Бібліотека УКУ отримала у подарунок понад 12 тис. томів богословської літератури

Богословський факультет Тілбурзського університету (Нідерланди) передав для бібліотеки Українського католицького університету понад 12 тис. томів сучасної академічної богословської літератури. Щедрий дарунок прийняли декан філософсько-богословського факультету д-н. Роман Завійський і директор бібліотеки УКУ Тарас Тимо, які з 25 по 28 червня відвідали університет у Нідерландах.

Подаровані книги належали бібліотеці Амстердамського факультету богослов’я, який нещодавно припинив своє незалежне існування, злившись із богословським факультетом Тілбурзького університету. Отримана колекція – найбільший одноразовий дарунок в історії бібліотеки УКУ.

Як зазначає Тарас Тимо, особлива цінність подарованої колекції в тому, що вона є цілісною і самодостатньою богословською бібліотекою. У ній представлена краща західна академічна література з різних галузей богослов’я та суміжних дисциплін: догматики, біблістики, літургіки, патристики, канонічного права, юдаїки, порівняльного релігієзнавства, історії християнства та філософії.

«Колекція багата фундаментальними довідковими виданнями (енциклопедіями, словниками, лексиконами), збірками оригінальних текстів, провідними академічними журналами. Всі книги – англійською, німецькою та французькою мовами. Ми переконані, що доступ до високоякісних академічних богословських видань дасть молодим українським науковцям і студентам можливість бути на рівні зі своїми західними колегами і повноцінно розвивати українське богослов’я», – вважає директор бібліотеки.

Диякон Роман Завійський висловив подяку голландським партнерам, деканам богословського факультету Петеру Йонкерсу та Адельберту Дено, за таку щедру підтримку української богословської науки. «Цей дарунок став можливим завдяки нещодавно налагодженій співпраці Українського католицького університету з богословським факультетом Тілбургу, провідним богословським закладом Нідерландів. У рамках цієї співпраці відбулися взаємні візити представників університетів, насамперед богословських факультетів, також у планах – обмін студентами та спільні дослідницькі проекти».

Уже цього року троє студентів УКУ навчатимуться на богословському факультеті Тілбурзького університету, зокрема магістри Ірина Скулкіна і Роман Назаренко на докторській програмі, а студентка 3 курсу Ольга Олішевська вчитиметься там один семестр за програмою обміну FUCE.

Досі бібліотека УКУ неодноразово поповнювалася цінними дарунками гуманітарної літератури, зокрема богословської, від міжнародних партнерів та приватних осіб – друзів і доброчинців УКУ. Серед жертводавців – о. Роберт Тафт, визначний дослідник літургіки, довголітній викладач Папського орієнтального інституту, проф. Ігор Шевченко, гарвардський науковець-візантиніст, о. Іван Шевців та багато інших. Значну частину колекції бібліотеки становлять книги з приватної книгозбірні родини Ґудзяків, подаровані ректором УКУ владикою Борисом. Численні видання були передані до Університету бібліотеками партнерських закладів: Гарвардського інституту українознавства, Канадського інституту українознавства, Інституту митр. Андрея Шептицького з Оттави, Папського орієнтального інституту, Лювенського католицького університету та ін.

 Про це повідомила прес-служба УКУ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: