На вулиці Городоцькій призупинили роботи через археологічні дослідження

Як розповів директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза, через археологічні дослідження на вул.Городоцькій призупинили ремонтні роботи.

«Під час будівельних робіт, власне при встановленні колодязів, були виявлені дерев’яні рештки. Працівники археологічної служби були зацікавлені, відповідно, ми дали їм можливість подивитись. Як наслідок, ми зупинили виконання будівельних робіт до вияснення археологами, що це за рештки і чи становлять вони археологічну цінність. Як ми бачимо, в ході подальших розкопок, що кам’яна стіна продовжується і можливо є  продовженням оборонного муру  чи будівлі, яка становить історичну цінність.

Ми зі своєї  сторони, якщо буде необхідність, надамо необхідну техніку та робочу силу для того, щоб скоріше провести археологічні роботи, щоб вони все зафіксували і ми продовжили виконання будівельних робіт, щоб не затримувати процес реконструкції вул. Городоцької», - зазначив Олег Береза.

Планується, до дослідження археологи мають провести до понеділка.

За словами представника рятівної археологічної служби Остапа Лазурка, археологи знайшли дерев’яні та кам’яні конструкції на відтинку вулиць  Фурманської - Городоцької.

«Зараз ми опрацьовуємо кілька версій, що це може бути. Виявлений мур є досить цікавий, з потужних кам’яних брил, зроблений на вапняно-піщаному розчині сіро-жовтого кольору. Це вказує, що він є давній. Також характерною ознакою муру є те, що він крутиться. Він є апсидного типу.  Відповідно, апсиди наштовхують на думку, що тут могла б стояти якась сакральна споруда. Відповідно до історичних даних, в період Середньовіччя на цій ділянці стояв костел Святого Станіслава, саме при вулиці Городоцькій, тобто, він був вже за містом. При костелі також функціонував шпиталь з монастирем, в якому лікували прокажених. За історичними даними – це є дуже суттєва знахідка. Якщо це підтвердиться, то ми будемо дуже раді, що все ж таки нам вдасться його локалізувати, бо плани, які намальовані, є рукотворні і вони не дуже точні.

Маємо фрагменти матеріалу керамічного посуду, кілька монет, які виявлені в середині цієї споруди, але вони віддані на опрацювання, тому продатувати ми, на жаль, ще не можемо.

Розкопувати будемо в межах, які не заважатимуть проїзду транспортних засобів і, щоб не зупиняти роботи. Ситуація важка, бо значна частина муру є поруйнована комунікаціями. Будемо старатися здобути максимальну кількість інформації для вивчення цього об’єкту: для чого, коли він був збудований», - розповів Остап Лазурко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: