ОПОРА проаналізувала ефективність депутатів-мажоритарників Львівщини

Сьогодні Громадянська мережа ОПОРА презентувала результати дослідження щодо ефективності народних депутатів-мажоритарників від Львівської області за перше півріччя їхньої діяльності у Верховній раді України. Загалом аналітики мережі оцінили діяльність депутатів у контексті  підготованих ними законопроектів та їх відповідності задекларованим обіцянкам, викладеним у передвиборчих програмах; кількості поданих депутатських запитів; відвідуваності пленарних засідань та засідань комітетів.

За словами Олександра Неберикута, за півроку роботи Верховної Ради депутати-мажоритарники Львівщини долучилися до підготовки 152 проекти нормативно-правових актів (з яких 89 законопроектів і 63 проекти постанов). Таким чином вони стали співрозробниками близько 5% усіх законодавчих ініціатив, які були зареєстровані у парламенті за цей час.

Однак, лише невелика частина документів встигла потрапити до порядку денного і була розглянута та підтримана на пленарних засіданнях парламенту. Так, з усіх законотворчих ініціатив, співавторами яких стали львівські мажоритарники, набули чинності всього 6 документів. Тому, формальний коефіцієнт корисної дії законотворчої роботи львівських депутатів мажоритарників склав лише 4%.

Варто відмітити, що більшість законотворчої роботи мажоритарників Львівщини є несистемною та демонструє ситуативний і вузький підхід до врегулювання порушених нардепами суспільних проблем. Значна частина підготовлених нормативних актів є проектами постанов про відзначення свят та пам’ятних дат. Звертає на себе увагу і той факт, що серед усіх законопроектів, до яких доклалася рука львівських мажоритарників налічується лише 34 їхніх власних законодавчих ініціатив, тобто тих, які були зареєстровані ними самостійно. Це складає 22,5% від усіх підготовлених депутатами обраними в одномандатних округах Львівщини. Так, троє депутатів (Степан Курпіль, Андрій Тягнибок і Михайло Хміль) не ініціювали жодного законопроекту самостійно.

Одним з показників згуртованості депутатів обраних в різних мажоритарних округах Львівщини є їх спільна робота над підготовкою проектів нормативно-правових актів. Загалом за цих півроку в парламенті було зареєстровано 21 документ, над розробкою кожного з яких працювали два або більше львівських мажоритарників. Найбільше згуртував народних обранців Львівщини Проект Постанови про відзначення 95-річчя з дня проголошення Західно-Української Народної Республіки (№ 2884). Свої підписи під документом поставили семеро львівських депутатів мажоритарників.

Найзговірливішими в колі львівських мажоритарників виявилися Василь Пазиняк та Михайло Хміль, які стали співавторами 11 законопроектів з 21 спільно напрацьованого нардепами Львівщини. Тоді як Ірина Сех лише одного разу виступила в якості співавтора законопроекту зі своїми колегами з Львівщини, точніше, зі своїм однопартійцем Юрієм Михальчишиним.

Як зазначають аналітики, абсолютно усі депутати мажоритарники Львівщини за перших півроку роботи в парламенті практично не працювали над виконанням саме власних передвиборних обіцянок, хоча і були активними в законотворчій роботі загалом. Можна зрозуміти, що більшість обіцянок, які стосуються вирішення конкретних, але складних господарських, соціальних, інфраструктурних проблем округів (як, наприклад, будівництво чи ремонт місцевих об’єктів)  не можуть бути виконанні в таких короткий термін. Проте, обіцянки, які стосуються законотворчої роботи – тобто напрацювання конкретних проектів законів – за ці півроку цілком могли бути виконані нардепами, які разом спромоглися спродукувати 152 документи. Тому, оперативна підготовка і реєстрація в парламенті обіцяних виборцям законопроектів мала би бути першим кроком  кожного депутата. Власне цей крок львівськими депутатами-мажоритарниками зроблений не був.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: