На території Янівського концтабору постане Меморіальний парк "Бесойлем"

Відкритий лист за результатами спільного обговорення актуальних питань збереження єврейської спадщини міста Львова та проектів вшанування місць, які пов’язані з єврейською історією Львова
Про це повідомляє сайт "Хесед-Ар"є"

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Ми, нижчепідписані керівники та представники єврейських організацій м. Львова, за результатами спільного обговорення актуальних питань збереження єврейської спадщини міста Львова та проектів вшанування місць, які пов’язані з єврейською історією Львова, декларуємо нашу спільну позицію, яка полягає в наступному:

1.     Існує нагальна необхідність вшанування пам’яті єврейської громади у м. Львові, яка вимагає конкретних кроків та заходів, що сприятимуть усвідомленню єврейської історії міста.

2.   Одним з таких заходів є ініціатива виконкому Львівської міської ради щодо вшанування трьох місць, які пов’язані з історією єврейської громади м. Львова: місця, де до Другої світової війни були розташовані синагога «Золота Роза», Велика міська синагога та Бейт Гамідраш, частина території історичного єврейського кладовища (в районі вулиці Раппопорта) та частина території колишнього Янівського концтабору.

3.    Це важливий крок, ініційований владою міста Львова для збереження єврейської спадщини та широкого інформування львів’ян і гостей міста про важливу сторінку в історії міста – історію євреїв у Львові. Після трагедії Голокосту та десятиліть мовчання, нищення і байдужості цей крок є надзвичайно важливими для усвідомлення минулого і відповідальності перед майбутнім.

4.    Проведення відкритого анонімного міжнародного конкурсу проектів для трьох місць, які пов’язані з єврейською історією, організованого відповідно до рішення виконкому Львівської міської ради викликало велике зацікавлення серед архітекторів і дизайнерів з цілого світу та актуальність цієї теми; проведення громадських обговорень до і після проведення конкурсу – дотримання процедур та відкритість організаторів, а робота над доопрацюванням обраних проектів-переможців – відповідальність усіх задіяних інституцій та людей перед викликами реалізації проектів у історичному місті, яким є Львів.

5.    Керівники та представники єврейських організацій м. Львова готові і надалі  надавати Львівській міській раді та іншим співорганізаторам і партнерам конкурсу консультації та допомогу щодо доопрацювання та реалізації проектів вшанування трьох місць, які пов’язані з єврейською історією: Меморіал «Площа синагог», Меморіальний парк «Бесойлем – Дім вічності», Меморіал «Янівський концтабір».

6.     Вважаємо, що проекти-переможці в цілому є якісними та загалом відповідають потребам єврейської громади м. Львова.

7.    Зазначаємо, що сучасний стан території проекту «Площа синагог», а саме місця, де до Другої світової війни знаходилися дві синагоги («Золота Роза» і Велика міська синагога) та Бейт Гамідраш, перебувають у занедбаному стані та використовуються у невідповідний спосіб. Окремо звертаємо увагу на необхідність вирішити наявну проблему доступу до руїн синагоги «Золота Роза», що унеможливлений через зведений навколо металевий паркан. Тому вважаємо, що після врахування зауважень, проект «Площа синагог» повинен бути реалізований у максимально швидкі терміни.

8.    Підтримуємо доопрацювання, які внесені у проект «Площа синагог» архітектора Франца Решке та підтверджуємо нашу подальшу участь у обговоренні деталей реалізації цього проекту.

9.    Зазначаємо, що час проведення дослідницьких, археологічних та інших робіт на території площі Арсенальної в межах реалізації проекту «Площа Синагог» необхідно узгодити з графіком проведення фестивалю «Львівклезфест» для гарантування проведення заходів щорічного фестивалю єврейської культури у м. Львові.

10.  Наголошуємо важливість збереження руїн синагоги «Золота Роза» шляхом розробки концепції консервації та її найшвидшої реалізації.

11.  Підтримуємо план заходів, які спрямовані на реалізацію проекту Меморіального парку «Бесойлем – Дім вічності» архітектора Роніт Ломброзо, а саме співпрацю з єврейськими організаціями в Україні та за її межами, залучення експертів та врахування зауважень міжнародного журі, організацію візиту архітектора для обговорення проекту з представниками єврейських організацій м. Львова та громадськістю міста.

12.  До початку реалізації проекту Меморіалу на території колишнього Янівського концтабору необхідно забезпечити тимчасове впорядкування (прибирання, косіння трави, недопущення розваг тощо) на території колишнього Янівського концтабора.

13.   Висловлюємо загальну підтримку реалізації проектів Меморіал «Площа синагог», Меморіалний парк «Бесойлем – Дім вічності», Меморіал «Янівський концтабір» і звертаємось з проханням до благодійних організацій, міжнародних фондів, посольств іноземних держав та окремих меценатів підтримати фінансово реалізацію проектів – переможців міжнародного конкурсу проектів вшанування місць, які пов’язані з єврейською історією у м. Львові.

 

Ада Діанова, директор Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є»

Михайло Шерман, президент Міжнародного центру «Голокост» імені доктора А. Шварца

Рабин Сіва Файнерман, рабин громад прогресивного юдаїзму у Західній Україні

Борис Дорфман, член редакційної ради львівської общинної єврейської газети "Шофар", засновник ульпана з вивчення івриту у м. Львові

Григорій Пікман, керівник Львівської обласної благодійної організації Бней Бріт «Леополіс»

Олександр Назар, голова Львівського товариства єврейської культури імені Шолом-Алейхема

Борис Паїн, голова правління громади прогресивного юдаїзму «Тейва»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: