Біля Львова спорудять гірськолижний курорт

Гірськолижний комплекс збудують на північному схилі гори Чернеча, що в Жовківському районі на території Крехівської сільської ради, площею 4,27 га. Курорт матиме дві траси з пологим спуском та одну для екстрималів. Комплекс увійде до структури державної відпочинкової бази «Чарівні озера». Будівництво мають закінчити до початку листопада. Про це ZAXID.NET розповів директор бази Тарас Яровий.

«У нас є всі дозволи на будівництво. Це буде такий гірськолижній витяг, тобто підйомник з кріслами. Також буде штучне засніження та створені всі умови для нічного катання – територія буде освітлена. Буде паркова на 300 автомобілів. За тиждень ми вже обладнаємо об’єкт інтернетом і вся територія курорту буде повністю покрита wi-fi. У нас будуть веб-камери і в будь-який момент через інтернет можна буде подивитися, що відбувається на трасах і чи є там люди», – сказав директор.

Також за словами директора, зараз проводять ремонт дороги від села Майдан, що поблизу курорту, до Львова. Вже прокладено близько 8 кілометрів, з яких 1 км селом, а на решті траси робиться капітальний ремонт: «Ми зараз працюємо над тим, щоб створити свій маршрут. Бо маршрутка, що там курсує, в село Майдан не заїжджає, їздить нерегулярно, автобуси старі, зношені і є велика проблема з доїздом. Ми будемо просити владу Львова, щоб зробити нормальний доїзд з різних кінців міста. Бо до курорту їхати всього півгодини. І не обов’язково лишатися і ночувати на базі, можна приїхати покататись і поїхати назад».

Також Тарас Яровий запевнив: «Цього року ми провели капітальний ремонт бази відпочинку, вона знаходиться якраз у підніжжі цього гірськолижного витягу, і там уже створили 24 робочі місця для мешканців прилеглих сіл. Так само на курортному витязі буде створено від 40 до 50 робочих місць. Ми маємо домовленість з обласною державною адміністрацією і будемо брати на роботу жителів з прилеглих сіл – Крехова та Майдана».

Тож, зі слів директора, уже зроблено дорогу, проведено планування землі, залито фундамент під опори і зараз проводиться їхній монтаж. Упродовж півтора місця ці опори мають бути вже змонтовані і натягнуті крісла на гірськолижному витязі.

«Крісла привезені з Австрії, в Україні таких немає. Гармати і гідранти, що будуть робити штучне засніження, також нові. На базі працюватиме ратрак(сніговий бульдозер, – ред.), що кожного дня плануватиме самі схили. Буде три гірськолижні траси – дві не складні і одна з червоними лініями для екстрималів. Також внизу буде бейбі-ліфт для найменших лижників, що будуть тільки пробувати ставати на лижі, і окремо загороджена територія для них».

Щодо цін на катання, то директор пояснив, що кошторис ще не затверджений, але квиток приблизно коштуватиме 100 гривень. У ціну входитиме паркова і цілодобове катання на витязі.

«Нам дуже просто було облаштувати цей витяг, бо сам схил гори знаходиться між двома лісами, що утворює таку просіку. Тобто насадження дерев там не було, були чагарники, які ми почистили», – сказав директор.

Водночас він додав: «Також ми маємо намір на території гірськолижного витягу за допомогою Жовківської районної адміністрації створити такий ярмарок, щоб населення з довколишніх сіл привозило свою с/г продукцію та вироби народної творчості. Тож плануємо, що тут буде багато людей і цей ярмарок запрацює».

Щодо фінансування, то Тарас Яровий пояснив: «Об’єкт повністю фінансує держава, іде пряме фінансування з Києва. Район коштів немає, але сприяє у виготовленні документації».

Також він додав: «Всі податки ми сплачуємо в Жовківську райдержадміністрацію. Держава допомогла з будівництвом цього курорту, щоб створити нові робочі місця, а також щоб допомогти базі «Чарівні озера», бо вона була збиткова. Тепер усе має запрацювати в комплексі. Тому що утримання бази чи утримання самого витягу – це дуже складно, а так воно буде заробляти гроші і для держави, і для людей. Так само будуть надходження в місцевий бюджет», – пояснив директор.

Як інформував ZAXID.NET, курорт Східниця у Львівській областіможе отримати статус курорту державного значення. До того ж ЄС дасть €538 тисяч на будівництвоу Східниці амфітеатру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: