Центр надання адміністративних послуг інформує про особливості відчуження нерухомості в пам’ятках архітектури

Львів - старовинне місто, багате історією та визначними місцями. В центральній частині міста можна милуватися будинками з величною архітектурою. Значна його територія віднесена до охорони спадщини ЮНЕСКО та історичного ареалу. На даний час у місті є будинки, що належать до пам’яток архітектури місцевого та національного значення. Вони внесені до  Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

«У разі наміру продати, подарувати чи передати в користування приміщення в пам’ятці, необхідно представити нотаріусу висновок про можливість відчуження або передачі пам’ятки їх власниками чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування чи управління», - наголошує Анна Баранюк, консультант відділу «Центр надання адміністративних послуг».

1 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо відчуження нерухомого майна в пам’ятках архітектури. Отже, у разі відчуження, передачі в користування квартири чи нежитлового приміщення, яке знаходиться в пам’ятці культури та архітектури національного значення власнику необхідно отримати висновок щодо можливості його відчуження в центральному органі виконавчої влади,тобто в Міністерстві Культури України.

Значно простіше отримати відповідний висновок для оформлення необхідних документів для об’єктів, які розташовані в пам’ятках архітектури місцевого значення. Такий висновок готують в управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради.

«Протягом 2013 року в Центрі надання адміністративних послуг було зареєстровано понад 300 заяв на одержання висновку щодо можливості відчуження нерухомого майна в пам’ятках архітектури та історії», - каже Ірина Панюца, головний спеціаліст відділу «Центр надання адміністративних послуг».

Для того, щоб отримати такий висновок управління охорони історичного середовища про відчуженні нерухомого майна у будівлях пам’ятках архітектури місцевого значення потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг та подати заяву на ім’я начальника управління охорони історичного середовища. До заяви необхідно долучити такі документи:

1.Копії сторінок паспорта фізичної особи (ст. 1, 2, 11, завірені заявником) – 1 примірник (для фізичних осіб та фізичних осіб – підприємців).

2. Копії статуту підприємства і виписки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (засвідчені заявником) – 1 примірник (для юридичних осіб).

3. Документи, що посвідчують право власності на приміщення (витяг з реєстру прав власності, реєстраційне посвідчення чи свідоцтво   на право власності (копія, завірена заявником).

4. Технічний паспорт приміщення (копія, завірена заявником) – 1 примірник.

Бланк заяви можна отримати на сайті Львівської міської ради в рубриці «Адміністративні послуги» або на інформаційній довідці Центру надання адміністративних послуг (пл. Ринок, 1, вхід з правої сторони ратуші).

Про це повідомила прес-служба ЛМР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: