біля цієї могили, маємо просити пробачення в наших героїв за те, що ми недостатньо зробили для того, щоб продовжити їхній чин», - наголосив народний депутат.

Він також зазначив, що сучасне глобалізоване суспільство ставить чимало викликів, які українці, поляки та інші нації повинні спільно долати. «Нас об’єднує наша християнська традиція, наша культура, ми обов’язково маємо жити у  добросусідстві, у взаємній повазі з сусідніми народами. Але це можливо тільки за умови, що Українська держава буде справді українською. У цьому допоможуть нам наша пам’ять і наші герої», - зазначив Олег Панькевич.

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: