Інтерни-бюджетники відстояли своє право на безоплатне навчання (документ)

Випускники медичного факультету УжНУ отримали можливість на навчання за держзамовленнями на базі Львівського університету ім. Д. Галицького та на базі Івано-Франківського медичного університету. І, попри заяви керівництва УжНУ про «лобіювання інтересів інтернів», останні це право, яке належить їм за законом, за висловом одного з інтернів, «буквально виривали зубами».

Міністерство охорони здоров’я погодило випускникам медичного факультету бюджетні місця на навчання. Сталося це лише після того, як інтерни, не погоджуючись під тиском керівництва УжНУ підписувати заяви на навчання за контрактом, за сприяння журналістів вивели проблему відсутності фінансування держзамовлень від МОЗ Інституту післядипломної освіти УжНУ в публічну площину.

Тобто, результату було досягнуто спільними зусиллями інтернів та журналістів, і не за сприяння, а, однозначно, всупереч діям керівництва УжНУ, на базі якого інтерни би мали проходити теоретичну частину навчання. Адже реальна участь керівництва вишу в цій ситуації полягала виключно в бездіяльності – передусім на етапі, коли ще можна було вирішити питання про безоплатну інтернатуру для випускників медфаку УжНУ, що вчилися за держзамовленням. Крім того, інтернів не було повідомлено про проблему вчасно і буквально в режимі форс-мажору поставлено перед необхідністю вимушено підписувати контрат на платну інтернатуру в УжНУ. До того ж – за невмотивовано піднятою ціною.

Не варто забувати і про те, що проректор УжНУ Юрій Переста до останнього переконував інтернів у відсутності інших варіантів і примушував їх до переходу на платний контракт.

А ще йдеться про відверте маніпулювання громадською думкою. Після того, як інтерни і журналісти оприлюднили інформацію про підвищення ціни за навчання, та й загалом озвучили проблему, керівництво вишу, усвідомлюючи сумнівність своїх дій, миттєво знизило оплату до попереднього рівня. Запустивши, натомість, в інформаційний простір тезу про «зменшення вартості за навчання в інтернатурі УжНУ на 30%». Паралельно, медійні ресурси, підконтрольні ректору Ф.Ващуку або ж лояльні до нього в силу задіяних останнім часом матеріальних «стимулів», тиражують випродукувану в Медіацентрі УжНУ абсолютну брехню. Зокрема, приписуючи ЗМІ, які підтримали інтернів, те, чого ними ніколи не озвучувалось – наприклад, «наклепницькі звинувачення УжНУ» в ситуації, яка мала місце. Паралельно розповідаючи про вирішення питання керівництвом університету, використовуючи, як ілюстрацію, лист МОЗ до обласного управління охорони здоров’я, до якого ні УжНУ, ні, тим більше, його керівництво жодного відношення не мають.

Як би там не було, в цій ситуації важливо, що результату таки досягнуто: ціну платної інтернатури в Ужгороді для тих, хто не має змоги безкоштовно практикуватися у Львові чи Івано-Франківську, знижено, а інші здобули право на інтернатуру у визнаних і значно вищих рівнем за УжНУ вишах.

Тобто, не піддавшись пресингу керівництва УжНУ, небайдужі до власного майбутнього інтерни, згуртувавшись і озвучивши проблему, за підтримки журналістів добились можливості обирати між навчанням за платним контрактом на базі УжНУ чи здобуттям освіти на безоплатній основі в іншому виші.

І це гарний приклад для всіх інших – як можна і треба відстоювати власні права, повідомляє "Закарпаття онлайн".

3-66 2013_08_12_14_36_27

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: