В. Зуб: «У Львові нема збільшення кількості захворілих на туберкульоз»

У Львові нема збільшення кількості захворілих на туберкульоз. Показники ново виявлених захворілих є на рівні минулого року. Про це під час прес-конференції повідомив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«В нас нема збільшення кількості захворілих на туберкульоз. Цього року хворих на туберкульоз зареєстровано 193 нових випадки (212 - минулого року). З них 173 – це туберкульоз легень (176 – минулого року). Тобто, захворюваність не збільшується і, порівняно з ситуацією в Україні, не є високою. Але тим не менше це є привід працювати далі.Але ця хвороба є підступною, тому слід стежити за своїм здоров’ям, щоб запобігти хворобі, щоб не було потреби в тривалому і дороговартісному лікуванні», - наголосив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«Для діагностики туберкульозу проводять рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, аналіз мокротиння, а дітям пробу Манту. Відвідайте свою поліклініку, пройдіть нескладні обстеження, врятуйтеся від лиха», - закликає головний позаштатний спеціаліст управління  охорони здоров’я із фтизіатрії Роман Вереснюк.

 

Інформаційна довідка

Туберкульоз

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (паличка Коха). Унікальність цього збудника у тому, що він є стійким до навколишнього середовища. Паличка Коха тривалий час зберігається у навколишньому середовищі: у пилу, грунті, снігу, льоді. Відомі випадки, коли у єгипетських муміях, в яких були ознаки туберкульозу кісток, виділяли живу паличку Коха.

Зараження туберкульозом відбувається при вдиханні повітря в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де перебуває або перебувала хвора на відкриту форму туберкульозом людина, у громадському транспорті, в магазині, кінотеатрах, та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей. Збудник легко потрапляє в організм людини, проте, частіше не викликає захворювання, а вступає в «мирні» відносини з імунною системою організму. Лише у 10% осіб, які інфікувалися паличкою Коха, розвивається захворювання.

Хто ці люди? Це насамперед особи з ослабленою імунною системою на фоні ВІЛ-інфекції, хворі цукровим діабетом, пацієнти які повинні приймати препарати, що пригнічують імунну систему (лікування онкологічних, ревматичних захворювань). Крім зазначених категорій осіб на туберкульоз, ймовірно, можуть захворіти особи, в яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні (у тому числі виснажливих гіпокалорійних дієтах), зловживанні алкоголем, тютюном тощо.

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. Коли ступінь ураження організму набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається: кашель, що триває понад 2-3 тижні; рясне потовиділення вночі; слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищення температури до 37 і більше градусів без видимої причини, що триває понад тиждень.

При наявності хоча б декількох з перерахованих симптомів пацієнт повинен звернутись до сімейного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

Якщо у людини туберкульоз виявили при профілактичному рентгенологічному обстеженні і в пацієнта немає ознак захворювання, це не означає, що він не хворий. Цій людині пощастило, що захворювання виявили на ранній стадії, коли ураження легень є невеликим і не впливає на загальний стан організму. Якщо б не профілактичне обстеження захворювання продовжувало б розвиватись, уражало більшу ділянку легень, що незабаром проявилось би  кашлем та іншими симптомами.

Правильно поставлений діагноз - це запорука успішного одужання і попередження непотрібних помилок. Допоможіть лікарю в короткі терміни провести потрібні дослідження для того, щоб бути впевненому у діагнозі. Туберкульоз – виліковний.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: