Шемчука звинуватили у непрозорості кадрових призначень

Львів – Керівників культурних установ, які є у власності облради, призначає обласна адміністрація, а погоджують не депутати, а управлінням майном представницького органу влади, вочевидь, прирівнюючи директора музею до завгоспа. У Львові громадські діячі і єпископи чотирьох церков звернулись до голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука через непрозору кадрову політику.

Нового директора музею історії релігії, чиновника Львівської обласної адміністрації Ореста Малиця призначив місяць тому департамент з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей обладміністрації. Ніякого конкурсу не було оголошено, а це й не передбачено розпорядженням голови обласної адміністрації і положенням облради, а тому ніхто більше не міг поборотись за цю посаду і запропонувати своє бачення розвитку музею. До слова, єдиного в Україні такого рівня, заснованого Львівською облрадою, підпорядкованого  департаменту культури.

Керівник департаменту Наталія Гамкало пояснила Радіо Свобода, що жодних порушень у призначенні директора музею немає.

«Призначення директора музею історії релігії відбулось без порушень, згідно з законодавством, за погодженням з Львівською облради, яка є власником установи, є розпорядження голови Львівської обласної адміністрації. Призначили людину професійну», – наголосила  Наталія Гамкало.
У Мінкультури підтвердили Радіо Свобода, що лише обласна адміністрація самостійно призначає директора музею, а міністерство жодним чином не втручається у кадрову політику. Відтак, ніякого порушення законодавства з боку обласної адміністрації немає. Хоча у Мінкультурі вважають, що було б правильно спершу оголосити конкурс, оскільки музей історії релігії унікальний. Але конкурс, згідно тих положень, якими послуговується обласна адміністрація, не обов’язковий.

Депутати нічого не знають   

Призначили директора музею у департаменті культури з подачі заступника голови Львівської обласної адміністрації, а погодили з управлінням майном Львівської облради. Депутатська комісія з питань культури нічого про це не знає, заявив її голова Роман Ковальчук.

Виглядає так, що культурні установи облрада прирівняла до господарських, схваливши відповідне положення у 2006 році, і саме управління майном погоджує керівників закладів, які у власності ради.

Депутат облради від фракції «Удар» Оксана Юринець зробила депутатський запит на ім’я голови Львівської обласної адміністрації Віктора Шемчука з вимогою пояснити, у якому правовому полі призначили директора музею.

«Якщо належить установа обласній раді, то сесія облради має затверджувати, а також має бути оголошений конкурс, якщо говоримо про прозорість», – каже депутат.

Однак саме депутатам потрібно відмінити власне положення про погодження керівників культурних установ, які у власності облради.

Громадськість проти кулуарних призначень

Директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк, один з ініціаторів звернення до голови обласної адміністрації з вимогою змінити рішення про призначення директора музею, каже, що громадськість має власну думку і хоче запропонувати на розгляд конкурсу ще одну людину.

«Мусить бути оголошений конкурс, щоб не чиновник обирав, а представники громадськості. Цього не було. Сам процес призначення був кулуарний. Громадськості потрібно до цього поставитись суворо і тому звернемось до керівника області. Адже будь який чиновник призначається через конкурс, а тут якесь середовище захотіло свою особу, і це не допустимо. У нас останнім часом непрофесіоналів призначають у музеї», – каже Степан Павлюк.

Єпископи Української греко-католицької церкви, Української православної церкви Київського і Московського патріархатів, Україенської автокефальної православної церкви звернулись до очільника області Шемчука з проханням відкликати новопризначеного директора і оголосили відкритий конкурс на посаду керівника музею історії релігії.

Водночас колектив музею готує своє звернення на підтримку призначеного директора.

Однією з причин такого несподіваного призначення, без обговорення у широких колах культурних діячів, депутат облради Олесь Старовойт вбачає гроші. Адже у бюджеті передбачено майже два з половиною мільйони гривень на придбання котла для музею.

«Тут мова йде швидше про кошти, які треба освоїти, і швидше шукали людину, яка б ці кошти швидко освоїла», – висловив припущення депутат.

Це не перший скандал у музейному середовищі. Міністерство культури, без жодного конкурсу, не запитавши громадськість Львова, призначило директором галереї мистецтв доньку покійного Бориса Возницького. Хоча львів’яни мали інших претендентів на цю посаду.

Галина Терещук, "Радіо Свобода"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: