«Люди, яким не виходить субсидія, взимку при одноставковому тарифі будуть платити у 2,5 рази більше», - тепловики

На ЛМКП «Львівтеплоенерго» відбулась велика зустріч трудових колективів, керівництва теплових підприємств міста, профспілок з владою Львова. На зустрічі зібралось понад 120 працівників ЛМКП «Львівтеплоенерго» та майже 30 працівників ЛКП «Залізничнетеплоенерго». Були також представники депутатського корпусу, міський голова Львова, керівники профспілкових організацій. Під час зустрічі обговорили питання двоставкового тарифу. Як зазначають спеціалісти ЛМКП «Львівтеплоенерго», при одноставковому тарифі взимку будуть платити більше.

«Комусь цікаво створити не армагедон, а якийсь хаос. А потім залишити підприємство у переддень опалювального сезону біля розбитого корита», - розповів працівник ЛМКП «Львівтеплоенерго».

«Я подивився в Інтернеті довідку Держкомстату. Там написано, що у місті Львові у січні отримало субсидії 14500 осіб. Це не є так багато. Виходить, що ці люди будуть мати субсидії, а ті люди, яким не виходить субсидія, взимку при одноставковому тарифі будуть платити у 2,5 рази більше. Влітку вони платити не будуть нічого, а взимку – набагато більше», - розповів інший працівник ЛМКП «Львівтеплоенерго».

«Приклад розрахунку 3-кімантної квартири з площею 60 кв м. Принцип нарахування не змінюється. Якщо людина сплачувала 2392 грн при двоставковому тарифі, при одноставковому тарифі сума за рік не зміниться.

При скасуванні двоставкового тарифу, вступав би в дію одноставковий тариф 2005 року. Ціни, закладені у тариф 2005 року, і ціни зараз – є суттєва різниця. Економічна доцільність двоставкового тарифу очевидна», - розповів Василь Пальчикевич, економіст планово-економічного відділу ЛМКП «Львівтеплоенерго».

 

Довідка

 

Що таке «двоставковий тариф»?

Принцип двоставкового тарифу простий: сума, яку мешканці мали б сплатити в опалювальний сезон за тепло, розбивається на увесь рік, аби полегшити навантаження на сімейні бюджети. Двоставковий тариф на тепло складається з двох частин: «умовно-постійні» (абонентська плата) та «умовно-змінні витрати» (плата за фактично спожиту теплову енергію).

Абонплату, «умовно-постійні витрати» мешканці сплачують впродовж року.

Зараз вона складає 1,301 грн/м2 загальної опалювальної площі квартири. Абонплата не є платою наперед. Це не авансовий платіж, а витрати підприємства. Тому і сплачувати їх потрібно протягом 12 місяців.

Кошти, отримані у вигляді абонентської плати від населення, спрямовуються на потреби підприємства. Зокрема, на придбання матеріалів (труб, засувок, компенсаторів), сплату різноманітних податків і зборів, виплату заробітної плати і відрахувань по заробітній платі.

Абонплата є не додатковою платою. Це - просто розщеплення тарифу на 12 місяців. У підсумку, загальна сума, яку витрачає мешканець на послуги з теплопостачання за рік, є такою ж , як і при одноставковому тарифі за 6 місяців.

 

Законність двоставкового тарифу

У жовтні 2006 року Кабінет Міністрів України зобов'язав усі теплопостачальні підприємства застосовувати у роботі двоставкові тарифи.

Кабінет міністрів 26 квітня 2007 року своїм розпорядженням № 229 зобов’язав Міністерство з питань ЖКГ разом з місцевими органами виконавчої влади вжити заходів з впровадження двоставкових тарифів.

15 грудня 2008 року відбулася нарада КМУ, на якій прем’єр-міністр дала доручення утворити робочу групу для підготовки пропозицій щодо широкого запровадження двоставкового тарифу.

 

Географія використання

Двоставкові тарифи широко застосовуються в Європейських країнах, в Україні його впровадили 16 обласних центрів.

Двоставковий тариф діє у близько 70% міст України. Так, по двоставковому тарифу розраховуються за теплопостачання у містах Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Харків, Чернівці, Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Севастополь, Хмельницький, Черкаси, Суми, Луганськ, Миколаїв, Одеса.

У Данії такий тариф діє з 1980 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: