На Львівщині зафіксований випадок тропічної малярії

Кілька днів тому у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню був госпіталізований чоловік 36 років з діагнозом «Малярія». З епіданамнезу відомо, що з  березня до  липня 2013 року він перебував у Гвінеї, працював геологом. Стан хворого середньої важкості. При проведенні лабораторних досліджень встановлено, що причиною захворювання став збудник тропічної малярії. Проводиться комплекс лікувально-діагностичних заходів. Ситуація перебуває на контролі адміністрації лікарні.

Головний позаштатний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Тімко повідомила, що ознаки малярії зазвичай такі: гарячка, озноб, артралгія (біль у суглобах), блювання, анемія, викликана гемолізом, гемоглобінурія (виділення гемоглобіну у сечу) і конвульсії. Можливе також відчуття поколювання в шкірі, особливо у випадку малярії, викликаною P. falciparum. Наслідки малярійної інфекції, якщо її не лікувати, можуть бути летальними. Особливо уразливими є діти і вагітні жінки. Також можуть спостерігатися спленомегалія (збільшення селезінки), нестерпний головний біль, ішемія головного мозку і гемоглобінурія, викликана побічною дією деяких ліків.

Діагноз ставлять на основі виявлення паразитів у мазках крові.

Довідково:

Методи, що використовують для запобігання розповсюдженню хвороби або щоб захиститися в областях, де малярія ендемічна, включають профілактичні ліки, знищення комарів та запобігання укусам комарів.

Протикомарині сітки допомагають захистити людей від комарів, значно зменшити інфекцію і передачу малярії. Сітки — не ідеальний бар'єр, тому вони часто використовуються разом з інсектицидом, що розпилюється, для знищення комарів перед тим, як вони проникнуть крізь сітку. Тому сітки, просочені інсектицидами, набагато ефективніші.

Для персонального захисту також ефективні закритий одяг та репеленти — субстанції, що наносяться на шкіру або одяг для запобігання контакту з комарами. Вони тільки відганяють, але не вбивають комарів. Репеленти класифіковані в дві категорії: природні і хімічні. Поширені природні репеленти — ефірні масла деяких рослин: цитронемова, німова та лимонникова олії.

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: