Чиновники відзвітували, скільки дітей оздоровлено на Львівщині

Хід оздоровлення дітей області у 2013 році

Мережа закладів оздоровлення та відпочинку області налічує 943 заклади оздоровлення та відпочинку, з них:

-                     19 стаціонарних позаміських закладів оздоровлення і відпочинку (т.ч. 6 освітянських);

-                     10 дитячих закладів санаторного типу та санаторіїв;

-                     1 дитячий центр краєзнавства та туризму «Росинка» (освітянський);

-                     885 табори з денним перебуванням;

-                     2 наметових таборів.

Станом на 1 серпня 2013 року оздоровилось і відпочило дітей:

- у державному підприємстві України «Міжнародний дитячий центр «Артек» - 515 особи;

- у державному підприємстві «Український дитячий центр «Молода гвардія» - 382 особи.

         З січня 2013 року скерування дітей Львівщини на оздоровлення та відпочинок до державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» та Українського дитячого центру «Молода гвардія»  відповідно здійснюється департаментом з питань освіти, науки, сім’ї та молоді обласної адміністрації відповідно до Положення про направлення дітей для оздоровлення та відпочинку до державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» за рахунок бюджетних коштів та Положення про направлення дітей для оздоровлення та відпочинку до Українського дитячого центру «Молода гвардія».

         Оздоровлення та відпочинок дітей в МДЦ «Артек» та ДП «УДЦ «Молода гвардія» здійснюється протягом року. Для скерування дітей у ці заклади між Міністерством соціальної політики України та департаментом з питань освіти, науки, сім’ї та молоді обласної адміністрації укладено відповідні договори.

            З метою розподілу путівок Міністерством соціальної політики України видаються накази, в яких зазначається кількість путівок для кожної області та види путівок (путівки є бюджетними (100 % вартості оплачує держава) та з частковою доплатою за рахунок коштів батьків (20%, 30% та 50%). В свою чергу департаментом з питань освіти, науки, сім’ї та молоді обласної державної адміністрації видаються накази про розподіл путівок між районами та містами обласного значення.

         Департаментом формується загальний список дітей, які скеровуються до МДЦ «Артек» від адміністративно-територіальної одиниці та надаються путівки.

Станом на 6 серпня 2013 року в МДЦ «Артек» протягом шести тематичних змін пройшли оздоровлення 516 дітей пільгових категорій Львівщини, в УДЦ «Молода гвардія» - 450 дітей пільгових категорій.

8 серпня 2013 року  120 дітей Львівщині вирушає на 7 тематичну зміну в МДЦ «Артек» та 69 дітей на 8 тематичну зміну в УДЦ «Молода гвардія».

За кошти обласного бюджету оздоровлено 783 дітей із багатодітних сімей та дітей із соціально незахищених категорій на базах оздоровчих закладів області, 1713 дітей цих категорій – в оздоровчих закладах на узбережжі Чорного моря.

В області з погодження санепідслужби (станом на 1 серпня) відкрито 917 оздоровчих закладів, з них 885 - табори з денним перебуванням (пришкільні табори), в яких охоплено відпочинком 99928 дітей (55,5%  від загальної чисельності дітей шкільного віку (без 11-го класу).

            За кошти обласного бюджету (6,5 млн. грн.) галузі освіти скеровано на оздоровлення близько 4,0 тис. вихованців шкіл-інтернатів обласного значення (діти-сироти, діти-інваліди, діти із малозабезпечених і багатодітних сімей тощо).

         Профінансовано станом на 01.08.2013:

-         обласний бюджет -7500, 8 тис. грн.;

-         місцевий бюджет – 15789,0 тис. грн.;

-         кошти соцстраху – 4818,0 тис. грн.;

-         Залучені кошти – 15789, 0 тис. грн.

Всього: 39346,8 тис. гривень.

З інформації керівників органів управління освітою передбачено до 20 серпня 2013 року охопити оздоровленням та відпочинком понад 170,0
тис. дітей (70%) та залучити для оздоровлення дітей додатково близько 10,0 млн. гривень.

З метою закупівлі послуг для оздоровлення та відпочинку дітей департаментом з питань освіти, науки, сім’ї та молоді облдержадміністрації 18.03.2013 проведено конкурсні торги на суму 6 144,5 тис. гривень. Укладено договори із переможцями торгів та здійснено розподіл путівок між районами області та містами обласного значення в оздоровчі заклади на березі Чорного моря - 1713 путівок; в оздоровчі заклади Львівської області - 830 путівок.

Для ефективного функціонування  та проведення капітальних і поточних ремонтів приміщень, зокрема харчоблоків, медпунктів, санвузлів 7-ми освітянських оздоровчих закладів з місцевих бюджетів у 2013 році виділено 1,5 млн. гривень.

На виконання протокольних рішень за результатами всеукраїнських селекторних нарад облдержадміністрацією видано ряд доручень голови облдержадміністрації щодо стану підготовки до оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2013 року. Також підготовлено доручення першого заступника голови обласної державної адміністрації від 4 червня 2013 року № 43, відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Відповідно до листа облдержадміністрації від 13 червня 2013 року №5/33-4820/0/2-13/4-21 у районах та містах області здійснено впродовж 13-15 червня 2013 року обстеження оздоровчих закладів (позаміських та з денним перебуванням), які знаходяться на території району, міста, і контроль за організацією оздоровлення учнів із залученням головних спеціалістів відокремлених структурних підрозділів Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області та Управління «Держгірпромнагляд» у Львівській області.

 Комісіями встановлено, що усі пришкільні табори готові до оздоровлення та відпочинку дітей, умови у цих закладах відповідають санітарно-гігієнічним вимогам та нормам. Наявні дозволи та акти СЕС і  Держгірпромнагляду.

  Керівниками позаміських оздоровчих закладів та санаторіїв було вчасно вжито дієвих заходів щодо виконання приписів санепідслужби,  Держгірпромнагляду.

Під час проведення оздоровчої кампанії планувалися різні форми оздоровлення та відпочинку, зокрема:

- оздоровлення та відпочинок дітей з батьками в області та за її межами;

- оздоровлення дітей відповідно до путівок, виділених профспілковими організаціями різних відомств;

- оздоровлення та відпочинок дітей на запрошення громадських організацій за спонсорські кошти, в тому числі за кордоном;

- оздоровлення дітей з батьками за кошти Фонду соціального страхування.

Упродовж літа 2013 року передбачено охопити відпочинком та оздоровленням 170203 особи (70,4% від загальної чисельності дітей шкільного віку), з них: оздоровленням – 71281 особу (40,2% від загальної кількості);  відпочинком – 106922 особи (59,8% від загальної кількості).Планується оздоровити понад 72,0 тис. дітей пільгових категорій шкільного віку, зокрема:

- дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 2109 осіб (100% від загальної чисельності дітей цієї категорії);

- дітей-інвалідів – 2985 осіб (70% від загальної чисельності дітей цієї категорії);

- дітей з багатодітних  та малозабезпечених сімей – 37070 осіб (82,4% від загальної чисельності дітей цієї категорії);

- дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС – 961 особа (63% від загальної чисельності дітей вказаної категорії);

- дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві, або під час виконання службових обов’язків – 13 осіб (76,5% від загальної чисельності дітей цієї категорії);

- дітей, які перебувають на диспансерному обліку – 13100 осіб (62% від загальної чисельності дітей вказаної категорії);

- дітей з дисфункційних сімей – 200 осіб (20,2% від загальної чисельності дітей цієї категорії);

- талановитих та обдарованих дітей – 15200 осіб (67% від загальної чисельності дітей вказаної категорії);

- дітей агропромислового комплексу та соціальної сфери села – 400 осіб (0,07% від загальної чисельності дітей вказаної категорії).

Заплановані кошти для проведення оздоровчої кампанії у 2013 році в сумі 68590,2 тис. гривень, з них:

1) з обласного бюджету:

- на підготовку оздоровчої кампанії – 300 тис. грн.;

- на проведення оздоровчої кампанії – 12696 тис. грн.;

2) з місцевого бюджету:

- на підготовку оздоровчої кампанії – 1500 тис. грн.;

- на проведення оздоровчої кампанії – 13094,2 тис. грн.;

3) позабюджетні кошти - 41 000,0 тис. грн., з них:

- залучені кошти – 30 000 тис. грн.;

- кошти Фонду соціального страхування та тимчасової втрати працездатності - 11 000 тис. гривень.

 В.о. директора департаменту  з питань освіти, науки, сім’ї та молоді облдержадміністрації Роман Бабій

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: