На вулиці Личаківській, 5 відновлюють внутрішнє подвір’я. Фото

Львівська міська рада спільно з проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» та мешканцями будинку № 5 на вулиці Личаківській проводять роботи по переоблаштуванню внутрішнього подвір'я.

Так, у рамках такої співпраці тривають ремонтні та реставраційні роботи на вул. Личаківській, 5. Тут замінили інженерні мережі, зараз виконують роботи з благоустрою внутрішнього дворика, реставрують одну браму, згодом  - ще одну.

Зокрема, уже завершені усі роботи з заміни інженерних мереж, замінено каналізаційний колектор. За ці роботи Галицька районна адміністрація заплатила 80,6 тис. грн. Зараз у дворику мостять плитку, яка раніше була на пл.Ринок.

Хоча простір подвір’їв часто є невеликим, більшість із них мають великий потенціал, і простими заходами їх можна перетворити на зелені оази, ігровий простір чи місця для зустрічі сусідів.

Переоблаштуванню внутрішнього подвір'я на вул.Личаківській, 5 передував тривалий підготовчий та планувальний процес. Рік тому за ініціативи мешканців будинку та разом з ними була проведена робота з визначення важливих вимог щодо майбутніх функцій подвір'я. Ці вимоги лягли в основу проекту переоблаштування двору. Розроблення проекту та вибір фірми-виконавця відбувався за активної участі мешканців будинку, оскільки вони найкраще знають проблемні місця у подвір'ї та можуть оцінити запропоновані рішення.

Після закінчення робіт подвір'я, яке функціонувало лише як місце для стоянки автомобілів та для доступу до квартир, стане затишним місцем для проведення вільного часу мешканців, ігровим майданчиком для дітей та сприятиме налагодженню гарних сусідських відносин у будинку.

«Повністю буде змінено покриття, буде дитяча частина. Будуть нові насадження, лавочки. Фактично, це подвір’я буде мати нормальне обличчя. І, що приємно, що це є спільна справа – це є кошти GIZ, мешканців і міської ради. Зробимо прохід, поміняємо поштові скриньки, мережі передивимося. Було б добре, якби так само виникало бажання у мешканців інших дворів доводити їх до пуття. Адже люди тут живуть, діти тут виховуються.  Тут провели опитування, спитали мешканців, що вони хочуть: чи щоб був паркінг для машин, чи дитяча зона? Всі одностайно мешканці проголосували, що має бути зона для людей, для дітей. І це є дуже добрий приклад, який треба наслідувати і ми будемо продовжувати це робити», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

У співпраці з GIZ та мешканцями, місто цього року буде робити ще два дворики.

«В розробку проекту вкладена ідея мешканців. Це перший двір, який ми реставруємо спільно, на черзі є і інші два подвір’я. Німецьке товариство міжнародного співробітництва разом з міською радою хоче показати, як приклад, як можна облаштувати двори, долучаючись спільно до роботи, як можна покращити умови проживання і, звичайно, показати приклад для інших дворів.

Щодо фінансування, то міська рада відповідала за проведення ремонтних робіт по каналізації, яка була у поганому стані, товариство відповідало за облаштування поверхні цього подвір’я - мощення, а частка мешканців –  створення ігрового куточка для дітей. Це є такий внесок з кожної квартири цього будинку. Чим більше мешканців долучаються фінансово, тим більше потім дбають про цей двір.

В рамках збереження ми ставимо сильний акцент на покращення тих площ, які не є комерціалізовані», - зазначила керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхман.

Нагадаємо, Німецьке товариство з міжнародного співробітництва GIZ продовжило свою співпрацю зі Львовом у фінансуванні та реставрації історичних пам’яток міста.

Зараз закінчується перша стадія співпраця товариства GIZ зі Львовом, однак товариство не припиняє своєї діяльності у Львові і переходить у нову фазу співробітництва.

Перший етап співпраці тривав 4 роки, за цей час від GIZ Львів отримав 4 млн євро на реставрацію пам’яток.

Продовжується співпраця по реставрації вікон та брам. Також цього року буде відреставровано 13 балконів. У бюджеті міста на дофінансування цих робіт передбачено 900 тис грн.

podv1 podv2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: