Микола Савельєв розповів правду про напад на Садового

Удар у мерське обличчя
 
Який мер — такий і замах!
 
Ну от, після кількаденного шумовиння все в місті стало на свої місця: божевільний, який цієї суботи здійснив мрію тисяч несвідомих і злих городян — ударив мера Садового в лице, знову опинився в божевільні. Тепер можна спокійно сісти і проаналізувати всі ці, здебільшого, трагікомічні події.
Отже, 20 липня 2013 року близько 18:00 львівський бургомістр Андрій Садовий дістав від невідомого громадянина кулаком у нижню частину обличчя. Міський голова швиденько втік і заховався за мурами Ратуші. Саме там він змив кров і повідомив про нечуваний злочин правоохоронні органи. Міліція тут же дала вказівку своїм працівникам підтягнутися поближче до площі Ринок, обґрунтовано побоюючись, щоби цей прецедент із побиттям чиновника не став всенародним перформенсом. Коли мер зробив спробу покинути своє робоче місце вдруге і прямував до службового авто, той самий чоловік підбіг до нього ззаду і завдав потужного удару ногою, так би мовити, в нижню частину спини.
 
Та цього разу зловмисникові втекти не вдалося: на нього дружно накинулись правоохоронці в цивільному і за деякий час гаспид уже сидів у Галицькому райвідділі. Спершу кримінальне провадження порушили за частиною 1 статті 296 «дрібне хуліганство», але згодом зробили перекваліфікацію на ст. 350 Кримінального кодексу — «погроза або насильство щодо службової особи».
   
Далі колесо закрутилося: інтернет-сайт газети «Експрес», не особливо переймаючись наявністю фактів, відкрито звинуватив у підготовці нападу представників ВО «Свобода», яким, мовляв, безкомпромісний мер не пропустив на попередній сесії кілька важливих рішень. Дозволимо собі процитувати уривки з цього шедевру журналістської творчості й незаангажованості: «Характер вчорашніх подій щодо нападу на мера Львова Андрія Садового виключає ймовірність того, що нападник діяв самостійно чи випадково. У цьому впевнені експерти, колишні працівники правоохоронних органів. По-перше, напад відбувся у вихідний день. По-друге, напад відбувся пізно ввечері. По-третє, напад відбувся на виході з міської Ратуші, де працює мер. Ці три обставини вказують на те, що нападник мав щонайменш володіти попередньою інформацією про те, що у неробочий день мер працюватиме, а отже, хтось ретельно вивчав звички мера, маршрут його пересування і т.д. Звідки нападник міг отримати таку інформацію? 
 
Експерти вважають, що це могло стати результатом стеження, в якому було задіяно щонайменш декілька осіб. Багато інформації для роздумів дають і події, що трапились після затримання нападника. Вже у той момент, коли він давав покази у рамках слідчих дій, на деяких сайтах з’явилась інформація начебто з уривками фраз нападника, сказаними ним під час допиту. Звісно, беручи до уваги, що допит відбувався вночі, можна зі стопроцентною точністю вважати, що зазначена інформація — лише дезінформація, покликана розсіяти увагу. Втім, цікаво, що зазначена інформація з’явилась на сайтах, які, як відомо у журналістських колах,  тісно співпрацюють з міськими депутатами від партії «Свобода». У цьому зв’язку також привертає увагу і той факт, що, буквально через декілька хвилин після другого нападу, до райвідділу, де перебував затриманий нападник, миттєво приїхали два депутати «Свободи». На думку експертів, це може бути ще одним непрямим доказом причетності цієї партії до замаху на керівника міста. На їхню думку, пояснення депутатів, що вони приїхали «вивчити екстраординарну ситуацію» викликає хіба іронічну посмішку у кожного, хто знає, що один з депутатів — колишній випускник інституту фізкультури, а затриманий  нападник — «спортивної тілобудови»… Не виключено, що він може виявитися найманцем політичної партії “Свобода”, адже ввечері в п’ятницю міський голова Львова ветував ряд скандальних ухвал, які були прийняті депутатською більшістю “Свободи” на сумнозвісній сесії, що відбувалася у ніч з четверга на п’ятницю, в інтересах своїх високопоставлених керівників, зокрема, одного колишнього кримінального авторитета, теперішнього народного депутата “Свободи”... Цікаво, що тип останнього удару, завданого меру, використовується у тому виді спорту, яким захоплюється народний депутат “Свободи”.
 
   Як вам, львівська громадо? Де тут неодмінні для аналізу ФАКТИ? А для чого вони, коли мета зрозуміла: у будь-який спосіб прив’язати до факту нападу політичну структуру, котра нині вперто не бажає виділяти одному з львівських видань, де слово має вагу, місця під газетні кіоски?! Сказано — зроблено. В цьому, наразі, й полягає основний принцип журналістського професіоналізму в  львівському виданні, котре пишається, що воно «перевіряє кожне слово».
 
   Та в понеділок для усіх прихильників «замовної» версії нападу на нашого високодостойного мера сталася прикра подія: Галицький районний суд м. Львова ухвалив рішення запроторити нападника  Тараса К-го на примусове лікування до божевільні, де він лікується вже ВСЬОМЕ! Але — начхати й на це: Карфаген має бути зруйновано. Як доказ «замовленого» нападу сайт «Експрес» наводить записи в соціальних мережах, зроблені ПСИХІЧНО НЕЗДОРОВОЮ людиною! Зокрема, 
29 травня там, мовляв, з’явився такий запис: «Ідеш собі, й раптом тобі пропонують співпрацю, один недолік є — гарантії життя вам і вашим близьким не дають». Гей, розслідувачі, цей 32-річний ХВОРИЙ чоловік що: стріляв? Бив мера залізним прутом? Лив на нього кислоту? Та якби він хотів нашого безгрішного очільника «завалити» — підійшов би, здійснив постріл у спину і контрольний у голову та й по всьому! Чи, може, ви хочете здивувати Львів повідомленням про те, кого в місті називають «Пупсом»?! Не блазнюйте — бо знову станете об’єктом насмішок, як це вже було з висмоктаними з пальця «жучками» для вашого нібито прослуховування (до речі, а що там каже про «жучки» комісія Верховної Ради?) Навіщо ви виставляєте на посміховисько і себе, і нас?!! Колеги (хоча які ви, в дідька, колеги?), та майте вже, врешті, хоч краплинку совісті — не дискредитуйте наш фах остаточно, адже ваші псевдорозслідування і недолугі версії наводять, щонайменше, на думку, що на обстеження в божевільню скерували не того, кого потрібно! 
   
Тепер про жертву нападу. Андрій Іванович не був би собою, коли б не використав цю НП «на повну», заливши себе єлеєм позитиву. Всі підконтрольні йому ЗМІ (і ті, хто приєднався до них через спільних політворогів та газетні кіоски) поспішили неодноразово заявити, що мужній бургомістр і в подальшому не планує користуватися послугами бодігардів-охоронців. Тому, що послідовний… «Він очікував, він знав, що голова ще в Ратуші. А коли його схопили й привезли до райвідділку, то одразу з’явився адвокат, — розповідає про себе Садовий в третій особі. — Це цілеспрямоване завдання шкоди, в його діях я не побачив жодної неадекватності чи ознак афекту». Не вловлюєте нічого спільного з попередніми цитатами?
 
   На брифінгу в журналістів взагалі виникло відчуття, що мер зараз може замироточити. «Для мене важливо, що Львів вважається безпечним містом. І приклад, який стався зі мною, — слава Богу, не стався з мешканцем міста, бо я б це важко переживав», — ледь не пустив сльозу міський голова Львова. Пам’ятаєте «Діамантову руку», коли Нікулін дивиться на тіло п’яниці і з пафосом каже: «На его месте должен был быть я…»? Знаєте, зайвий фальшивий пафос — це як надлишок парфумів — нудить… Мер також додав, що помолився за свого нападника в церкві. «Я вчора був у церкві Святих українського народу і помолився також за цього чоловіка, щоб з ним все було гаразд і щоб його агресія зникла», — зізнався Андрій Садовий. Чомусь пригадався бравий вояк Швейк, який на проповіді в церкві розплакався, а потім пояснив фельдкурату, що, на його думку, цій виставі бракувало саме грішника, який би пустив сльозу…
 
   Мер також безпричинно похвалив свою потужну спортивну підготовку. «Завдяки тому, що я займаюсь спортом і в мене хороша спортивна форма, дії зловмисника не спричинили тієї шкоди, на яку ця людина очікувала. І перший, і другий раз», — наголосив міський голова. Ну, не знаємо: як першого разу мер сміливо «чкурнув» у Ратушу (а чому цей силач і велет духу, до речі, не затримував хулігана?), ніхто вже не побачить — чомусь нібито через листок з дерева, який закрив камеру спостереження, запису цього двобою не збереглося, а от коли очільникові міста вдруге дали шпіца, то тут теж його фізична форма виявилась ні до чого: затримували «ударника»-мордобійця міліціонери.
 
   Чи матиме ця історія якесь продовження? Тут уже все, посполиті, залежить від бажання керівників деяких ЗМІ. Дадуть ділянки під кіоски — не матиме. Не дадуть — от тоді-то світ здригнеться від подробиць всесвітньої змови, котра чомусь завершилась лише потужним копняком… 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: