Городоцька “комунальна” переходить в “кримінальну”?

Городоцька міська влада знову залазить в кишеню своїх виборців. Для того аби покрити свою неефективну роботу, приховати критичну ситуацію у комунальній сфері та ситуативно вберегти від краху міську господарку, міські чиновники вирішили піти шляхом покриття збитків комунальних підприємств коштом споживачів.

Ще зовсім недавно на передодні виборів до місцевих рад у 2010 році у своїй передвиборчій програмі, діючий міський голова Микола Савка у ч. 4  розділу «Основні завдання розвитку міста 2010-2015 рр.»  обіцяв наступне: «Провести реорганізацію житлово- комунального господарства, збільшити обсяги капіталовкладень у каналізування вулиць міста, вдвічі зменшити втрати води. Навести порядок в підвалах багатоквартирних будинків, особливо по вул. Авіаційній, забезпечити житловий фонд надійним теплопостачанням шляхом індивідуальних та інших систем опалення.   Виконати ці роботи можна, використовуючи кредитні бюджетні програми …».

Та із всіх реформ та реорганізацій у комунальній сфері , міського голови міста Городка Миколи Савки, за останні 20 років його трудової діяльності на цій посаді  регулярно втілюються лише одні - міняються керівники комунальних підприємств. І як процитовано у номері №16(337) від 14 червня 2013 року газети «Голос Ратуші» у матеріалі «На порядку денному- обговорення тарифів» в преамбулі, слова грецького мислителя Геракліта: «Усе плине, все змінюється», так і плинуть у комунальну бездну гроші платників послуг, та змінюються керівники комунальних підприємств.

altaltДальше у цьому ж номері газети №16(337) від 14 червня 2013 року та у тому самому матеріалі «На порядку денному- обговорення тарифів» було опубліковано зведений тариф на послугу з утримання будинків та прибудинкової території по вул. Авіаційній (КП «УБ№2»), аналогічно і по КП «Міське комунальне господарство» та  пояснюючі записки до підняття запланованих рівнів тарифів, а також пояснююча записка до розрахунку тарифів на послуги водопостачання і проект рішення виконавчого комітету Городоцької міської ради про підняття цих тарифів.

 Та не встигли платники «послуг» ще змістовно вивчити ці проекти документів, не говоримо, щоб обговорити,  як уже в четвер 20 червня 2013 року це питання було включено в порядок денний чергового засідання виконкому міськради. Після доповіді керівників комунальних підприємств це питання було поставлено на голосування. Із присутніх членів виконкому за підняття тарифів голосували: голова виконкому- міський голова Микола Савка, перший заступник міського голови, який курує комунальне господарство- Іван Проць, секретар міської ради Юлія Віткова, члени виконкому Роман Кущак, Анатолій Матківський, Іван Холявко. Проти - депутат мажоритарник від міста Городка, представник ВО «Свобода» Ігор Дуць та Андрій Галушка, який представлений за квотою «Фронту змін». Рішення не набрало відповідної кількості голосів, а тому і не було прийняте, хоча і інтенсивно лобіювалось міським головою Миколою Савкою.
Принагідно хочемо зазначити, що керівники комунальних підприємств Городоцької міської ради це професіонали своєї справи, яким потрібно віддати належне за таку саможертовну працю у таких надважких умовах, коли власник, міська рада, практично кинула їх напризволяще, не фінансуючи свої прямі зобов’язання, а вони  практично із зароблених обертових коштів підприємств,  фінансують капітальні кладення у власність міста.
Ми зупинимось лише на деяких моментах, що ріжуть око у цих нових розрахунках, які так інтенсивно лобіюють міські чиновники у підвищенні тарифів.
Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Та чому тоді у вартість 1м2 загальної площі включено прибирання прибудинкової території, коли такі території, згідно закону, документально відсутні, а на вулиці Авіаційній  багатоквартирні житлові будинки взагалі знаходяться  на  території Угрівської сільської ради, за межами населеного пункту, розпорядником цих земель  яких є Городоцька районна рада.
Адже згідно ч.4 ст. 42 Земельного Кодексу, розміри  та  конфігурація  земельних  ділянок,   на   яких розташовані  багатоквартирні жилі будинки,  а також належні до них будівлі,  споруди  та  прибудинкові  території, визначаються   на підставі відповідної землевпорядної документації.  
Згідно  п.10 ст. 1 ЗУ «Про об’єднання співвласників  багатоквартирного будинку» визначено, що прибудинкова територія - територія навколо  багатоквартирного будинку,  визначена  актом  на  право  власності  чи  користування земельною    ділянкою    і   призначена    для     обслуговування багатоквартирного будинку. А такі відсутні. То чому споживач послуг повинен платити за те що не є передбачено законом. Такі витрати повинен нести міський бюджет та фінансувати комунальні підприємства з казни, до приведення у відповідність до закону прилеглі території, як прибудинкові багатоквартирних будинків .
Чи не дивним виглядає той факт, що ціна за покупну воду на сьогодні сягає 2.36 грн/м3, а новий пропонований тариф сягає суми 8.39 грн/ куб, а тому виконавши просту математичну дію ми констатуємо, що заробіток на одному кубометрі води сягає 350 %. Та чому Городоцьке водоканалізаційне підприємство на сьогодні заборгувало за воду 3.108 млн. гривень та ще майже 400 тисяч гривень по платежах перед кредиторами та по заробітній платі . А відповідь одна. Власник, міська рада не вкладає капітальних вкладень у необхідній кількості в основні засоби. За рахунок обертових коштів підприємства латають дірки в зношених на 90% магістральних трубопроводах, замість їх повної заміни, борються з наслідками крадіжок, замість профінансувати заміну лічильників на вищий клас точності та заміну запірної арматури на напрямках,  самої причини ніхто не вирішує. Тобто, будівництво нових мереж та реконструкція старих, контроль за обліком води, розширення мережі збуту продукції, розробка власних водних свердловин. Городоцькому водоканалу потрібен серйозний інвестор, що керівництво мерії нездатне забезпечити з причини своєї управлінської обмеженості та недалекоглядності.
У попередній каденції V скликання (міський голова Саган І.І.) було розроблено міськрадою усю необхідну документацію, для передачі Городоцького водоканалу у концесію, строкове платне користування, та чомусь сьогоднішній склад міського парламенту не розглядає цієї можливості  оздоровити підприємство, залучивши у нього серйозні капітальні інвестиції, а старається в ручному режимі через некомпетентних керівників муніципалітету, довести  підприємство до банкрутства.
Шановні читачі, "Газета для Вас" старається привернути Вашу увагу до проблеми, яка стала серйозною загрозою для міської господарки, яка зараз супроводжується регулярними відключеннями води, недоотриманням якісних послуг та доведенням основних засобів до повного зношення та неможливості їх відновлення. А втратимо лише ми з вами. Якісна послуга повинна мати відповідну ціну, не заперечуємо, але куди пропадають в комунальній бездні наші гроші, це питання в наступних матеріалах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: