Випробування владою і грішми проходять дуже мало людей, - Кужель

Депутат від фракції "Батьківщина" у парламенті Олексадра Кужель вважає, що ні мирна передача влади, ні революція в Україні неможливі. Політик переконує, що уряд і парламент потрібно розпустити, обрати тимчасовий уряд і готуватися до нових виборів. Каже, можливий склад тимчасового уряду уже придумала. Про це вона сказала в інтерв'ю Gazeta.ua.

Ви координуєте рух "Громадянський опір". Єдина зміна влади зараз - силова? Чи це нав'язана і перебільшена риторика, скажімо, "Свободи"?

- Ця влада ніколи нічого мирним шляхом не віддасть. Це невелика групка людей, яких усі звикли називати "сім'я". Якщо президент довіряє тільки своєму оточенню, то повинен зрозуміти, що воно його здасть. В історії при різних диктатурах здавали і не таких, коли розуміли, що їх може розірвати натовп.

Як жінка ніколи в житті нікого не закличу виходити, стріляти, рвати і підпалювати. У мене в голові уже цілком сформований план мирного перезавантаження країни. Вивести людей на вулиці можна тільки грошима. Я їх не маю. І ніколи не змогли б спертися на тих, хто вийшов за гроші. Мені не потрібно, щоб когось приводили до влади. Досить помилки помаранчевої революції. Треба мати право демократичного вибору. Нас його позбавили. Хтось на свої гроші завжди дасть більше. Поки люди не захочуть вийти і сказати: "Хлопці, все, досить. Ми не довіряємо Президенту, ми не довіряємо уряду і парламенту", нічого не буде. Вимагаємо: президента у відставку, призначити новий уряд. А Верховній Раді дати завдання до розпуску ухвалити закон про вибори по європейській моделі з відкритими списками без мажоритарників. Уже немає таких мажоритарників, які були у старому скликанні. І друге: проголосувати за парламентську республіку.

Я не хочу ніякого Президента, який матиме такі повноваження, які має Янукович. Я віруюча людина, і знаю, що випробування владою і грішми проходять дуже мало людей. Тимчасовий перехідний уряд протягом трьох-чотирьох місяців повинен забезпечувати життєдіяльність держави. Причому до цього уряду повинні увійти люди, які не мають корупційного хвоста. Для того, щоб його здійснити, у мене є навіть список тимчасового уряду. Я сиджу і пишу. Тому що більше нікому. Багато хто з них зі мною радяться я виходжу з того. За кого я б поручилася. Дуже важко знайти людину з досвідом, мозгами і порядністю.

Це секретний список?

- Для вас поки що так. Це моя робота внутрішня, домашнє завдання. Ми з Яценюком плануємо у вересні показати нову якість опозиції. Всі кажуть: "А для чого ми вийдемо? Кого приведемо? Прийдуть ті самі". А нікого, хлопці, вести не треба. Забезпечте демократичні вибори. І кого оберете, той і буде. Ми не маємо економічного запасу — ні фінансового, ні соціального. І часу в запасі до 2015 року також не маємо. Ми пройшли точку неповернення. Це як квітку вчасно не полити.

Депутати з президентом взаємодіють? Чи дипломатії ніякої?

- Я дуже рада, що Яценюк пішов на переговори до Януковича. Подобається нам, чи ні, а це інститут президента. З ним треба намагатися домовитись. І запитувати його, чи він тямить, що робиться в країні. Це ж не те що: віддайте мені відшкодування ПДВ. Янукович дуже маніпулює владою, щоб злилися не на нього, створює ілюзію, що Рада — це крубок зла. Ні фіга. Зараз Верховна Рада — нуль. От коли ми були депутатами другого скликання, третього, то це був такий орган, куди раз на два тижні Кучма справно ходив звітувати. Кучма постійно зустрічався з опозицією, і Юля, яка весь час билася з Кучмою до крові, ходила на ці зустрічі. Тому що не можна було не розмовляти. Зараз же ні. Зворотнього зв'язку майже немає.

Чим ще нинішній парламент відрізняється від парламенту нашого другого скликання, коли всі були мажоритарниками?

- Була інша культура законодавчої роботи. Я підготувала законопроект і знала точно: якщо він провалиться, буду винна я. Значить не пролобіювала. А повинна була в кожну фракцію прийти, запитувати, відповідати. Раніше приходила до підприємців: "Хлопці, я проводжу той закон, що ви просили. Якщо хочете, допоможіть пролобіювати". Вони приходили і голосували. Я раніше не знала, що стане модно збирати голоси за гроші. Це зараз усіх розбестили. Коли мене Бродський назвав лоббістом-підприємцем, я стала пишатися. Так, я лобістка. Мене завжди називали "мамою підприємців".
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics/_kuzhel-mi-projshli-tochku-nepovernennya-krajinu-treba-perezavantazhiti/505453">Gazeta.ua</a>

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: