"Тюрма на Лонцького" запрошує на перегляд документального фільму

У неділю, 7 липня, о 13:00  в приміщенні "Тюрми на Лонцького" відбудеться перегляд і обговорення документальних фільмів про Норильск: «Щоденник минулого. Дорога» Костянтина Поварова та «Гаряче літо Норильська» Михайла Ткачука.

Що таке ГУЛАГ, сьогодні знають всі в цілому світі. Натомість, менше світові відомо про життя в окремих таборах, розташованих по всьому колишньому Радянському Союзу. А це тому, що до середини ХХ століття мало хто повертався звідти живим, бо амністій для приречених – власне, приречених на смерть – не було. Щойно події 50-х років, які мали місце в цих таборах, дещо змінили ситуацію. В травні 1953 року прапори, підняті над виробничою зоною Горстроя, сповістили населення Норильська про страйк політв’язнів Горлагу – «Главного особо режимного лагеря». Доведені до відчаю нелюдськими умовами життя, беззбройні в’язні повстали і ствердили, що людську гідність перемогти неможливо. Одночасно застрайкувало близько 20 тисяч в’язнів, серед яких майже 70% становили українці-вояки УПА і члени ОУН, які очолили цей спалах волі. «Повстання духу», як потім історики назвуть цей страйк, продовжувався 69 днів, майже стільки, скільки тривала Паризька Комуна.

А далі була Воркута, Kенгір, скасування ГУЛАГу, хрущовська «відлига», шістдесятники...

Цю маловідому і героїчну сторінку в історії України розкривають фільми Михайла Ткачука. Численні учасники з України, Грузії, Естонії, Канади, Латвії, Литви, Польщі і Росії згадують те «гаряче літо 1953 року».

У програмі заходу:

  • Перегляд і обговорення документальних фільмів про Норильск «Щоденник минулого. Дорога» — дипломної роботи випускника 6-го курсу Санкт-Петербурзького державного університету кіно і телебачення  Костянтина Поварова (сценарій, режисура, операторська робота, монтаж та комп’ютерна графіка)   і «Гаряче літо Норильська» лауреата Національної премії України ім. Т.Шевченка  режисера Михайла Ткачука  та продюсера Василя Буртняка (Канада). Режисер Михайло Ткачук за створення серіалу «Загадка Норильського повстання» отримав премію ім. В Стуса – 2007р., і Національну премію України ім. Т. Г. Шевченка – 2008 р.
  • Зустріч із учасником Норильського повстання Іваном Губкою – автором спогадів про ГУЛАГ та національно-визвольну боротьбу.
  • Виступ старшого наукового співробітника Інституту українознавства ім. І.Кри’пякевича, к.і.н. Юрія Зайцева про пенітенціарну систему СРСР та мережу Головного управління виправно-трудових таборів (ГУЛАГ).
  • Презентація альбому малярських творів  колишнього в’язня ГУЛАГу Миколи Гетьмана. Колекція картин Миколи Гетьмана зберігається у Джеймстаунському Фонді ( Вашингтон, США). Каталог цієї колекції видано у вигляді повноколірного альбому зусиллями Фонду В. Доннера. У Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» альбом «ГУЛАГ» презентує Українсько-американський благодійний фонд «Сейбр-Світло».

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: