Проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища не можна розробити, доки туди вивозиться сміття, - експерт

Відбувся круглий стіл за участі громадських активістів, депутатів Грибовицької сільради, окремих депутатів Жовківської райради та Львівської обласної ради з питання обговорення проекту Статуту територіальної громади Грибович, повідомляють в ГО «СПАС».

Така зустріч планувалася раніше, проте відбулася в понеділок 12 серпня, 0 19:00. На самій зустрічі, присутні заслухали представника ГО «СПАС» Олега Пилипенка, стосовно плану реалізації закриття Грибовицького сміттєзвалища через утворення територіальної громади, затвердження Статуту і винесення нею відповідного рішення. А представник Демократичного альянсу, Ігор Гурняк розповів про власний досвід організаційної допомоги у створенні громад для вирішення екологічних проблемних питань. Таким шляхом уже пішли 27 місцевих громад із 10 областей України, які не дозволили видобутку титану у Радомишлі, видобутку руди у Гуляйполе, заборонили будівництво свиноферми у Івано-Франківській області, а у Харкові вирішили питання із видобутком сланцевого газу.

Проте, серед депутатів виступи належної оцінки не отримали, вважають в ГО «СПАС».

Нагадуємо, громадські активісти дали 20 днів сільському голові Грибович для організації та проведення зборів громадян села. Оскільки громада може сама вирішити питання припинення експлуатації сміттєзвалища і таке рішення буде кінцевим, тобто не може оскаржуватися в суді.

Загальні збори громадян с. Великі Грибовичі були заплановані на 29 липня. Але, внаслідок невеликої кількості учасників -  збори фактично не відбулися. Проект Порядку денного зборів включав питання створення територіальної громади села Великі Грибовичі, Статуту громади, обрання комітету громадських представників, розглянути по суті питання припинення функціонування Грибовицького сміттєзвалища, розглянути питання ініціювання судових процесів громади з очільниками Львова з метою отримання фінансової компенсації з особистих коштів останніх за екологічну шкоду селу внаслідок фактичної бездіяльності у вирішенні питання закриття сміттєзвалища.

«Ми не здобули підтримки серед депутатів Грибовицької сільської ради. Більше того, окремі з них виявляли неприховане хамство під час наших виступів. Волали, що вони є влада, законно і демократично обрана, а ми є ніхто і пішли мовляв звідселя

Смішно це було чути від депутатів маленьких сіл Львівщини. У Львові, де більше ніж 600 тисяч виборців, секретар міської ради отримав підтримку виборців у 663 голоси. А скільки голосів виборців отримали депутати в селі, щоб поводити себе так не етично? Цікаво, а чи є в Грибовицькій сільраді депутатська комісія законності та депутатської етики?

На кого Ви працюєте, не вгамовувалися депутати. Медвечуків? Партію регіонів? Донєцкіх? До числа схвильованих доєднався і депутат Львівської обласної ради Тістик. Йому було цікаво, як це можна без «особистісного інтересу» поїхати за власний рахунок аж до Грибович, це ж витрати на бензин…

Хочеться нагадати шановним депутатам, що вони реалізують свої права на громадських засадах. Виключення становлять депутати, обрані на виборну посаду в органах місцевого самоврядування. Хіба хтось з громадських активістів цікавився іншими питаннями, відмінними від вирішення проблеми сміттєзвалища? Питалися, звідки кошти на ті іномарки, на яких вони приїхали на круглий стіл, скільки витратили задля роботи на громадських засадах на виборчу кампанію, в яких помешканнях проживають… Найгірший пан з підпанка…

Сам круглий стіл тривав близько двох годин. Кожний намагався висловити власні сумніви та страхи. Якщо створять громаду, то закриють сільську раду? В Грибовичах немає юристів, щоб були членами громадського комітету. Загальноприйнятна думка можновладців була, що громади треба створювати на Сході. В Донецьку, Днвпропетровську, а тут на Західній Україні все в порядку. Влада єдина з народом. Нікого не примушують голосувати за Януковича.

Свою альтернативу запропонував сільголова І. Питель. Він глибоко дослідив питання, вивчав і інші Статути територіальних громад, користувався і інтернет-форумами. Він запропонував затвердити Статут та громаду, але без громадського комітету. Що в принципі не можливо, оскільки має бути голова та секретар громадського комітету, як мінімум три члени. На рішеннях громади, мають бути підписи голови та секретаря.

Зрештою, за якийсь час, кожний з присутніх зрозумів суть алгоритму вирішення питання через створення громади та прийняття нею рішення. Але такий алгоритм не задовольняє самих представників влади. Він їм просто не подобається. Як висловився один з депутатів сільради стосовно створення громади, а інші цей вислів підтримали: «Ми за колгосп – але не у нашому селі»…

І всі ж свої, галичани, на столах в коридорі сільради лежить стопами партійна газета "Свободи".

Час пішов. Цікаво, що скажуть своїм виборцям демократично обрані представники народу, коли за 2, за 5, за 10 років питання сміттєзвалища не буде вирішене? Знову казати що «боролися», але неправдонька перемагає? А результат?

Як кажуть, справжні герої завжди ідуть в обхід! Питання, яке можна розв’язати найближчим часом, має шанси розв’язуватися роками через суди, створення комісій, гучні коментарі та проведення круглих столів. І хотілося б нагадати, що поки Грибовицьке сміттєзвалище не припинить експлуатуватися, не можна буде розпочати рекультивацію. І як можна розробити проект рекультивації, коли щоденні нові тонни сміття вносять свої корективи?» - прокоментував заступник голови ГО «СПАС» Олег Пилипенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: