«Батьківщина» ініціює заборону експорту деревини

7 серпня на засіданні фракції ВО «Батьківщина» було зачитано та підтримано проект рішення, який планується винести на чергову сесію Львівської обласної ради, щодо заборони експорту деревини в круглому вигляді для всього спектру експортерів.

У проекті рішення Львівської обласної ради, підготовленому депутатами від фракції ВО «Батьківщина», зокрема йдеться, що протягом останніх років на Львівщині, як і в цілому в Україні, лісогосподарські підприємства і підприємниці структури інтенсивно нарощують свій експортний потенціал, насамперед просуваючи на зовнішній ринок круглі лісоматеріали, повідомляє прес-служба фракції.

Такий розвиток подій спричинений, по-перше, незадовільним попитом на круглі лісоматеріали на внутрішньому ринку через зниження обсягів виробництва у лісопромисловому комплексі, будівельній індустрії, вугільній промисловості та інших галузях народного господарства, що використовують деревину, відсутності потужних заводів по переробці деревини, наявністю застарілого парку обладнання машин та механізмів для переробки деревини, а також переважанням на внутрішньому ринку дрібних покупців круглих лісоматеріалів.

По-друге, договори по експорту круглих лісоматеріалів укладаються переважно на тривалий час, не менше одного, що дає лісогосподарським підприємствам можливість планувати виробництво на довшу перспективу.

І по-третє, споживачами проводиться попередня оплата за лісопродукцію,  а відвантаження деревини здійснюється частинами.

На думку депутатів, основними негативними моментами експорту круглих матеріалів як сировини є те, що через таку недолугу економічну політику влади на місцях втрачається значна кількість робочих місць. Окрім цього значна додаткова вартість переробки деревини тоді вже створюється за кордоном, а не в Україні, де і осідають гроші, як у вигляді заробітної плати робітникам, так і при оподаткуванні готової продукції. При цьому слід врахувати також і те, що значна частина фірм, які скуповують українську деревину, перепродають її в треті країни або іншим фірмам, внаслідок чого Україна не дораховує значних надходжень коштів до бюджету.

Отож, враховуючи вищезазначене, з метою налагодження та розширення виробництва високоякісної, конкурентоспроможної продукції деревообробки, залучення значних інвестицій у лісову галузь та збільшення кількості робочих місць в Україні, депутати Львівської обласної ради панують звернутися до центральних органів виконавчої та законодавчої гілок влади з вимогою щодо докорінної зміни недолугої політики в питанні експорту круглих лісоматеріалів, повернення владних інституцій лицем до нагальних потреб народу щодо поліпшення його життя.

«Вимагаємо законодавчо заборонити експорт деревини в круглому виді для всього спектру експортерів, як державних, так і приватних, а це в свою чергу дасть нам можливість додатково заощадити для України мільярди гривень», - йдеться у проекті рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: