7 липня в Україні відзначають День працівника природно-заповідної справи

Четвертий рік поспіль 7 липня  в Україні відзначається професійне свято – День працівника природно-заповідної справи. Розвиток заповідної справи визнано одним із найважливіших пріоритетів довгострокової державної політики.

Львівщина не стоїть осторонь цього процесу. Метод територіальної охорони природи – розвиток природно-заповідної справи є одним з провідних напрямів екологічної стратегії області. У результаті реалізації державної політики у галузі розвитку заповідної справи площа природно-заповідного фонду Львівської області з 1994 року збільшилася удвічі.

Про це повідомила прес-служба ОДА

Практика свідчить, що заповідання, як метод територіальної охорони природи, на сьогодні залишається головною гарантією збереження генофонду живої природи, унікальних природних екосистем, ландшафтів і є складовою системи забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля. Заповідні об’єкти слугують природною базою для екологічного моніторингу за природними і антропогенними змінами у довкіллі, а також місцем екологічної освіти.

На території Львівської області функціонує 347 об’єктів природно-заповідного фонду, з яких 10 є природоохоронними установами зі спеціальними адміністраціями, а саме: природний заповідник «Розточчя», національний природний парк «Сколівські Бескиди», Яворівський національний природний парк,  національний природний парк «Півічне Поділля», ботанічний сад Львівського національного університету ім. І.Франка, ботанічний сад Національного лісотехнічного університету України, регіональні ландшафтні парки «Знесіння»,  «Равське Розточчя»,  «Верхньодністровські Бескиди», «Надсянський».

Найбільшу площу в структурі природно-заповідного фонду області займають національні природні парки: Сколівські Бескиди та Яворівський і новостворений «Північне Поділля» – загальна площа 58,3 тис. га га, або 39 % загальної площі територій та об’єктів ПЗФ; регіональні ландшафтні парки – 47379,0 га (35,74 % площі ПЗФ) та заказники – 30429,3 га (22,95 % площі ПЗФ).

Щодо кількості заповідних об’єктів у різних категоріях заповідання, то найбільше на території області розташовано пам’яток природи (182 об’єкти), парків-пам’яток садово-паркового мистецтва (60 об’єктів) та заповідних урочищ (48 об’єктів). В цих установах налічується більше 300 працівників, які щодня сприяють збереженню природних цінностей та культурної спадщини рідного краю, розповсюджують екологічні знання, тим самим виховуючи почуття відповідальності кожної людини за свою діяльність перед нащадками.

Координаційну роботу, що стосується діяльності та функціонування територій та об’єктів природно-заповідного фонду здійснює департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Зокрема, за підтримки департаменту здійснюється фінансування природоохоронних заходів з державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища.

Пам’ятаймо, що використовуючи природні ресурси і дбаючи про їх відновлення, треба думати не лише про задоволення власних потреб, але й потреб наступних поколінь. В цьому полягає історична мудрість народу, який дбає про майбутнє. Надійне збереження довкілля буде забезпечене тоді, коли за справу охорони природи вболіватиме широка, екологічно свідома і відповідальна громадськість.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: