За підсумками зустрічі в мерії по тарифу за тепло пропонують створити робочу групу

У Львівській міській раді в чергове обговорили питання тарифу за теплопостачання. У малій сесійній залі зустрілись представники депутатського корпусу, міський голова Львова, експерти та мешканці міста, а також працівники двох теплових підприємств – ЛМКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Залізничнетеплоенерго». Після дискусії, яка тривала більше 2 годин, міський голова Львова запропонував створити робочу групу з залученням фахівців, яка б вивчила питання вартості послуг з теплопостачання при запровадженні у новому опалювальному сезоні одноставкового тарифу.

«Коли минулого разу дискусія відбувалась на підприємстві, була пропозиція, аби краще зрозуміти питання, запросити сьогодні представників трудового колективу.

Сьогодні прийшли фахівці, економісти, юристи, які мають чітке розуміння тарифної політики. Коли подаються тарифи і аналізуються, подається розрахунок одноставкового та двоставкового тарифів, - ціни дорівнюють одна одній. Підприємство має досвід життя при одноставковому тарифі до 2006 року, і львів’яни мають цей досвід життя – надзвичайно складний. Підприємство має досвід життя у 2007-2013 роках, коли аварійність зменшилась у рази, коли є стабільне теплопостачання, в нас нема форс-мажорів, які були раніше. Ми усі – громада міста Львова. Ніхто нікому не має права зробити гірше.

У четвер сесія міської ради, де буде розглядатись питання щодо скасування у Львові існуючого тарифу на тепло. Працівники підприємства стурбовані, бо вони теж львів’яни. Вони мають хвилювання, що можуть розпочатись складні процеси.

Сьогодні у містах Європи є такий тариф, як у 80% міст України. Колектив хоче зрозуміти аргументацію, побачити розрахунки. Якщо є колектив, який переконує у економічній доцільності одноставкового тарифу – це треба показати. Я також хочу побачити ці розрахунки. Мені також ніхто не показав. Я дякую громадськості, я завжди дослухаюсь до думки громадськості.

Якщо хтось хоче запропонувати альтернативу, ми готові цю альтернативу послухати, але аргументовано. Кожна дія має бути послідовною. Я хочу спрогнозувати, а що буде далі. Тоді даються розрахунки на новий тариф. Який буде новий тариф? Це буде економічно обґрунтований тариф з точки зору сьогоднішнього дня. У жовтні мешканці Львова отримають рахунки на 30% більше, ніж є. Бо сьогоднішній тариф діє з січня 2012 року, за той час збільшилась мінімальна заробітна платня, електроенергія, газ.

Треба, аби економісти порахували одноставковий тариф і подали ці розрахунки у відповідну інспекцію. Якщо інспекція їх затвердить, ми скажемо, чи такий тариф нам підходить. Якщо він буде більшим, для чого такий тариф? При одноставковому тарифі субвенцій буде менше.

Як міський голова Львова, я буду робити все можливе, щоб тарифи не піднімали. Для мене це принципове питання.

Хочу, щоб ми прийняли спільне рішення. Якщо депутати готові на створення робочої групи з фахівцями міністерства, з працівниками теплового господарства, можемо створити таку робочу групу. Попрошу завтра подати пропозиції від депутатів по створенню робочої групи. Я також попрошу, аби в робочу групу увійшли фахівці, які займаються тарифною політикою. Звичайно, що було б правильно, поки ця робоча група не закінчить свою роботу, щоб ми на сесії не голосували тих чи інших рішень, які можуть поставити під сумнів нормальне функціонування теплопостачання міста та підготовку Львова до нового опалювального сезону. Це моя пропозиція. Я звертають з проханням взяти тайм-аут і не приймати жодних рішень. Експериментувати над підприємствами, які забезпечують життєдіяльність міста, не можна. Має бути здоровий глузд», - зазначив під час зустрічі міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, завдяки двоставковому тарифу у Львові протягом останніх років щорічно здійснюється заміна майже 20 км теплових мереж. На 86% за останні 4 роки завдяки дії двоставкового тарифу зменшилась кількість поривів, на 55% – збільшилась кількість ремонтів. Двоставковий тариф дає змогу мешканцям розраховуватись за послуги з теплопостачання поступово, сплачуючи певну суму протягом року, а не одразу тільки у зимовий період.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: