Люблін є одним із лідерів сфери поводження з відходами у Польщі, - еколог

У Любліні відбулась конференція «Електронне сміття в місті», організована у рамках проекту «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Любліна». Під час конференції делегація зі Львова та інших західноукраїнських міст ознайомились із здобутками польського міста-побратима у сфері поводження з небезпечними відходами.

Про це повідомила прес-служба ЛМР

«Проблема поводження з відходами є надзвичайно актуальною проблемою сьогодення, і недаремно її називають викликом суспільству. Побудова якісної системи управління відходами електричного та електронного устаткування є відносно новим напрямком в тій сфері та потребує ще вивчення доопрацювання, вироблення добрих практик. Люблін є одним із лідерів у цій сфері в Польщі. Понад два роки тому виникла ідея реалізації проекту «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові», і я радий, що ми маємо нагоду поділитись нашими напрацюваннями та перейняти досвід Любліна у цій сфері, виробити спільну стратегію розвитку на рівні муніципалітетів», - зазначив Олег Гладчук, координатор проекту, представник ГО «Екологічні ініціативи».

Під час перебування у польському місті учасники конференції ознайомились із польським досвідом поводження із відходами, законодавчою базою, яка регулює відносини у цій системі та відвідали завод із сортування та переробки відходів  електричного та електронного устаткування.

Нагадаємо, проект «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Любліна» реалізовуватиметься в рамках програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки. Європейський союз виділив на проект 1,2 млн євро.

Термін реалізації проекту – 2 роки. Відтак, цього року у місті створюватимуть систему збору відходів, тобто встановлюватимуть пункти прийому батарейок та закуплять транспорт із спеціальним обладнанням для транспортування відходів. Наступного року планують закупити установку для знешкодження та вилучення ртуті.

«За найскромнішими підрахунками, на сміттєзвалище кожного року потрапляє від 5 до 15 кг ртуті. У нас немає підприємств, які утилізують лампочки і батарейки, тому це є надзвичайна шкода як для довкілля, так і для здоров’я людей.

У Любліні це питання вже вирішується протягом 15-20 років. У них муніципалітет організовує систему збору, промоції, а далі передає спеціалізованим підприємствам, які це утилізують. Поки що ми будемо збирати батарейки, і матимемо надію, що запрацює підприємство, яке буде їх утилізувати.

Для утилізації ламп ми знайшли дуже сучасну установку, яка абсолютно екологічно безпечна. Туди завантажують лампи, установка подрібнює скло, відокремлює патрони, які можна буде здавати на брухт, а ртуть хімічно зв’язується, і у спеціальних ємностях її можна буде здавати на повторну переробку або утилізацію. Вартість цієї установки складає 700 тис євро, але це єдина установка в Україні такого типу і такої безпечності. Якщо нам вдасться реалізувати цей проект, ми будемо обслуговувати не лише Львів, але й Західний регіон», - повідомила Оксана Війтик, координатор проекту, головний спеціаліст відділу екології та благоустрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: