Львівщина відзначила 69-ту річницю створення УГВР. Фото

14 липня за сприяння Львівської обласної ради у селі Сприня Самбірського району на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» ім. Президента УГВР Кирила Осьмака відбулися урочистості з нагоди 69-річчя від дня створення Українського Головної Визвольної Ради.

Святкування розпочалися з урочистої ходи та покладання квітів до пам’ятника засновникам УГВР. Від Львівської обласної ради у покладанні квітів взяли участь депутати Леонід Завійський, Ігор Ярема, Олександр Ганущин та Богдан Дубневич. Потім відбулася поминальна панахида за полеглими борцями за волю України.

Після Богослужень відбувся святковий концерт і виступи депутатів, представників ветеранських організацій та місцевої виконавчої влади, науковців.

Від Львівської обласної ради зі словами вітання до учасників урочистостей від імені голови облради Петра Колодія та депутатського корпусу виступив депутат Руслан Помірчий, повідомила прес-служба облради.

«Під знамена кроваво-чорні,

Здобувати не нагороди,

Це – початок державотворення,

Це – прозріння мого народу...», – такими віршованими рядками депутат Руслан Помірчий наголосив на сутності події, яка відбулася тут, неподалік села Сприня, 69 років тому.  Він також закликав бути готовими у будь-яку мить стати на захист нашої держави.

У програмі концерту з нагоди утворення УГВРГВР прозвучали патріотичні пісні у виконанні хорів ветеранських організацій, актори-аматори показали прем’єру літературно-драматичної композиції «Прийди і поклонись Кирилу Осьмакові» за поемою Дмитра Павличка «Кирило Осьмак».

Також під час урочистостей склали присягу новаки пластового юнацтва.

 

Урочистості з нагоди утворення УГВР 1 Урочистості з нагоди утворення УГВР Урочистості УГВР

 

         Довідка.

Українська Головна Визвольна Рада (УГВР) – орган політичного керівництва українським визвольним рухом, який оголосив себе Верховним органом українського народу в його революційно-визвольній боротьбі, утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА й ОУН (б). Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН, хоч остання залишалася організаційною й ідеологічною базою УГВР. Установчі збори УГВР відбулися 11-15 липня 1944 року поблизу села Сприня на Самбірщині під охороною відділів УПА. У зборах взяло участь 20 осіб, інші 5 погодилися прийняти мандати, але не могли прибути. Між засновниками більшість не належала до ОУН: десятеро із них походили з північно-західних земель  України та Наддніпрянщини. В Україні згодом кооптовано 4 члени (до 1950 року).

На зборах, якими керував Ростислав Волошин, схвалено тимчасовий устрій, платформу та універсал УГВР до українського народу. УГВР ухвалила демократичні засади державно-політичного життя і соціально-економічну програму майбутнього устрою України. Обрано президію УГВР: президент УГВР – Кирило Осьмак з Києва (помер у Володимирській тюрмі), віце-президенти – Василь Мудрий, отець. Іван Гриньох та Іван Вовчук. Члени президії – Зенон Пеленський, Мирослав Прокоп, Дарія Ребет. Секретар внутрішніх справ – Ростислав Волошин, секретар закордонних справ – Микола Лебедь, Генеральний суддя – Ярослав Біленький, бюро інформації – Йосип Позичанюк. Голова генерального секретаріату, секретар військових справ – Головний командир УПА Роман Шухевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: