У Львові працює виставка польських дизайнерів

У Львівській національній академії мистецтв відкрили виставку польського дизайну «UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND». Тут представлено найцікавіші проекти останніх років, які репрезентують молоді митці з Польщі. Виставка експонуватиметься до 31 липня.

Українська публіка має нагоду ознайомитись з 16 роботами польських дизайнерів. Серед них: стільці Оскара Зєнти, вироби зі скла та порцеляни Богдана Косака, Каріни Марусіньскої, Моніки Патушиньскої, «надувні» софи «Маляфора» та унікальні килими дуету Чоп/Русін.

Виставка отримала визнання на багатьох престижних фестивалях дизайну та в музеях прикладного мистецтва, зокрема, на Salone del Mobile у Мілані, Designer’s Days i Design Week у Парижі, Inno Design Tech Expo у Гонконгу, в Музеї прикладного мистецтва у Кельні та Музеї дизайну у Гельсінкі.

Більшість дизайнерів та дизайнерських груп, які представляють свої роботи на виставці, відносяться до покоління тридцятирічних. Це, на думку кураторів, найцікавіша група польських мистців. Вони прекрасно освічені та талановиті, займаються не лише проектуванням, а й самостійно виготовляють і рекламують власні вироби. Багато з них уже отримали світове визнання, інші – щойно стоять на порозі кар’єри.

«Обираючи роботи і дизайнерів ми завжди шукаємо найбільш характерні елементи польського дизайну, риси, що вирізняють нас на фоні інших дизайнерів. Готуючи такі виставки завжди задаємо питання: що саме хочемо довести? Те, що поляки проектують, так як усі? Чи те, що їхні проекти відрізняються від інших? Напевно особливим є процес творення і підбір матеріалів. Дизайнери сягають по доступні, недорогі i натуральні матеріали – дерево, ОСП (орієнтовано-стружкову плиту) та МДФ (деревоволокнисту плиту середньої щільності), повсть (нетканий текстиль) або б/в матеріали. Найчастіше вони виконують свої вироби самостійно або з допомогою місцевих ремісників. Більшість робіт – це прототипи, унікальні розробки або короткі серійні випуски», - зазначає Аґнєшка Якобсон-Цєлєцка, куратор виставки і мистецький директор фестивалю Lodz Design.

Довідка

Куратори виставки: Аґнєшка Якобсон-Цєлєцка, Павел Ґробельни (дизайнер і куратор виставок дизайну).

Дизайнери: Аґнєшка Бар, Аґнєшка Чоп, Йоанна Русін, «DBWT» , «Fawory», «Gogo»,Богдан Косак, Мажена Крупа, Каріна Марусіньска, «Malafor», Бартош Муха, Катажина Муха-Вісьнєвска, Аліція Патановска, Моніка Патушиньска, Оскар Зєнта.

Організатори: Iнститут Адама Міцкевича (www.iam.pl; www.culture.pl), Регіональний музей у Стальовій Волі (www.muzeum.stalowawola.pl), Львівська національна академії мистецтв (www.lnam.edu.ua).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: