Шемчук оглянув Підгорецький замок (фото)

На Підгорецький замок знову обіцяють вибити кошти

Сьогодні, 9 серпня, голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук в рамках робочої поїздки у Бродівський район оглянув Підгорецький замок.

«Підгорецький замок – це ікона Львівщини. Розуміємо, що без державної допомоги пам’ятки культурної спадщини такої величини, відновити практично не можливо. Я знаю,  які плани були раніше у Бориса Возницького і мені прикро, що Підгорецький замок досі у такому стані», – сказав В.Шемчук.

Очільник Львівщини наголосив, що потрібно кардинально змінювати підходи щодо вирішення цього питання.

На його думку, в першу чергу необхідно облагородити територію, яка знаходиться навколо замку, перевірити діяльність торгових точок, які сьогодні розташовані як на території замку, так і за його межами, впорядкувати документацію і тільки після цього можна розглядати питання щодо подальше фінансування Підгорецького замку.

«Зараз формується бюджет на 2014 рік і ми ставитимемо питання про необхідність передбачити кошти, які б дали можливість привести у відповідність Підгорецький замок», – зазначив В.Шемчук.

Також голова ОДА запропонував можливі варіанти подальшого функціонування цієї пам’ятки культурної спадщини Львівщини. Так, за його словами, можна зробити тут одну із державних резиденцій або створити на базі Підгорецького замку цілісний музейний комплекс. Для цього тут є усе – 65% оригінальних автентичних експонатів уже готові до експозиції.

Окрім цього, як запевнив Віктор Шемчук, є багато меценатів та небайдужих людей, які готові долучитися до впорядкування території, виготовлення огорожі, створення ландшафтного дизайну тощо, аби надати замкові хоча б ззовні того царського антуражу на який він заслуговує.

IMG_1846 IMG_1851 IMG_1858 IMG_1893 IMG_1894 IMG_1901 IMG_1902

Довідка:

Ландшафтно-архітектурний комплекс „Підгірці-Пліснесько” Бродівського району Львівської області входить до культурно-туристичного комплексу „Золота підкова України”. Комплекс знаходиться на території Підгорецької сільської ради і до нього входять 8 пам’яток архітектури, що занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини.

Підгорецький замок (палац, заїжджий двір, костел і парк з парковими спорудами) – пам’ятка архітектури національного значення. Замок споруджено протягом 1635-1640 рр.

Загальна кошторисна вартість об’єкта – 12908,021 тис. грн. Виконано з робіт з 2005 р. на 5876,77 тис. грн. На даний час роботи по реставрації та ремонту будівлі Підгорецького замку не проводяться у зв’язку із відсутністю коштів. Стан готовності – 46%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: